de Florin Amariei
17 Dec. 2021
862
Noul prag de venituri scazut pentru microintreprinderi a fost eliminat din planul MFP, iar Guvernul a anuntat ca nu va aproba initiativa.
Joi, Ministerul Finantelor a postat un proiect de ordonanta de urgenta ce vizeaza mai multe masuri in domeniul fiscal-bugetar, printre care si micsorarea de la 1 milion de euro la 500.000 de euro a pragului veniturilor pana la care o companie putea fi incadrata in categoria microintreprinderilor, astfel ca multe firme ar fi urmat sa plateasca impozit de 16% din profit, in loc de 1% au 3% pe venituri, cum platesc acum microintreprinderile.
O zi mai tarziu, reprezentantii ministerului au repostat proiectul, fara paragrafele care faceau referire la aceste aspecte.
In nota explicativa din proiectul initial se arata ca reducerea pragului este determinata de faptul ca Romania si-a asumat prin Planul National de Redresare si Rezilienta o reducere graduala a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal.
"Prin Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania si-a asumat o serie de reforme, cum este si cazul reformei in domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevazuta si masura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microintreprinderilor in sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal. Luand in considerare necesitatea indeplinirii obiectivelor din Planul National de Redresare si Rezilienta, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microintreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro", se arata in nota de fundamentare publicata initial.
Cotele de impozitare pentru microintreprinderi sunt de 1% din valoarea veniturilor pentru firmele care au unul sau mai multi salariati si de 3% pentru cele fara salariati.
Tot joi, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a criticat aceasta initiativa, aratand ca se opune ferm schimbarii regimului de impozitare a microintreprinderilor, isi exprima sustinerea pentru pastrarea sistemului actual de incadrare a firmelor in aceasta categorie si trage un semnal de alarma asupra riscului iesirii de pe piata a unor microintreprinderi, potrivit unui comunicat al organizatiei.
"In cadrul PNRR sunt mentionate modificari ale sistemului de impozitare a microintreprinderilor astfel: in Partea II. Componenta 8 - Reforma fiscala si reforma sistemului de pensii, la punctul 17 Asistenta tehnica pentru revizuirea cadrului fiscal, se enunta cu titlu de exemplu 'reducerea treptata a beneficiarilor sistemului special de impozitare pentru microintreprinderi. La acest moment si pe baza datelor existente intern, se estimeaza o diminuare graduala a numarului de contribuabili care beneficiaza de acest regim fiscal, dupa cum urmeaza: scadere de 15% in primul an, scadere de 33% in anul 2, scaderea cu 33% in anul 3'; Raportat la situatia financiara a celor 490.000 de microintreprinderi din Romania, care au inregistrat venituri la nivelul anului 2019, realizata de catre Ziarul Financiar, acestea au o cifra de afaceri de 203,6 miliarde de lei. Aplicandu-se 1% la veniturile obtinute de microintreprinderi, rezulta ca statul a incasat in medie 2,03 miliarde de lei, reprezentand 414 milioane euro la un curs de schimb de 4,9 lei", se spune in comunicat.
CNIPMMR mentioneaza ca, in conditiile trecerii la impozitul pe profit de 16% conform celor mentionate in PNRR, este putin probabil sa existe incasari suplimentare la bugetul de stat, in practica veniturile incasate la bugetul de stat diminuandu-se cu sumele care nu vor mai fi platite sub forma impozitului pe venit.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: prag microintreprinderi 2022mfpguvernprag nou micro 2022 eliminat