Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indicele ROBOR a stagnat

de Bianca Tila 25 Aug. 2022 584
Indicele ROBOR a stagnat
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Indicele ROBOR la trei luni se mentine la 7,97%. Indicele ROBOR la trei luni este indicele calculat in functie de dobanzile la majoritatea creditelor in lei.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la sase luni, acesta a stagnat la 8,13%.
 
Mugur Isarescu si-a expus parerea cu privire la indicele ROBOR cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei.
 
"Daca nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflatie de 20%. In Ungaria, inflatia e mai mica pentru ca si schema de plafonare a fost mai generoasa. 
 
Consumul populatiei a evoluat favorabil, ceea ce era de asteptat. Treptat, lumea a constatat ca inflatia ii afecteaza puterea de cumparare, asa ca a intervenit o temperare a cosumului. Credem ca in semestrul II acest lucru se va vedea si mai bine. 
 
Se observa o crestere a preferintelor pentru marci proprii si discounteri. ROBOR-ul se misca aproape de rata dobanzii de politica monetara. De mai bine de 4-5 luni insa s-a decuplat. Bancile au sarit calul si au dus ROBOR-ul peste dobanda-cheie. Au suprareactionat. A fost clara tendinta bancilor si a traderilor sa priveasca pesimist viitorul. Poate conditiile de lichiditate au facut ca bancile sa sara calul cu ROBOR-ul", a spus Isarescu.
 
Recent, Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda cheie la 5,5% pe an. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezinta rata medie a dobanzii la care se imprumuta institutiile bancare din Romania intre ele, in lei. Evolutia indicelui este strans legata de nivelul de lichiditate existent pe piata.
 
In perioada aprilie - iunie, valoarea IRCC a fost de 1,86%. Acest procent este calculat pe baza cotatiilor din trimestrul al patrulea al anului precedent. De asemenea, IRCC creste la 2,65% de la 1,86%. In prezent, noua valoare este calculata tinand cont de dobanzile la tranzactiile interbancare din ianuarie - martie, moment in care inflatia anuala se afisa mai redusa si dobanda cheie mai mica.
 
In ceea ce priveste IRCC, acesta este calculat in functie de dobanda medie la care se imprumuta bancile intre ele. De asemenea, acesta este aplicat cu o intarziere de un trimestru fata de perioada de referinta. BNR stabileste zilnic acest indice, ca medie aritmetica a cotatiilor folosite de zece banci selectate de Banca Nationala.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: indicele roborirccbnrmugur isarescu

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Indicele ROBOR stagneaza

de Bianca Tila
29 Oct 2024
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor...

Indicele ROBOR scade

de Bianca Tila
04 Oct 2024
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%, in timp ce indicele ROBOR la 6 luni a scazut de la 5,60% la 5,59%. Indicele RBOR la 3 luni este cel...

Rezervele valutare ale BNR au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
02 Sep 2024
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei totalizau 63,187 miliarde de euro la finalul lunii august 2024, in scadere cu 0,62% fata de...

Indicele ROBOR scade

de Bianca Tila
27 Mai 2024
Indicele ROBOR la 3 luni a inregistrat scaderi de la 6,05% la 6,04%. In functie de acest indice sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]