Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Vom adopta euro in 2029

de Idei de afaceri 24 Ian. 2022 1037
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

MFP revine cu o noua tinta pentru trecerea la euro. Anul 2029 ar putea fi momentul ideal.

"Mi-as dori sa nu ne mai ascundem in spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale Romaniei. Am ajuns intr-o situatie ca deficitul de cont curent sa fie mai mare decat deficitul public. Nu mai spun de puseul inflationist care ne-a scos din orice zona de convergenta nominala. Eu cred ca aici trebuie sa avem o discutie serioasa, institutional vorbind, cu comitetul care se ocupa de aderarea la Zona Euro si sa ne fixam un target transpartinic pe care nimeni sa nu-l mai incalce.

Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o tinta viabila (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergenta pe care evident pe termen mediu de timp le putem indeplini pana la urma, pe elementul de datorie insa suntem in zona fericita fata de alte state europene care deja nu-l mai indeplinesc. Cea mai importanta este convergenta reala despre care foarte putina lume vorbeste. Convergenta reala este cea care iti da de fapt puterea de cumparare, competitivitatea cu care tu vii ca tara versus alte tari intr-o piata unica europeana, cu o moneda unica. Nu mai ai niciun fel de instrument colateral de interventie pe zona aceasta de echilibru si ramane propria ta valoare. Valoarea noastra trebuie sa se duca sus pentru ca sa putem sa intram. Este o chestiune de logica. Orice strategie de convergenta reala trebuie sa se raporteze la ce va insemna competitia peste 5, 6, 10 ani", a explicat Caciu.
 
La jumatatea lunii decembrie 2021, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a declarat, la prezentarea ocazionata de lansarea cartii "Capitalism si capitalisti fara capital in Romania" ca toate tintele de aderare la moneda euro au fost ratate, urmatorul termen fiind anul 2029.
 
Potrivit Raportul de convergenta pe 2020 publicat de Comisia Europeana (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazeaza pe anumite norme. Raportul se bazeaza pe criteriile de convergenta, denumite uneori si "criteriile de la Maastricht", care sunt prevazute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenta se numara stabilitatea preturilor, soliditatea finantelor publice, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung. Se analizeaza, de asemenea, compatibilitatea legislatiei nationale cu normele uniunii economice si monetare.
 
Concluziile raportului arata ca Suedia si Croatia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la finantele publice, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung.
 
Niciunul dintre statele membre mentionate nu indeplineste criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel putin doi ani de participare la mecanism, fara tensiuni grave, inainte de a adera la zona euro. Astfel, Croatia si Suedia indeplinesc toate criteriile de convergenta economica, in schimb nu indeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enuntat anterior.
 
In cazul Romaniei, documentul releva faptul ca tara noastra nu indeplineste niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: mfpeuroadoptare euro romania 2029caciueuro romania

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Companiile romanesti au efectuat tranzactii de schimb valutar de peste 1,19 miliarde de euro

de Bianca Tila
18 Nov 2024
In primele zece luni ale acestui an, valoarea totala a tranzactiilor de schimb valutar efectuate de catre companiile romanesti pe una dintre...

Bancile europene au afisat profituri record

de Bianca Tila
19 Feb 2024
Cele mai mari banci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate pe peste 100 miliarde de euro. Impulsul dat de dobanzile crescute de Banca...

Contul curent al balantei de plati inregistreaza un deficit de peste 11.000 miliarde de euro

de Bianca Tila
13 Sep 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 11,892 miliarde de euro in primele sapte luni ale anului curent. Rezultatul este cu...

Alten Europe a preluat Qualitance. Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia

de Bianca Tila
26 Ian 2023
Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care Alten Europe SARL preia Qualitance Q.V.S. S.A., potrivit unui comunicat remisa Bursa. Alten...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]