Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lira turceasca, in pericol de prabusire. Ce se intampla

de Florin Amariei 24 Nov. 2021 986
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lira turceasca se afla intr-o constanta scadere in ultima perioada, criza accentuandu-se miercuri. Iata ce se intampla!

Lira turceasca a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scadere reprezinta cel mai grav declin inregistrat in ultimii 20 de ani. De la inceputul anului si pana in prezent lira turceasca a pierdut 40% din valoare, iar 20% din aceasta scadere s-a inregistrat numai de la inceputul lunii noiembrie.
 
Ultima depreciere a venit dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan a salutat recenta decizie a Bancii Centrale de a reduce si mai mult costul creditului, in pofida criticilor venite de la economisti si investitori care se plang ca politica monetara a Turciei devine din ce in ce mai irationala si impredictibila. In timp ce majoritatea bancilor centrale ale lumii inaspresc politica monetara, pe fondul sporirii inflatiei, Turcia a redus dobanda de baza cu patru punte procentuale incepand din septembrie, in ideea de a stimula exporturile si crearea de locuri de munca.
 
Hotararea lui Erdogan de a reduce costurile cu imprumuturile a dus Turcia intr-o zona necunoscuta, multi analisti intrebandu-se daca aceasta cadere nu va afecta controlul lui Erdogan asupra puterii. Deprecierea rapida a monedei duce la cresterea preturilor la bunuri pentru cetatenii obisnuiti, iar baza alegatorilor lui Erdogan este cea mai afectata si de asemenea reprezinta un risc pentru sectorul bancar.
 
Ultima data cand lira a inregistrat o tendinta de depreciere atat de indelungata a fost in 2011, cand tara a cunoscut o spirala de hiperinflatie si crestere a datoriilor care in cele din urma au adus la putere partidul AK al lui Erdogan.
 
De data aceasta, bancile turcesti au rezerve consistente de capital ceea ce ar trebui sa le protejeze de efectele deprecierii monedei, sustine Jason Tuvey, economist sef pentru pietele emergente la Capital Economics din Londra. In plus, deprecierea lirei a impulsionat bursele, sectorul imobiliar si exporturile Turciei. Principalul indice al Bursei de la Istanbul a inregistrat marti un salt de 1,4%, a cincea zi de crestere consecutiva, pe masura ce investitorii au directionat fonduri spre cumparare de actiuni in loc sa cumpere valuta.
 
Insa economistii sunt din ce in ce mai ingrijorati ca abordarea lui Erdogan lasa un spatiu limitat de manevra pentru oficialii de la Banca Centrala a Turciei.
 

Scaderea continua

 
Astazi lira turceasca s-a depreciat cu 3% pana la valoarea de 13,15 lire pentru un dolar, dupa ce in cursul zilei de marti a atins un minim istoric de 13,45 lire pentru un dolar.
 
Moneda turceasca a atins minime istorice in 11 sedinte consecutive de tranzactionare, ceea ce duce la 43% pierderile cumulate inregistrate de la inceputul anului si pana in prezent, din care un declin de 24% numai de la inceputul saptamanii care a trecut.
 
Chiar daca Erdogan lauda politica monetara a Bancii Turciei si promite ca va castiga "razboiul economic de independenta", majoritatea analistilor cred ca este nevoie de masuri pentru a inversa actuala tendinta de depreciere a lirei. Cu toate acestea, nu exista semnale referitoare la o interventie pentru a pune capat prabusirii. Banca centrala a Turciei a anuntat marti ca ar putea face acest lucru doar anumite conditii de "volatilitate extrema".
 
"La cursul de schimb de astazi, inflatia oficiala ar putea depasi 30% in urmatoarele luni. Iar avand in vedere cat este in prezent dobanda la depozite, asta inseamna o dobanda reala de minus 15%. Daca nu se vor lua urgent masuri, sistemul financiar nu va putea face fata acestei situatii", a apreciat fostul economist sef al Bancii centrale a Turciei, Hakan Kara.
 

Comertul, afectat primul!

 
Apple a oprit vanzarile pentru majoritatea produselor, afisand mesajul "Temporar indisponibil".
 
Potrivit Reuters, preturile locale la telefoane si computere sunt cu aproximativ 10% mai mici decat preturile din SUA, ca urmare a deprecierii bruste a lirei.
 
Un reprezentant de vanzari de la un magazin Apple din Istanbul a declarat ca oamenii se gandesc la electronice atat ca la o investitie cat si ca obiecte de folosit. "Situatia este destul de suprarealista cu economia si toate celelalte, dar oamenii vad in produse ceva ce isi pastreaza valoarea si se inghesuie in magazine. Ei stiu ca vor putea sa le revanda peste un an, pentru mai mult decat au platit", a declarat persoana respectiva, sub protectia anonimatului.
 
Clientii sunt interesati in special la achizitionarea de marci de import de calitate superioara, in principal electronice si cosmetice, a declarat un oficial al unei companii turce de comert electronic.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: lira turceascaappleturcialira prabusire

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Consiliul Concurentei investigheaza Apple

de Bianca Tila
19 Oct 2023
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie cu privire la o posibila incalcare a regulilor de concurenta de catre companiile Apple Inc. si Apple...

Apple isi imbunatateste serviciile pentru a concura cu Google

de Bianca Tila
26 Ian 2023
Apple are in plan imbunatatirea unor servicii pentru a concura mai bine cu Google. Compania are in vedere cartografierea, cautarea si publicitatea...

Apple: Pretul bateriilor de schimb va creste

de Bianca Tila
03 Ian 2023
In curand, Apple are de gand sa scumpeasca pretul bateriilor de schimb. Utilizatorii care doresc sa-si schimbe bateria la unul dintre device-uri vor...

Colaborarea cu Turcia nu trebuie intrerupta. Ce se poate face

de Florin Amariei
28 Ian 2021
Modificarea Codului fiscal face imposibila colaborarea cu Turcia pentru unele afaceri, insa aceasta nu trebuie intrerupta. Iata ce se poate face!...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]