de Florin Amariei
25 Ian. 2021
1194
Fondul Proprietatea a anuntat ca investitiile straine au ajuns la un total de 1,8 miliarde de dolari prin tranzactionarea la BVB.
"Comitetul Reprezentantilor saluta eforturile depuse de Franklin Templeton in calitate de administrator al Fondului Proprietatea in ultimii zece ani. Fondul nu numai ca a generat randamente excelente pentru actionarii sai, dar, sub administrarea profesionista si atenta a administratorului de fond, a contribuit semnificativ la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Eforturile administratorului in vederea imbunatatirii guvernantei corporative si a transparentei in companiile din portofoliul Fondului au avut un efect pozitiv pe piata de capital locala. Comitetul Reprezentantilor in cooperare cu Franklin Templeton au deschis calea in aceasta directie si continua sa creada ca aceasta abordare ferma va aduce beneficii tuturor partilor interesate in viitor”, spune Piotr Rymaszewski, presedinte al comitetului reprezentantilor al Fondului Proprietatea.
Intre 2011-2020, FP s-a clasat pe locul intai in topul celor mai tranzactionate actiuni la BVB si pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentand aproape 7% din capitalizarea totala a pietei.
"Accelerarea schimbarilor pozitive in randul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativa in ultimul deceniu. Privim viitorul cu entuziasm, optimism si increderea ca vom inregistra in continuare reusite in Romania", spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania si manager de portofoliu Fondul Proprietatea.
De asemenea, fondul arata ca a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub forma de noi investitii straine de portofoliu in Romania.
FP a incheiat totodata jumatate dintre tranzactiile speciale (cum ar fi listarile publice initiale, listarile publice secundare si plasamentele private accelerate) executate pe BVB in perioada 2012 - 2020.
"Tranzactiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totala a tranzactiilor speciale si au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) si plasamentul privat accelerat Conpet (2014). 25,2% din tranzactiile cu actiuni de la BVB au fost realizate cu actiuni FP in perioada 2011-2020", mai arata FP.
Volumul tranzactiilor cu actiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de actiuni tranzactionate pe BVB in perioada 2011-2020.
"A efectuat distributii semnificative catre actionari in valoare de 3,7 miliarde dolari (13,8 miliarde lei) in perioada 2010-2020. A finalizat unsprezece programe de rascumparare si continua in prezent cu cel de-al doisprezecelea, rascumparand in total 7,37 miliarde de actiuni proprii, reprezentand 53,5% din numarul total de actiuni emise la sfarsitul lunii ianuarie 2011", se mai arata in bilantul FP.
In ceea ce priveste planurile de viitor, Fondul Proprietatea precizeaza ca ”isi mentine pe deplin angajamentul de a continua sa ofere randamente actionarilor sai. Va continua sa sustina si sa monitorizeze indeaproape implementarea standardelor de guvernanta corporativa in companiile din portofoliu, cu obiectivul de a facilita in continuare progresul pietei locale de capital. In acest scop, Fondul este pregatit sa sprijine listarea companiilor de stat in viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din actiunile pe care le detine in companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listarile asteptate din partea Guvernului Romaniei, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori in Romania, contribuind la imbunatatirea guvernantei corporative si transparentei. Aceasta este solutia necesara pentru deblocarea pe deplin a potentialului pietei de capital din Romania si obtinerea promovarii la statutul de piata emergenta de catre MSCI, ajutand, in acelasi timp, la procesul de redresare a tarii dupa impactul pandemiei”.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investitii de tip inchis, iar obiectivul sau investitional este maximizarea randamentelor catre actionari si cresterea valorii activului net pe actiune prin investitii realizate, in principal, in actiuni si valori mobiliare romanesti. Fondul se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti din 25 ianuarie 2011 si a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.
Franklin Resources, Inc. este o organizatie globala de management al investitiilor, cu filiale care opereaza in cadrul Franklin Templeton si deservesc clienti din peste 165 de tari. Cu birouri in peste 30 de tari si aproximativ 1.300 de profesionisti in investitii, compania din California are peste 70 de ani de experienta in investitii si aproximativ 1,5 trilioane de dolari in active administrate la 31 decembrie 2020.
Franklin Templeton a deschis un birou in Bucuresti in mai 2010, cu o echipa de 32 de angajati, incluzand 6 specialisti locali in investitii.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: fondul proprietateainvestitii strainefranklin templetoon