Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprinderile au cele mai multe restante la capitolul plati

de Florin Amariei 03 Dec. 2019 2287
4.83 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform unui studiu, microintreprinderile din Romania au cele mai multe restante la capitolul plati.

Reamintim cititorilor ca o microintreprindere este, conform Codului fiscal, o persoana juridica romana care trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile urmatoare: 
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
 
Platile restante ale companiilor nefinanciare au crescut cu 7% fata de 2009, insa au scazut cu aproape 30% fata de varful atins in 2014, ajungand la 86 miliarde de lei in 2018. 55% dintre acestea reprezinta plati restante catre furnizori, arata studiul anual KeysFin „Conditiile de business din Romania“.
 
Desi economia romaneasca a avut o evolutie ascendenta in ultimii ani, peste jumatate din companiile locale inregistrand profit in 2018, respectiv 54%, o parte din problemele din mediul de business s-au acutizat, asa cum e cazul platilor restante sau a lipsei de personal.
 
In Romania exista aproximativ 619,2 mii de microintreprinderi nefinanciare (cifra de afaceri sub 2 milioane de euro), iar cele mai multe din acestea activeaza in domeniile comert, activitati profesionale si constructii.
 
Perioada medie de incasare a creantelor (DSO) si Perioada medie de plata a datoriilor (DPO) s-au situat la 91, respectiv 160 zile in 2018, inregistrandu-se o scadere fata de 2009, cand erau de 97 zile, respectiv 178 zile.
 
In ceea ce priveste sectoarele din economie, cele mai mari termene de plata le au constructiile, pe cand cele mai mici se gasesc la comert, HORECA si sanatate. Astfel, perioadele medii de incasare, respectiv de plata, din domeniul constructiilor au fost de 178 zile (DSO) si 370 zile (DPO). In agricultura, platile se fac in medie la 268 zile, in timp ce creantele se colecteaza in aproximativ 158 zile. De cealalta parte, in comert platile se fac la 108 zile, iar creantele se colecteaza in 60 zile.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: microintreprinderirestanteplati

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Contul curent al balantei de plati inregistreaza un deficit de peste 11.000 miliarde de euro

de Bianca Tila
13 Sep 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 11,892 miliarde de euro in primele sapte luni ale anului curent. Rezultatul este cu...

Banca Nationala a Romaniei a infiintat un Comitat de Plati

de Bianca Tila
23 Mai 2022
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat infiintarea unui Comitet de Plati. Aceasta structura are rol consultativ si...

Noul prag pentru microintreprinderi, eliminat din planul MFP

de Florin Amariei
17 Dec 2021
Noul prag de venituri scazut pentru microintreprinderi a fost eliminat din planul MFP, iar Guvernul a anuntat ca nu va aproba initiativa. Joi,...

Austria nu este acord cu ideea UE de a limita platile in numerar

de Florin Amariei
28 Iul 2021
Austria este prima tara care anunta ca nu este de acord cu ideea propusa de UE prin care s-ar limita platile in numerar la maximum 10.000 de euro....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]