de Florin Amariei
05 Iun. 2020
1381
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca economia ar putea scadea cu 14% in trimestrul doi al anului curent.
"Situatia economica viitoare va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora. Pentru aceasta, vom continua sa monitorizam si sa actualizam evaluarile noastre cu privire la starea economiei si a situatiei privind sanatatea publica si vom canaliza masurile in directia furnizarii lichiditatii necesare si mentinerii stabilitatii financiare, precum si asigurarii unei tendinte sustenabile de scadere a ratelor de dobanda”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul celei de 43-a reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala.
Isarescu a afirmat ca va continua sa conlucreze cu Guvernul pentru a asigura o revenire rapida a economiei fata de situatia curenta.
"De asemenea, Pachetul UE de redresare din criza COVID-19 va avea cu siguranta o contributie importanta in sustinerea eforturilor noastre de relansare. Reiterand recunostinta pentru cei care se afla in prima linie a luptei impotriva pandemiei, BNR este pregatita sa-si indeplineasca rolul care ii revine. Cu toate acestea, pe termen lung, singura optiune viabila o reprezinta revenirea la o conduita 'normala' de politica monetara, constienti fiind insa cu totii ca noua normalitate va fi oarecum diferita de cea din trecut. Pentru aceasta, intentionam sa intervenim gradual, adaptandu-ne in permanenta la mediul aflat in continua schimbare, dar cu respectarea cadrului legal”, a adauat Isarescu.
Anterior izbucnirii pandemiei COVID-19, economia Romaniei a inregistrat o evolutie relativ buna, cu o crestere medie anuala de 4,1% in anul precedent, consemnandu-se o usoara decelerare in trimestrul III. La inceputul anului curent, perspectivele privind evolutia economiei romanesti pentru perioada urmatoare indicau continuarea acestui trend pozitiv. Cele mai recente date statistice releva o crestere economica de 2,7% pentru primele trei luni ale anului 2020 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand cea mai mare crestere dintre tarile UE.
"Cu toate acestea, as dori sa subliniez ca pe parcursul ultimilor patru ani aceasta crestere economica a fost sustinuta in special prin cresteri salariale si majorarea puternica a consumului, in timp ce dezechilibrele fiscale si externe s-au accentuat, iar rata anuala a inflatiei s-a situat in jurul valorii de 4%, cel mai ridicat nivel comparativ cu tarile din UE. In acest context marcat de politici fiscale semnificativ prociclice, BNR a mentinut o politica monetara mai restrictiva, prin pastrarea la un nivel relativ ridicat atat al ratei dobanzii de politica monetara, respectiv la 2,5%, cat si al ratelor rezervelor minime obligatorii ale institutiilor de credit pentru pasivele in lei si cele in valuta (respectiv la 8%). Avand in vedere contextul mentionat, impactul economic initial al pandemiei a fost unul puternic, accentuand si mai mult dezechilibrele existente, pe fondul presiunilor in crestere asociate aprovizionarii cu alimente, deprecierii monedei nationale si cresterii necesarului de lichiditate. Astfel, luand in calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimarile oficiale privind evolutia PIB pentru trimestrul II indica o contractie de 14% a activitatii economice fata de trimestrul anterior”, a precizat guvernatorul.
De asemenea, el subliniaza ca somajul in crestere si masurile adoptate de autoritati cu scopul limitarii extinderii pandemiei (precum somajul tehnic, repatrierea cetatenilor romani din strainatate si asigurarea conditiilor de izolare sau carantina) au contribuit la cresterea presiunilor asupra cheltuielilor bugetare.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: isarescubnreconomiatrimestrul doi