de Bianca Tila
17 Aug. 2022
547
Indicele ROBOR la trei luni a inregistrat cresteri, ajungand miercuri la 7,98%, de la 7,96% pe an in ziua precedenta, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, afisa la inceputul acestui an 3,02% pe an.
Indicele la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a inregistrat cresteri. Acesta a ajuns de la 8,12% pe an (anul anterior) la 8,13% pe an. In ceea ce priveste indicele ROBOR la 12 luni, acesta s-a mentinut la nivelul de 8,27% pe an, consemnat si marti.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor, reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2022, in urcare comparativ cu cel publicat in urma cu trei luni, de 1,86%.
Modul de calcul al ratei pentru creditele in lei cu dobanda variabila s-a modificat in luna mai 2019 si a intrat in vigoare OUG 19/2019. Astfel, s-a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor, calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare.
Bancile au sarit calul cu indicele ROBOR si s-au dus in sus mult mai mult decat rata politica monetara, a mentionat Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei, saptamana trecuta.
"Aici iarasi cred ca e nevoie de unele explicatii. De regula, intre rata de politica monetara si ROBOR exista o corelatie. Deci, ROBOR-ul se misca in apropierea ratei de politica monetara si este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%.
Mai jos este rata dobanzii la depozite de la Banca Nationala si cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politica monetara, este vorba de rata Lombard cu care se acorda credite de ultima instanta si overnight.
Si ROBOR-ul in mod normal se plimba intre cele doua, pentru ca aici se pot finanta si bancile si asa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Asa ca sa ma exprim mai pe intelesul dumneavoastra, bancile au cam sarit calul cu ROBOR-ul.
S-au dus in sus mult mai mult decat rata de politica monetara. Pentru a intelege ce s-a intamplat, e nevoie de doua lucruri. Unu: acestea sunt dobanzi de piata. Si pietele au tendinta aceasta sa supra-reactioneze.
Asa functioneaza pietele peste tot in lume, mai ales in perioadele de criza, de tensiune. Overreaction este in engleza. Sunt si alti termeni: overshoot/undershoot. Deci, gasirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a spus Mugur Isarescu, remis Agerpres.
Acesta a explicat faptul ca si pe pietele valutare se intampla acelasi lucru, dar si pe pietele monetare sau la bursa. In prezent, am asistat la un overshoot, potrivit guvernatorului. De asemenea, acesta a transmis un mesaj personal bancilor: sa se uite cu mai multa atentie si la mesajele Bancii Nationale. Guvernatorul a declarat ca "spera si crede" ca atunci ROBOR-ul la trei luni se va apropia de rata de politica monetara.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: roborbanca nationalaindicele robormugur isarescu