Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INS: Investitiile nete in economia nationala, in crestere

de Florin Amariei 10 Iun. 2020 1436
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Institutul National de Statistica (INS) transmite ca investitiile nete in economia nationala au fost in crestere in primul trimestru al anului 2020 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

”In trimestrul I 2020, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 18,446 miliarde lei,in crestere cu 5%, comparativ cu trimestrul I 2019”, arata datele INS.
 
In trimestrul I 2020, comparativ cu trimestrul I 2019, investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 5%, crestere inregistrata la lucrari de constructii noi cu 20,3% si la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 37,3%.
 
Ne reamintim faptul ca investitiile nete in economie au crescut si in 2019. 
 
Conform INS, in anul 2019, comparativ cu anul 2018, investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 17,9%, crestere inregistrata astfel: lucrari de constructii noi cu 32,5% si utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 9,3%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 2,1%. De asemenea, in trimestrul IV 2019, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 37,089 miliarde de lei, fiind in crestere cu 17,1%, comparativ cu trimestrul IV 2018. Datele INS arata cresteri in cazul lucrarilor de constructii noi, 27,9%, si utilaje (inclusiv mijloace de transport) 19%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 11,9%.
 
Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de lapopulatie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).
 
Investitiile sunt o categorie de cheltuieli care vor influenta in cea mai mare parte viitorul, in sensul ca de ele depind cresterea si perfectionarea potentialului productiv al unei intreprinderi, aparitia de noi capacitati de productie intr-o ramura a economiei.   In acelasi timp se fac importante cheltuieli de investitii pentru dezvoltarea bazei materiale a activitatilor social-culturale, precum si constructia de locuinte.   Notiunea de investitii intr-o acceptiune mai larga este sinonima cu: alocare, plasare, dotare, iar intr-un sens mai restrans (financiar-contabil) reprezinta o cheltuiala facuta pentru obtinerea de bunuri materiale si servicii cu valoare mare si durata de folosinta indelungata.
 
Investitiile joaca un rol primondial in dezvoltarea economica in ansamblu atat a agentilor economici cat si a economiei in ansamblu accelerand dezvoltarea ei economica.
 
Cu cat mai bine e dezvoltat un stat sau altul cu atat mai mari investitii poate atrage acesta.
 
Atragerea investitiilor trebuie de obicei sa reprezinte una din prerogativele de baza a politicilor economice de dezvoltare atat la nivel de intreprindere cat si la nivel national.
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: insinvestitiiinvestitii neteeconomieinvestitii nete in economie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Enel pregateste investitii de peste 1 miliard de dolari

de Bianca Tila
23 Mai 2023
Compania italiana Enel a anuntat ca va investi peste 1 miliard de dolari intr-o fabrica de celule si panouri solare din Oklahoma. Compania incearca...

Blue Air intra in insolventa

de Bianca Tila
22 Mar 2023
Blue Air, aflata in portofoliul statului care detine 75% din actiuni, a intrat in insolventa, la propria cerere. Pe lista creditorilor se afla...

Investitiile nete in economia Romaniei au crescut

de Bianca Tila
10 Mar 2023
Investitiile nete realizate in economia tarii au insumat aproximativ 151 miliarde de lei, in cursul anului trecut. Acest rezultat este in crestere cu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]