Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul prag pentru microintreprinderi, eliminat din planul MFP

de Florin Amariei 17 Dec. 2021 862
4.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Noul prag de venituri scazut pentru microintreprinderi a fost eliminat din planul MFP, iar Guvernul a anuntat ca nu va aproba initiativa.

Joi, Ministerul Finantelor a postat un proiect de ordonanta de urgenta ce vizeaza mai multe masuri in domeniul fiscal-bugetar, printre care si micsorarea de la 1 milion de euro la 500.000 de euro a pragului veniturilor pana la care o companie putea fi incadrata in categoria microintreprinderilor, astfel ca multe firme ar fi urmat sa plateasca impozit de 16% din profit, in loc de 1% au 3% pe venituri, cum platesc acum microintreprinderile.
 
O zi mai tarziu, reprezentantii ministerului au repostat proiectul, fara paragrafele care faceau referire la aceste aspecte.
 
In nota explicativa din proiectul initial se arata ca reducerea pragului este determinata de faptul ca Romania si-a asumat prin Planul National de Redresare si Rezilienta o reducere graduala a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal.
 
"Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania si-a asumat o serie de reforme, cum este si cazul reformei in domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevazuta si masura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microintreprinderilor in sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal. Luand in considerare necesitatea indeplinirii obiectivelor din Planul National de Redresare si Rezilienta, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microintreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro", se arata in nota de fundamentare publicata initial.
 
Cotele de impozitare pentru microintreprinderi sunt de 1% din valoarea veniturilor pentru firmele care au unul sau mai multi salariati si de 3% pentru cele fara salariati.
 
Tot joi, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a criticat aceasta initiativa, aratand ca se opune ferm schimbarii regimului de impozitare a microintreprinderilor, isi exprima sustinerea pentru pastrarea sistemului actual de incadrare a firmelor in aceasta categorie si trage un semnal de alarma asupra riscului iesirii de pe piata a unor microintreprinderi, potrivit unui comunicat al organizatiei.
 
"In cadrul PNRR sunt mentionate modificari ale sistemului de impozitare a microintreprinderilor astfel: in Partea II. Componenta 8 - Reforma fiscala si reforma sistemului de pensii, la punctul 17 Asistenta tehnica pentru revizuirea cadrului fiscal, se enunta cu titlu de exemplu 'reducerea treptata a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microintreprinderi. La acest moment si pe baza datelor existente intern, se estimeaza o diminuare graduala a numarului de contribuabili care beneficiaza de acest regim fiscal, dupa cum urmeaza: scadere de 15% in primul an, scadere de 33% in anul 2, scaderea cu 33% in anul 3'; Raportat la situatia financiara a celor 490.000 de microintreprinderi din Romania, care au inregistrat venituri la nivelul anului 2019, realizata de catre Ziarul Financiar, acestea au o cifra de afaceri de 203,6 miliarde de lei. Aplicandu-se 1% la veniturile obtinute de microintreprinderi, rezulta ca statul a incasat in medie 2,03 miliarde de lei, reprezentand 414 milioane euro la un curs de schimb de 4,9 lei", se spune in comunicat.
 
CNIPMMR mentioneaza ca, in conditiile trecerii la impozitul pe profit de 16% conform celor mentionate in PNRR, este putin probabil sa existe incasari suplimentare la bugetul de stat, in practica veniturile incasate la bugetul de stat diminuandu-se cu sumele care nu vor mai fi platite sub forma impozitului pe venit.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: prag microintreprinderi 2022mfpguvernprag nou micro 2022 eliminat

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

MFP: Vom adopta euro in 2029

de Idei de afaceri
24 Ian 2022
MFP revine cu o noua tinta pentru trecerea la euro. Anul 2029 ar putea fi momentul ideal. "Mi-as dori sa nu ne mai ascundem in spatele...

MFP anunta noi titluri de stat FIDELIS

de Florin Amariei
13 Sep 2021
Ministerul Finantelor Publice anunta lansarea de noi titluri de stat FIDELIS pentru populatie. Iata cum iti poti proteja banii de inflatie....

Datoria guvernamentala a ajuns la aproape 50% din PIB

de Florin Amariei
20 Iul 2021
La finalul lunii a cincea din 2021, datoria guvernamentala (adica cea a administratiei publice) a ajuns la aproape 50% din PIB, mai exact la 49,7%....

MFP a prelungit pana in 2022 posibilitatea de a sterge dobanzi si penalitati

de Florin Amariei
16 Apr 2021
Ministerul Finantelor Publice (MFP) anunta ca a prelungit pana in 2022 posibilitatea pentru contribuabili de a sterge dobanzi si penalitati prin...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]