Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Industria bauturilor spirtoase solicita cresterea treptata a accizei

de Bianca Tila 21 Oct. 2024 11
Industria bauturilor spirtoase solicita cresterea treptata a accizei
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase din tara solicita adoptarea unui calendar de crestere graduala a accizei pentru alcool, care sa inlocuiasca mecanismul de actualizare cu inflatia. In caz contrar se pot inregistra consecinte catastrofale pentru producatorii locali, cu pierderea a mii de locuri de munca.

Conform acestora, alte efecte sociale grave ar putea fi determinate de cresterea interesului pentru bauturile contrafacute.
 
"Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase din Romania nu cer un regim favorizant, ci doar o abordare echitabila, care sa protejeze producatorii locali si consumatorul roman de bauturi spirtoase. Nu putem vorbi de predictibilitate fiscala doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu, avand in vedere contributia economica si impactul social al industriei noastre. 
 
Modificarea sistemului de actualizare a valorii accizelor pentru bauturi trebuie facuta intr-un mod unitar si nu avantajand o industrie sau alta", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Marcel Ciolacu si ministrului de Finante, Marcel Bolos, de catre Spirits Romania, asociatie patronala ce reuneste principalii producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania.
 
Spirits Romania atrage atentia ca actualizarea cu inflatia a valorii accizei pentru alcoolul etilic ar putea duce la o crestere a acesteia cu peste 50% in anul 2025, daca se vor mentine prevederile actuale din Codul Fiscal.
 
"Aceasta crestere ar avea consecinte catastrofale pentru producatorii locali de bauturi spirtoase, dar si efecte sociale deosebit de grave determinate de cresterea interesului pentru bauturile contrafacute, care pot afecta serios sanatatea, ducand chiar la pierderi de vieti omenesti", atentioneaza patronatul.
 
Industria de bauturi spirtoase numara peste 46.000 de locuri de munca, directe si indirecte. In plus, aceasta contribuie anual cu o valoare adaugata de peste 850 de milioane de euro, la Produsul Intern Brut.
 
Desi consumul a ramas constant sau a inregistrat scaderi, valoarea accizei a crescut constant si semnificativ in ultimii ani. Mecanismul de actualizare cu inflatia a ramas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, in ciuda faptului ca valoarea supusa actualizarii a fost marita de cateva ori.
 
Spirits Romania mentioneaza ca socul unei noi majorari semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producatorilor locali de bauturi spirtoase si ar duce la pierderea catorva mii de locuri de munca. 
 
Scumpirea bauturilor ieftine, produse intr-o majoritate covarsitoare de producatori romani, va duce la cresterea pietei negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat.
 
"Va aducem in atentie faptul ca, intr-o foarte recenta cercetare sociologica, un procent semnificativ de consumatori romani (34%) au spus ca au consumat bauturi alcoolice din surse pe care nu le cunosteau, respectiv bauturi fara timbru sau bauturi produse de persoane pe care nu le cunosteau. Dintre cei care au admis ca au consumat bauturi alcoolice contrafacute, unul din cinci respondenti a indicat ca motiv pretul, respectiv faptul ca bauturile contrafacute pe care le-au consumat erau mai ieftine. 
 
Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, industria bauturilor spirtoase este afectata major de piata neagra, care creste cu orice marire a pretului bauturilor ieftine. Bauturile contrafacute nu inseamna doar o scadere a consumului de bauturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci si un pericol major pentru sanatatea populatiei, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afectiuni grave sau chiar la pierderi de vieti omenesti", sustin producatorii, in scrisoarea deschisa.
 
In ceea ce priveste Spirits Romania, aceasta asociatie patronala reuneste principalii producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD.
 
Asociatia a fost infiintata in 2013, cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal si legislativ functional, propice dezvoltarii industriei locale de bauturi spirtoase.
 
Companiile membre asigura peste 1.500 de locuri de munca directe si 185.000 indirecte. Membrii exporta bauturi spirtoase de inalta calitate de toate tipurile in peste 30 de tari din Europa, Asia si America.
 
Spirits Romania este afiliata la SpiritsEurope, organizatia reprezentativa la nivel european a industriei alcoolului. Aceasta reuneste peste 31 de asociatii nationale din 24 de tari.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: bauturi spirtoaseacciza alcoolindustria bauturilor

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]