Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Presedintele Consiliului Concurentei, despre amenzi: Fara sa ai o bata nu ii corectezi pe oameni

de Florin Amariei 20 Iun. 2019 2190
4.25 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritioiu, spune ca "biserica se chinuie de 2000 de ani sa ne indrepte, dar fara sa ai si o bata nu ii corectezi pe oameni" in timp ce arata utilitatea amenzilor si contradictia cu preventia.

Comportamentul oamenilor si al companiilor nu poate fi corectat numai cu vorba buna si, astfel, trebuie sa existe sanctiuni severe, a declarat miercuri presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, referitor la legatura stransa dintre sanctiuni si preventie din practica Consiliului Concurentei.
 
Acesta a argumentat ca Biserica se chinuie in zadar de 2.000 de ani sa ii faca pe oameni mai buni, deoarece nu apeleaza la sanctiuni.
 
"Eu nu vad o separatie clara intre sanctiune si preventie, eu le vad ca doua fete ale aceleiasi monede. Nu cred ca poti sa faci preventie daca oamenii nu constientizeaza riscurile la care se expun. Altfel e predica. Si, cu tot respectul meu pentru Biserica, se chinuie de 2.000 de ani sa ne indrepte, sa ne faca oameni mai buni, dar numai cu vorba buna si fara sa ai si o bata nu corectezi comportamentul oamenilor. Si atunci cred ca trebuie sa existe sanctiuni severe, ca oamenii sa fie atentionati, sa constientizeze ca exista niste riscuri", a raspuns Bogdan Chiritoiu, chestionat cu privire la practica curenta a Consiliului Concurentei privind acordarea de amenzi.
 
Acesta a explicat ca acordarea de sanctiuni are un efect suplimentar important prin publicarea lor, prin presa, in societate.
 
"E adevarat ca trebuie sa si afle, deci trebuie si informati, astfel ca abordarea noastra e sa dam sanctiuni care trebuie sa fie descurajatoare si sa batem toba cat de mult putem ca sa se afle despre aceste sanctiuni. Deci cred ca asa pot sa mearga lucrurile, si folosim mult mass-media. Acum, in cazul companiilor mari, cred ca nu este atat de dificil. Vorbim, la UNSAR, in general de companii multinationale, aici nu cred ca era un deficit de cunoastere a legii pentru companii de asigurari europene sau globale. Daca vorbim de companii mai mici, da, acolo pot sa vad sa fie un deficit de cunoastere pe care sa incercam sa il suplinim. Dar cum il suplinim? Prin mass-media, facem tot felul de intruniri la nivel judetean, mergem cat reusim noi, de cateva ori pe an. Prin Camerele de Comert mai incercam sa ajungem la companii, as vrea mai mult prin asociatiile lor de business", a completat presedintele Consiliului Concurentei, conform Agerpres.
 
El a subliniat ca nu a gasit un echilibru intre nevoia de a stopa asocierile de firme sa se transforme in carteluri si pericolul de a speria companiile sa se fereasca de asociere.
 
"Mai ales nu vreau ca experiente gen UNSAR, investigam companiile din ARB, (...) undeva trebuie sa-i asistam pe oamenii astia sa-si imbunatateasca practicile lor fara sa cream un climat in care companiile spun 'e mai sigur pentru noi sa nu participam la asociatii'. Deci trebuie sa ne asiguram ca intr-adevar asociatiile nu sunt o pepiniera de carteluri, nu sunt un facilitator al cartelurilor, ca de asta am sanctionat UNSAR, pana la urma, fara sa ajungem acolo incat sa para un comportament mai rational sa nu participi la asociatii. Cum gasim echilibrul acesta nu stiu exact, dar sugestiile voastre sunt binevenite", a afirmat Bogdan Chiritoiu.
 
Acesta a repetat ca, in viziunea lui, preventia nu poate fi separata de amenzi, insa a subliniat ca institutia pe care o conduce incearca sa determine companiile sa se conformeze legii.
 
"Deci nu poti sa separi preventia de amenzi. In acelasi timp, incercam sa ducem comportamentul companiilor spre conformare, preventie, daca o companie are un program de respectare a regulilor de concurenta ii dam o reducere a sanctiunii, iar in felul acesta cream un stimulent financiar pentru companii sa aiba genul acesta de programe. Acum am inceput sa recompensam companiile si daca au programe de training pentru cei din ecosistemul lor - clientii sau furnizorii or mai mici - tocmai pe ideea ca ne e greu sa ajungem la companiile astea mai mici, si atunci o companie mare, de care depinde viata companiilor mai mici, e mai convingatoare, ajunge mai usor la ei decat am ajunge noi sau Camerele de Comert.
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: presedinteconsiliul concurenteiamenzibatabogdan chiritoiu

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Consiliul Concurentei investigheaza Apple

de Bianca Tila
19 Oct 2023
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie cu privire la o posibila incalcare a regulilor de concurenta de catre companiile Apple Inc. si Apple...

Consiliul Concurentei: Industria Mundum preia Argenta

de Bianca Tila
23 Iun 2023
Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care Industria Mundum SRL intentioneaza sa preia compania Argenta SRL, informeaza autoritatea...

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea unor active ale Silnef de catre Silcotub

de Bianca Tila
12 Iun 2023
Consilul Concurentei a autorizat tranzactia prin care Silcotub SA preia doua centre de colectare a deseurilor industriale reciclabile operate si...

Alten Europe a preluat Qualitance. Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia

de Bianca Tila
26 Ian 2023
Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care Alten Europe SARL preia Qualitance Q.V.S. S.A., potrivit unui comunicat remisa Bursa. Alten...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]