Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Noile conditii de aplicare a scutirii de TVA

de Florin Amariei 01 Apr. 2021 1527
3.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat noile conditii de aplicare a scutirii de TVA. Iata-le!

Astfel, in materialul mentionat se gasesc: clarificari privind notiunea de exportator din perspectiva TVA si modalitatile de justificare a scutirii de TVA pentru exportul de bunuri, in contextul modificarilor aduse legislatiei vamale; clarificari privind justificarea transportului intracomunitar in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri.
 
Pe langa prezentarea notiunilor relevante, circulara emisa cuprinde si o serie de exemple ilustrative menite sa conduca la aplicarea unitara a Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru anumite operatiuni, aprobata prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 2148/2020.
 
In plus, sunt introduse trimiteri si catre alte materiale ilustrative elaborate de Comisia Europeana, cum ar fi Notele explicative privind modificarile TVA in UE in ceea ce priveste regimul de stocuri la dispozitia clientului, operatiunile in lant si scutirea pentru livrarile intracomunitare de bunuri ("solutiile rapide din 2020").
 
Conform circularei, pentru stabilirea operatiunii care poate fi scutita de TVA este necesar a se avea in vedere urmatoarele elemente: 
  • existenta unei livrari de bunuri cu locul de livrare in Romania (urmare careia bunurile parasesc teritoriul UE);
  • transportul in afara UE sa fie asigurat fie de furnizor (sau de alta persoana in contul sau), fie de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania (sau de alta persoana in contul sau);
  • in situatia tranzactiilor in lant, faptul ca poate beneficia de scutire de TVA la export o singura livrare efectuata pe teritoriul Romaniei; prezentarea, in principiu, a unei declaratii vamale de export in care furnizorul sa fie inscris la caseta 2 (in cazul in care are si calitatea de exportator din punct de vedere vamal) sau la caseta 44 (in cazul in care nu este exportator si din perspectiva vamala).
 
In document se precizeaza ca pentru a identifica operatiunea care poate beneficia de scutirea de TVA la exportul in lant este necesar in primul rand sa se stabileasca cine este persoana care realizeaza/isi asuma transportul bunurilor in afara UE.
 
Descoperiti acum cel mai nou produs Rentrop&Straton special conceput pentru cei interesati de obtinerea scutirii de TVA in stricta conformitate cu reglementarile specifice, in vigoare: Cum justificam legal scutirea de TVA?
 
Este singura dvs. solutie, pentru a:
  • va misca rapid, in contextul legii
  • beneficia de solutii sigure, oferite de specialisti pentru diverse posibile situatii
  • obtine scutirea de TVA
  • putea rasturna deciziile nefavorabile ale inspectorilor fiscali
  • fi protejat impotriva amenzilor aplicate pentru incalcarea/interpretarea eronata a legii.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: mfpnoi conditiiscutire tvatva 2021scutire tva conditii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

MFP: Vom adopta euro in 2029

de Idei de afaceri
24 Ian 2022
MFP revine cu o noua tinta pentru trecerea la euro. Anul 2029 ar putea fi momentul ideal. "Mi-as dori sa nu ne mai ascundem in spatele...

Noul prag pentru microintreprinderi, eliminat din planul MFP

de Florin Amariei
17 Dec 2021
Noul prag de venituri scazut pentru microintreprinderi a fost eliminat din planul MFP, iar Guvernul a anuntat ca nu va aproba initiativa. Joi,...

MFP anunta noi titluri de stat FIDELIS

de Florin Amariei
13 Sep 2021
Ministerul Finantelor Publice anunta lansarea de noi titluri de stat FIDELIS pentru populatie. Iata cum iti poti proteja banii de inflatie....

MFP a prelungit pana in 2022 posibilitatea de a sterge dobanzi si penalitati

de Florin Amariei
16 Apr 2021
Ministerul Finantelor Publice (MFP) anunta ca a prelungit pana in 2022 posibilitatea pentru contribuabili de a sterge dobanzi si penalitati prin...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]