Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Isarescu, BNR: Luam decizii in functie de planul sanatatii publice

de Florin Amariei 19 Iun. 2020 1452
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca deciziile pe care le ia institutia pe care o conduce sunt concentrate pe sanatatea publica si mentinerea unui echilibru economic care sa nu creeze nicio problema nimanui.

"Ratele de dobanda inca mai ridicate in Romania, comparativ cu Cehia, Polonia si Ungaria, sunt consecinta si nu cauza situatiei economico-financiare a Romaniei: deficite gemene, cel mai mare deficit fiscal din UE la debutul crizei economice generate de pandemie si necesarul mare de finantare pentru acoperirea deficitului fiscal si refinantarea datoriei publice. Aceste realitati dominante exercita o presiune permanent ascendenta asupra dobanzilor la care se imprumuta tara. Notele agentiilor de rating, evaluarile publice ale Comisiei Europene si ale Bancii Centrale Europene contribuie, de asemenea, la aceasta diferentiere si ele nu pot fi desconsiderate", spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o declaratie de presa.
 
El afirma ca pentru perioada urmatoare BNR ramane in limitele acestor orientari de politica monetara.
 
"Riscurile principale la adresa economiei si a finantelor tarii pe care le intrevedem tin, evident, de evolutiile in planul sanatatii publice. Pentru aceasta, vom continua sa monitorizam si sa actualizam evaluarile noastre si vom canaliza masurile in directia furnizarii de lichiditate necesara concomitent cu mentinerea stabilitatii financiare, precum si cu continuarea unei tendinte sustenabile de scadere treptata a ratelor de dobanda; masurile vor fi atent calibrate astfel incat sa nu descurajeze economisirea interna, care reprezinta principala sursa de finantare a economiei reale si a sectorului bugetar. Riscurile in plan monetar-financiar ar fi marite daca nu am tine cont de aceste situatii in continua miscare", afirma Isarescu.
 
In ultimele patru saptamani, Banca Nationala a Romaniei a continuat sa puna in practica masurile prevazute in Hotararea Consiliului de Administratie din 20 martie si reconfirmate ca directie de actiune in sedinta de Consiliu din 29 mai.
 
"Asigurarea lichiditatii necesare finantarii economiei reale si a cheltuielilor publice a ramas preocuparea majora. Astfel, in conditiile unui deficit de lichiditate pe piata monetara, BNR a efectuat noi operatiuni repo pe baze bilaterale (asa cum este prevazut in Regulamentul nr.1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de BNR si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili - art.9) stocul mediu zilnic al acestor operatiuni situandu-se in perioada 15 mai - 15 iunie la circa 7 miliarde lei. De asemenea, s-a continuat cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara, volumul total al acestora ajungand, in data de 5 iunie 2020, la peste 3,8 miliarde lei. Conform prevederilor art.7(c) din Regulamentul mentionat anterior, operatiunile definitive cu titluri de stat se pot derula numai pe baze bilaterale", adauga el.
 
Optiunea BNR pentru operatiuni pe baza bilaterala este legata de preocuparea de a asigura lichiditatea in stricta legatura cu necesarul de finantare si de a cobori in mod sustenabil ratele de dobanda, in conditiile prevenirii volatilitatii excesive a cursului de schimb al leului si a deprecierii ne-necesare a monedei nationale.
 
"Aceasta abordare a permis finantarea fluenta a cheltuielilor statului si economiei reale, concomitent cu scaderea treptata a ratelor de dobanda si relativa stabilizare a cursului de schimb al leului - realitati ce au devenit evidente in ultimele saptamani. Astfel, in perioada 15 mai - 15 iunie, au fost derulate 8 emisiuni de titluri de stat ale Ministerului de Finante in valoare totala de circa 8,3 miliarde lei, toate fiind consistent suprasubscrise, ceea ce denota ca a existat o finantare adecvata a necesitatilor bugetare. Ratele de dobanda de pe piata monetara si-au consolidat scaderea, cu impact in ieftinirea creditelor pentru populatie si pentru companii/firme (cotatia ROBOR 3M, utilizata ca referinta pentru creditele bancare, scazand de la 2,44% pe 18 mai la 2,15% pe 16 iunie), iar cotatiile de referinta de pe piata secundara a titlurilor de stat si-au continuat miscarea descendenta care s-a accentuat in debutul lunii aprilie", declara guvernatorul bancii centrale.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: isarescubnrdeciziisanatate publica

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta. "Desi...

Popa, BNR: Inflatia va depasi 10%

de Florin Amariei
10 Feb 2022
Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, spune ca inflatia va depasi 10% incepand cu aprilie. Iata de ce! "Am crescut...

BNR, in dezacord cu BCE: Inflatia, in crestere continua

de Florin Amariei
10 Ian 2022
BNR sustine ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in urmatoarele luni si va depasi valorile prognozate, in timp ce BCE sustine ca va...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]