Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile alimentelor la nivel global, cea mai mare crestere din ultimii 7 ani

de Florin Amariei 03 Dec. 2020 1084
4.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Preturile alimentelor la nivel global au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 7 ani, conform analizei prezentata de FAO.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In noiembrie 2020, acest indice a crescut pana la 105 puncte, de la o valoare de 101 puncte in luna octombrie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 101,9 puncte).
 
FAO a subliniat ca factorul principal care a stat la baza salutului de luna trecuta a fost cresterea cu 14,5%, de la o luna la alta, a pretului uleiurilor vegetale ca urmare a unei majorari a preturilor la uleiul de palmier in conditiile scaderii stocurilor mondiale. "Similar, preturile la ulei de rapita si uleiul de floarea soarelui au continuat sa creasca pe fondul livrarilor limitate", a adaugat FAO.
 
Preturile la cereale au inregistrat o crestere mai modesta de 2,5% in noiembrie, comparativ cu luna octombrie, dar una de 19,9% raportat la aceeasi luna a anului trecut. "Preturile la export pentru grau au continuat sa creasca in noiembrie, in mare parte ca urmare a restrangerii perspectivelor privind exporturile si recolta in Argentina. Preturile la porumb au crescut si ele in noiembrie, pe fondul continuarii achizitiilor mari de catre China, in contextul unor noi reduceri ale estimarilor de productie in SUA si Ucraina, ambele tari mari exportatori", a precizat FAO.
 
Preturile la zahar au urcat cu 3,3%, comparativ cu luna octombrie pe fondul ingrijorarilor cu privire la noi deficite de productie globala in sezonul 2020/21, dupa ce evolutiile meteo nefavorabile au afectat perspectivele culturilor din Uniunea Europeana, Rusia si Thailanda.
 
Preturile la lactate au urcat cu 0,9%, comparativ cu luna precedenta, la fel ca si preturile la carne, insa FAO a mentionat faptul ca este pentru prima data dupa luna ianuarie anul curent cand indicele preturilor la carne a crescut de la o luna la alta.
 
Tot joi, FAO si-a revizuit in jos, pentru a treia luna consecutiv, estimarile privind productia mondiala de cereale in 2020. Conform noilor estimari, productia mondiala de cereale in 2020 va fi de 2,742 miliarde tone, fata de 2,750 miliarde tone cat estima anterior. In pofida acestei revizuiri, recolta mondiala de cereale in acest an va atinge un nivel record, fiind cu 1,3% mai mare fata de cea din anul anterior.
 
"Privind in perspectiva, semnatul graului de iarna pentru 2021 se deruleaza in emisfera nordica iar in mai multe tari mari producatoare insamantarile sunt asteptate sa creasca ca urmare a unor preturi mai bune...In Uniunea Europeana, dupa o reducere a suprafetelor cultivate in 2019, insamantarile de grau sunt asteptate sa inregistreze o revenire substantiala", sustine FAO.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: preturi alimentefaocrestere preturi alimente

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]