de Florin Amariei
28 Mai. 2020
1617
Pissarides, laureat al premiului Nobel in economie, considera ca europenii s-au descurcat mai bine decat americanii cu privire la virusul SARS-CoV-2 care cauzeaza boala Covid-19.
Pissarides a declarat pentru CNBC ca atentia acordata de europeni prevenirii pierderii veniturilor va juca un rol esential in eventuala redresare economica.
”Abordarea europeana va ajuta economia mai bine pentru ca mentine angajatii si angajatorii impreuna, iar acest lucru va accelera redresarea, la momentul potrivit”, a spus profesorul.
Acesta a aratat ca angajatii nu ajung sa faca alte lucruri, pierzandu-si competentele, pe care ar trebui sa le reinvete la revenirea la serviciu.
Guvernele la nivel mondial au adoptat masuri fiscale si monetare de stimulare fara precedent, pentru a compensa impactul masurilor de distantare sociala.
Presedintele american Donald Trump a aprobat in martie un program istoric de 2.000 de miliarde de dolari pentru combaterea efectului pandemiei, care a inclus plati unice catre populatie, imprumuturi si granturi pentru companii, pentru a descuraja concedierile, si a intarit asigurarile pentru somaj.
In cele noua saptamani de la impunerea restrictiilor care au dus la blocarea unor parti mari din economia SUA, 38,6 milioane de americani au solicitat indemnizatii pentru somaj, companiile fiind obligate sa concedieze angajati sau sa ii trimita in somaj tehnic.
In Statele Unite, salariatii trimisi in somaj tehnic sunt in continuare angajati si beneficiaza de anumite asigurari, cum este cea medicala, dar nu au salariu si trebuie sa solicite indemnizatii pentru somaj, care difera de la stat la stat.
In Europa, autoritatile au luat masuri mai agresive pentru protejarea pietei muncii de efectele epidemiei de Covid-19, multe tari subventionand salariile.
Statul german finanteaza doua treimi din salariile angajatilor companiilor, chiar daca acestia nu lucreaza. Angajatii au dreptul sa lucreze part-time, ceea ce reduce costurile pentru guvern.
Franta are un program similar, guvernul platind 70% din venituril brut al angajatilor, daca acestia nu lucreaza sau lucreaza mai putine ore din cauza crizei coronavirusului.
In Marea Britanie, guvernul plateste 80% din veniturile angajatilor aflati in somaj tehnic, de pana la 2.500 de lire sterline pe luna, in timp ce guvernul irlandez acopera 85% din salariul acestora.
Peste 30 de milioane de lucratori din cele mai mari cinci economii din Europa, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Spania, au beneficiat de sustinerea salariilor de catre stat, pana la sfarsitul lunii aprilie, potrivit datelor publicate de Finncial Times.
Pissarides, un economist britanico-cipriot, a afirmat vineri ca prin concentrarea pe protejarea veniturilor, politicienii europeni vor sustine si moralul de pe piata muncii, ceea ce va ajuta la redresarea economica a regiunii.
”Daca in pofida a tot ceea ce se intampla in jurul nostru cu pandemia ai inca un loc de munca, iar angajatorii au ramas in contact cu angajatii chiar daca acestia nu au putut merge la serviciu, aceste lucruri sunt foarte importante pentru momentul in care vine redresarea”, a spus economistul.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: europeniamericanisars-cov-2pissarides