Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Vrem sa investim in companii private

de Florin Amariei 27 Apr. 2020 1705
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Statul ar putea interveni in sectorul privat, dupa ce MFP a anuntat ca se gandeste la o masura prin care sa se poate investi in acest sector.

"Ma uit la masuri care sunt folosite in tari ca Elvetia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile in perioada de criza? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se inrautatesc si nicio banca nu mai vrea sa iti dea imprumut, Cum ajutam aceste companii? Poti sa le ajuti cu imprumut, cu garantii, cu subventii sau sa mergi ca partener o perioada in sensul de a cumpara, de a investi, de a da cu imprumut, care se poate converti in actiuni in viitor. Este o masura pe care am vazut-o in SUA, Anglia, care ajuta companiile sa treaca peste aceasta perioada. Statul aduce langa companie bonitatea statului, garantia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul ca intra in actionariat. Este o masura care poate fi folosita si o masura la care ma gandesc. In SUA, cand statul da imprumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, si daca iese profitabil amandoi castigam, daca nu, pierdem amandoi", a declarat, duminica seara, ministrul Finantelor, la o televiziune cu acoperire nationala.
 
El sustine ca vehicul prin care se va face acest lucru nu este construit, deoarece in prezent lucreaza cu institutii internationale care au mai facut acest lucru, inclusiv in Romania, pentru obtinerea unor plafoane cat mai mari. "Nu este ceva la care lucrez eu singur ci cu institutii internationale care au facut asta chiar si in Romania. In prezent, eu negociez plafoane cat mari la garantii cu toate aceste institutii. Nu ar trebui sa fie o limita deocamdata, ar trebui sa fie un plafon cat mai mare si pe urma vedem cum se duc acesti bani, in functie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companiile mari care au si departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest", a explicat Citu.
 
Aceasta face parte din masurile pregatite sa faca tranzitia dupa ce va inceta masura somajului tehnic, ministrul precizand ca se lucreaza la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.
 
"Similar cu acest IMM Invest am facut un produs pe care acum il revizuiesc la Eximbank, tot cu subventionare de dobanzi, tot cu garantii ale creditului de la stat, dar pentru companii mari, care au nevoie de capital de lucru si au nevoie sa investeasca", a subliniat oficialul MFP.
 
El a mentionat ca dupa ce va trece criza din sanatate, banii se vor duce numai catre acele sectoare profitabile din economie.
 
"Pentru revenirea economica este nevoie sa injectezi bani in sistem, iar dupa ce va trece criza din sanatate banii se vor duce catre acele sectoare profitabile din economie. Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a sustine toata economia, pentru a sustine pe toata lumea. Dupa aceasta perioada trebuie sa revenim la principii liberale, pentru ca o criza economica are si partea ei buna, cei care s-au folosit de sistem, nu au fost buni platnici, au incercat sa fenteze, evazionistii, de obicei crizele curata sistemul economic de aceste companii", a adaugat seful de la Finante.
 
In opinia sa, economiile nu vor mai arata la fel dupa aceasta criza, nu numai in Romania ci peste tot in lume, insa Romania are sansa sa iasa printre primele din aceasta criza.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: mfpinvestitiicompanii privateflorin citu

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Enel pregateste investitii de peste 1 miliard de dolari

de Bianca Tila
23 Mai 2023
Compania italiana Enel a anuntat ca va investi peste 1 miliard de dolari intr-o fabrica de celule si panouri solare din Oklahoma. Compania incearca...

Investitiile nete in economia Romaniei au crescut

de Bianca Tila
10 Mar 2023
Investitiile nete realizate in economia tarii au insumat aproximativ 151 miliarde de lei, in cursul anului trecut. Acest rezultat este in crestere cu...

Economia Romaniei creste. Investitiile nete au urcat cu 13,3% in T3

de Bianca Tila
09 Dec 2022
In acest an, investitiile nete realizate in trimestrul III in economia nationala au insumat 39,356 miliarde de lei. Rezultatul a urcat cu 13,3% fata...

Tesla: Planul de investitii s-a majorat cu 1 miliard de dolari

de Bianca Tila
26 Iul 2022
Planul de cheltuieli de capital s-a majorat cu 1 miliard de dolari, conform unui document depus luni de producatorul de automobile electrice la...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]