de Bianca Tila
23 Iun. 2023
251
Criptomonedele nu sunt gestionate de un sistem central, precum guvernul si se bazeaza pe tehnologia blockchain. Pe masura ce banii digitali continua sa castige teren pe Wall Street, mai multe optiuni devin disponibile. Mai exact, pe piata la momentul actual exista 25.000 de criptomonede.
Majoritatea oamenilor trateaza piata crypto ca pe o investitie pe termen lung. Totusi, fluctuatiile fac ca investitiile in acest sector sa fie riscante, precum s-a demonstrat anul trecut, cand piata era in cadere libera.
Bitcoin
Bitcoin este in continuare in topul criptomonedelor, in ciuda scaderilor inregistrate anul trecut.
Bitcoin a fost creat in 2009 de Satoshi Nakamoto si reprezinta criptomoneda originala. Acesta ruleaza pe un blockchain sau pe un registru ce inregistreaza tranzactiile distribuite intr-o retea de mii de computere.
Bitcoin are o capitalizare pe piata de 506,7 miliarde USD.
Pretul acestuia a crescut rapid, avand in vedere ca a devenit un nume cunoscut. In 2016, un Bitcoin putea fi cumparat cu aproximativ 500 USD, iar in 2023, pretul a crescut cu 5.124% la 26.120 USD.
Ethereum
Ethereum este favoritul dezvoltatorilor de programe datorita aplicatiilor sale, precum contractele inteligente care se executa automat atunci cand sunt indeplinite conditiile si jetoanele nefungibile.
Asemanator cu Bitcoin, Ethereum a cunoscut o crestere rapida. Din 2016 pana la sfarsitul lunii iunie 2023, pretul acestuia a crescut cu 15.740%, de la 11 USD la 1.742 USD.
Capitalizarea pietei este de 209,5 miliarde USD.
BNB
O alta criptomoneda care da sperante este BNB, numita la inceput binance coin. Aceasta a uimit datorita performantei sale de-a lungul timpului. BNB s-a dovedit a fi una dintre optiunile de investitii mai stabile.
Binance si-a asumat un rol important in stabilizarea industriei crypto, in urma prabusirii FTX. Criptomoneda a alocat 1 miliard de dolari unui fond de recuperare creat pentru a mentine pe linia de plutire jucatorii din piata.
Capitalizarea pietei este de 37,7 miliarde USD.
Tether
Tether este o investitie buna in acest an, avand in vedere ca este o moneda stabila. Aceasta este sustinuta de monede fiat precum dolarul american si euro.
Aceasta criptomoneda este favorizata de investitorii care se tem de volatilitatea extrema a altor monede.
Capitalizarea pietei este de 83,5 miliarde USD.
Moneda dolar american - USD Coin
La fel ca in cazul Tether, USD Coin este o moneda stabila, sustinuta de dolarul american. De asemenea, aceasta criptomoneda vizeaza un raport de 1 USD la 1 USD Coin.
In plus, USD Coin este alimentat de Ethereum, avand o capitalizare de piata de 28,3 miliarde USD.
Cardano
Cardano are o influenta mai mica, lucru ce atrage usor investitori. Comparativ cu Bitcoin, o tranzactie pe Cardano este mai simpla. Acest fapt subliniaza ca tranzactiile sunt mai rapide si mai ieftine.
Capitalizarea acestei criptomonede este de 9,7 miliarde USD.
XRP
La inceputul anului 2017, XRP era 0,006 USD. Pretul acestuia a inceput sa urce la 0,53 USD in acest an, egal cu o crestere de 8,744%.
Capitalizarea pietei este de 27,6 miliarde USD.
De asemenea, XRP a fost creata de unii dintre fondatorii Ripple, o companie de tehnologe digitala si de procesare a platilor. XRP poate fi utilizat in retea pentru a facilita schimburile de diferite tipuri de monede.
Solana
Criptomoneda a fost dezvoltata cu scopul de a ajuta la utilizarea finantelor descentralizate, a aplicatiilor descentralizate si a contractelor inteligente. De asemenea, Solana ruleaza pe un mecanism hibrid unic.
Capitalizarea de piata este de 6,1 miliarde USD, fiind lansata in 2020 cu pretul de inceput de 0,77 USD. Pana la sfarsitul lunii iunie 2023, pretul a crescut la 15,29 USD, inregistrand un castig de 1.886%.
TRON
TRON este o platforma blockchain descentralizata fondata in 2017. La acel moment, TRON valora 0,0025 USD. Pretul a afisat cresteri la cinci ani dupa lansare, la 0,07 USD, inregistrand o crestere de 2.700%. Avand in vedere aceste date, TRON a devenit una dintre criptomonedele cu cea mai rapida crestere.
Capitalizarea pietei este de 6,5 miliarde USD.
Dogecoin
Dogecoin a inceput ca o gluma in 2013, dar a evoluat rapid intr-o criptomoneda faimoasa datorita comunitatii dedicate si a meme-lor creative.
Spre deosebire de alte criptomonede, Dogecoin nu are o limita anume de criptomonede. In acest sens, moneda este susceptibila de devalorizare pe masura ce oferta creste. In 2017, pretul criptomonedei era de 0,0002 USD. In acest an, pretul acesteia a urcat la 0,06 USD, avand o crestere de 30.766%.
Capitalizarea pietei este de 8,6 miliarde USD.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: criptomonedeinvestitiepiata cryptoinvestitie 2023