Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiunea Mercur. Ce inseamna noile controale ANAF pentru comerciantii online

de Florin Amariei 28 Oct. 2020 2441
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Inspectorii fiscali incep operatiunea Mercur la nivel national. Iata ce inseamna acestea pentru comerciantii online, ce acte trebuie pregatite si cum se organizeaza o aparare eficienta.

ANAF spune ca "a declansat operatiunea Mercur, cea mai ampla actiune de verificare a veniturilor nedeclarate obtinute din comertului electronic nefiscalizat."
 
Actiunea are loc ca urmare a extinderii acestui tip de acte de comert si are in vedere identificarea si sanctionarea tranzactiilor care aduc incasari fara indeplinirea obligatiilor fiscale, a fraudelor TVA de tip carusel, a firmelor-fantoma, a tranzactiilor cu produse contrafacute etc.
 
Desigur, dvs. nu faceti parte din randul firmelor cu asemenea probleme, dar ANAF nu stie lucrul acesta. Ca urmare, sunt sanse foarte mari sa fiti controlat in urmatoarea perioada. Si orice mici nereguli pot trezi suspiciuni si pot declansa o verificare amanuntita si stresanta de care chiar nu aveti nevoie.
 
Expertii R&S v-au pregatit un ghid complet care va arata ce obiective urmareste ANAF prin operatiunea „Mercur”, ce aspecte sunt verificate in mod concret, care sunt regulile de baza pentru ca afacerea dvs. online sa functioneze in legalitate, particularitati privind organizarea contabilitatii in cadrul magazinelor online etc.  
 

Operatiunea Mercur. 9 aspecte pe care ANAF le verifica in mod special!

 
Controlul ANAF din urmatoarea perioada este o certitudine!
 
Autoritatile au decis, iata, sa faca ceea ce planuiau de mult, anume o actiune in forta privind combaterea fraudei si evaziunii fiscale in activitatea magazinelor online, actiune care va urmari cu precadere urmatoarele lucruri:
  • interferenta vanzarilor prin intermediul magazinelor online cu fraudele clasice de tip firma-fantoma, la achizitia intracomunitara;
  • vanzarile cu pret redus, subevaluat;
  • comertul fara inregistrarea si declararea veniturilor;
  • comertul cu marfuri contrafacute;
  • achizitiile din UE si importurile extracomunitare cu vanzari online;
  • livrarile cu incasare ramburs sau plata online realizate de firmele de curierat rapid (s-au evidentiat tipologii de actiune, in principal de catre persoane fizice care cumpara produse la preturi subevaluate, pe care le vand en-detail online si incaseaza de la cumparatori contravaloarea, fara plata obligatiilor fiscale);
  • fapte de comert cu aparenta de tip C2C (de la persoana fizica la persoana fizica), desfasurate pe platforme de vanzari, in realitate fiind vandute volume mari de produse cu valoare ridicata, fara a exista o forma de inregistrare;
  • situatiile de depasire a pragului de vanzari la distanta de catre firme din alte state membre;
  • identificarea magazinelor online care practica preturi reduse, sub nivelul preturilor de relativa referinta de pe piata internationala, la care trebuie adaugata cota nationala de TVA (ca valoare minima).
 
ANAF stie ca marile probleme apar la TVA (sunt situatii complexe, in functie de tara in care se face vanzarea), la impozitarea nerezidentilor (impozitul pe venit) si la inregistrarile contabile aferente. Iar ghidul pe care vi-l oferim va arata cum sa eliminati neplacerile pe aceste subiecte.
 
In mod cert, dezvoltarea comertului electronic constituie o provocare pentru sistemele de impozitare actuale. Studiile arata ca 75% din operatorii economici care activeaza online nu respecta legea si, in consecinta, e de asteptat ca atentia acordata de autoritatile fiscale acestui sector sa creasca (!).

 
De fapt, atentia acordata sectorului online deja a crescut, iar actiunea „Mercur” declansata de ANAF este dovada clara in acest sens.
 
Intrati in posesia ghidului Controale la comerciantii online si capatati astfel imaginea corecta si completa asupra a ceea ce aveti de facut. Evitati amenzile, evitati plata unor diferente nedorite de TVA sau impozit pe venit!
 
Nu exista un alt ghid care sa trateze in mod specific acest domeniu al taxarii si impozitarii afacerilor online, precum si al inregistrarilor contabile specifice. Si, dat fiind ca Internetul devine din ce in ce mai mult „locul unde se intampla totul”, chiar trebuie sa aveti acest ghid.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: operatiunea mercuranafcontroale anafcomercianti onlinecontrol anaf afaceri online

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANAF: Program de conformare voluntara in domeniul serviciilor de infrumusetare

de Bianca Tila
10 Apr 2024
Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza un program de conformare referitor la veniturile realizate de persoanele fizice care presteaza...

ANAF isi intensifica toate controalele, chiar daca a pierdut jumatate din procesele cu cei amendati in trecut

de Idei de afaceri
23 Mar 2022
ANAF anunta ca incepe impreuna cu Inspectia Muncii o serie de controale mult mai serioase. Acestia vor verifica tot! Actiunea are loc in ciuda...

ANAF urmareste distrugerea firmelor romanesti de transport, sustin patronatele

de Florin Amariei
06 Aug 2021
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) urmareste impozitarea diurnelor soferilor de tir si camion din ultimii cinci, o masura care ar duce...

Veniturile din vanzarea NFT-urilor, impozitate de ANAF

de Florin Amariei
25 Mai 2021
Romanii care obtin venituri din vanzarea NFT-urilor trebuie sa aiba in vedere faptul ca acestea sunt impozitate de ANAF. Conform legislatiei...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]