de Bianca Tila
28 Nov. 2024
3
Incertitudinea fiscala este relativ redusa in anul 2025. Acest fapt se trage din planul fiscal pe termen mediu, avizat de catre Comisia Europeana.
Cu toate acestea, mai ramane o incertitudine privind modul in care se va realiza efectiv consolidarea fiscala, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Alin Marius Andries, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"In anul 2024 incertitudinea fiscala a fost redusa, in sensul ca de la inceputul anului am spus ca nu vom opera modificari legislative in domeniul fiscal, in sensul introducerii sau majorarii (de taxe - n.r.) si acest lucru s-a intamplat. Pe parcursul acestui an, Ministerul Finantelor a realizat doar ajustari, in special pe partea aplicarii cadrului legislativ, acolo unde au fost elemente, sa spunem, de incertitudine in aplicare, am intervenit.
Aferent anului 2025 si aici cred ca incertitudinea este relativ redusa, avand in vedere faptul ca planul fiscal pe termen mediu a fost avizat de catre Comisia Europeana si cuprinde intr-o oarecare masura obiectivele principale pe urmatorii 7 ani, care sunt, sa spun asa, niste tinte asumate de Guvernul Romaniei si care, intr-un fel sau altul, reduc incertitudinea.
Bineinteles ca mai ramane o incertitudine privind modul in care se va realiza efectiv consolidarea fiscala, daca veniturile fiscale trebuie trebuie sa inregistreze o crestere conform planului de 1,1%, cum se va realiza acest lucru, si se va stabili de catre noul Guvern la finalul acestui an sau inceputul anului viitor", a spus Alin Marius Andries, la Profit Financial.forum - Dezvoltarea pietelor financiare intr-o perioada de incertitudini fiscale si economice - Editia a VII-a.
Acesta a amintit ca Ministerul de Finante a asigurat finantarea de pe piata externa si interna.
In ceea ce priveste costul de finantare, reprezentantul Ministerului Finantelor a mentionat ca acesta depinde de lichiditate, de perspective si de ratingul de tara.
"Pe parcursul anului 2024 am inregistrat atat cresteri, cat si reduceri ale ratelor de dobanda la care ne-am imprumutat, in functie de contextul de piata. Ce am putut observa in ultima saptamana este o usoara crestere generata de incertitudine si de perspective, dar cresterea de luni - marti s-a temperat si acum s-a mai redus, s-a inregistrat atat la euro cat si la lei.
Noi, sa spunem asa, anticipam ca in perioada urmatoare incertitudinea politica va determina fluctuatii si din perspectiva Trezoreriei. Noi privim in viitor, de aceea pregatim planul de finantare pentru 2025. Intr-adevar, conform planului de consolidare fiscala, deficitul aferent anului 2025 va fi de aproximativ 7%, ceea ce inseamna necesar de finantare ridicat, mai mult, cumulat cu tot ce inseamna refinantarea emisiunilor scadente.
Suntem jucatori pe o piata, in sensul ca dumneavoastra stiti foarte bine ca Ministerul Finantelor mai are o calitate, de actionari principal la doua banci importante in sistemul bancar de Romania si in discutiile avute cu conducere executiva acestor banci, din perspectiva actionariatului cunoastem foarte bine conditiile de piata.
Am avut pe parcursul acestui an, dar si in ultimii ani, o relatie foarte buna cu sistemul bancar si le multumim pentru aceasta colaborare, in sensul ca prin emisiunile de obligatiuni am creat lichiditate si mai ales la Bursa de Valori", a declarat Alin Marius Andries.
MF va accesa doua credite de la Banca Mondiala. Acestea au fost aprobate, iar legile au fost semnate in urma cu doua zile.
In plus, vor fi utilizate toate instrumentele, insa nu vor fi accesate pietele externe.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: ministerul finantelorincertitudine fiscala2025