Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 80% dintre companii cred ca urmeaza o recesiune iminenta

de Florin Amariei 14 Iun. 2019 2287
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Noua editie a Raportului European al Platilor arata ca platile si nivelul de cashflow pe care companiile din Romania le inregistreaza sunt in scadere. In sectorul B2B durata medie de plata a unei facturi este de 32,5 zile.

Foarte multe companii din Romania si din Europa resimt presiunea de a accepta termene de plata mai lungi decat cele cu care se simt confortabil. Pentru a contracara platile intarziate, companiile trebuie sa isi asume responsabilitatea de a cere si de a oferi termene de plata corecte. Termenul mediu de plata al unei facturi B2B, la nivel european, este de 34 zile. In Romania, termenul de plata in zona B2B este de 32,5 zile pe cand in sectorul public este de 27,4 zile. Cele mai lungi termene de plata se intalnesc in Spania (52 zile), Grecia (45 zile) sau UK (44 zile).
 
De asemenea, 78% din companiile din Romania vad platile intarziate ca o reala problema in dezvoltarea afacerii, angajarea de nou personal si venitul companiei, pe cand la nivel european, doar 50% dintre companiile intervievate isi pun problema platilor intarziate.
 
Cauzele principale pentru care platile se efectueaza cu intarziere in sectorul B2B sunt ineficienta administrativa din cadrul companiei, situatia financiara precara a companiei sau platile intarziate intentionat.
 
Din ce in ce mai multi consumatori prefera sa foloseasca metode de plata digitale pentru a efectua plati curente, asa ca 63% dintre reprezentantii companiilor romanesti sunt de parere ca in 2, 5 sau 10 ani se vor efectua strict tranzactii fara numerar. Romanii sunt printre cei mai increzatori europeni din acest punct de vedere, in topul clasamentului situandu-se Grecia, cu 67%.
 
Economia Europei prezinta semne de slabiciune iar, in anumite tari, declinul economic este mai accentuat decat in altele. Managerii si proprietarii de afaceri care au experimentat deja o criza economica incep sa ia masuri de precautie, astfel incat un eventual declin economic sa nu afecteze foarte mult activitatea companiei.
 
Intrebati despre o viitoare recesiune, 19% dintre companiile romanesti declara ca sunt deja in recesiune, 28% dintre acestea prevad un nou declin economic intr-un an, 28% prevad criza in doi ani, iar 20% dintre companii prognozeaza o noua recesiune in urmatorii 3-5 ani. Cumulat, 80% dintre companiile intervievate prevad o noua criza economica in urmatorii 5 ani.
 
Raportul European al Platilor este bazat pe un studiu care a fost desfasurat simultan in 29 de tari din Europa, in perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019. In acest raport, Intrum a adunat informatii de la 11,856 companii din intreaga Europa pentru a obtine informatii relevante despre comportamentul de plata si sanatatea financiara aferenta afacerilor europene. Rezultatele care au stat la baza editiei dedicate Romaniei au fost bazate pe raspunsuri din partea a 398 de companii locale, selectionate aleator din punct de vedere al marimii si al industriei.
 
"Educatia financiara in sectorul business to business este din ce in ce mai importanta pentru o crestere sanatoasa. A previziona fluxul de numerar este o activitate cheie in orice companie si sta la baza unei dezvoltari sustenabile. Cu ajutorul Raportului European al Platilor ne dorim sa aducem in atentia mediului de afaceri tendintele financiare pe care companiile le observa in activitatea lor si astfel, sa se poata lua masurile necesare.", declara Catalin Neagu, Managing Director Intrum Romania.
 
Intregul raport este disponibil la adresa:  www.intrum.ro/epr-2019


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: companiirecesiuneiminenta

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Companiile se asteapta ca bugetul pentru investitii in securitatea cibernetica sa creasca in 2025

de Bianca Tila
14 Oct 2024
Peste trei sferturi (77%) dintre companiile respondente la un sondaj de PwC la nivel global se asteapta ca bugetul lor pentru investitii in...

Companiile si-au majorat bugetele pentru salarii in 2022

de Bianca Tila
11 Iul 2022
Trei sferturi dintre companiile din Romania si-au majorat bugetele pentru salarii in acest an. Businessurile masurate de Barometrul de HR in luna...

PSD urmareste impozitarea veniturilor exceptionale ale companiilor

de Idei de afaceri
27 Ian 2022
Presedintele PSD a explicat la ce se refera supraimpozitarea si a aratat ca se va impune numai pentru acele venituri considerate exceptionale....

Taxa de solidaritate penalizeaza companiile care se conformeaza fiscal

de Florin Amariei
07 Dec 2021
Consiliul Investitorilor Straini sustine ca taxa de solidaritate penalizeaza companiile care se conformeaza fiscal. "Introducerea unor taxe...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]