Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile pentru cafeaua arabica, la niveluri record!

de Florin Amariei 18 Nov. 2021 1111
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Faptul ca Brazilia si Columbia au o productie mai scazuta au dus preturile pentru cafeaua arabica la niveluri record.

La Bursa de la New York, preturile pentru contractele cu livrare in luna martie au crescut cu 4,6%, pana la 2,3475 dolari pentru o livra (0,45 kilograme), cel mai ridicat pret inregistrat dupa luna ianuarie 2012. Este vorba de un pret aproape dublu fata de cel inregistrat in urma cu un an. In plus, scumpirea cafelei arabica, folosita de marile lanturi de cafenele precum Starbucks Corp., stimuleaza presiunile inflationiste de-a lungul multor sectoare ale economiei.
 
"Tensiunile de-a lungul lantului de aprovizionare sunt la un nivel fara precedent. Nu ne-am confruntat niciodata cu atat de multi factori negativi simultan. Situatia se transforma rapid intr-o criza", spune Judy Ganes, presedintele firmei J. Ganes Consulting. Potrivit acestuia, zonele cultivate cu cafea din Brazilia, care in acest an au fost lovite de seceta si inghet, vor avea randamente sub medie si in 2022 iar Brazilia nu are suficiente stocuri pentru a acoperi diferenta. In aceste conditii, preturile ar putea ajunge in curand la 2,70 si chiar 2,80 dolari pentru o livra de cafea arabica.
 
Preturile locale in Brazilia si Columbia au ajuns deja la un nivel record. In ambele tari exista ingrijorari ca vor aparea si mai multe cazuri in care fermieri se declara in "default" (-incapacitate de a-si indeplini obligatiile contractuale-nr.) dupa ce au incheiat contracte de livrare forward la preturi mult mai mici decat cele inregistrate in prezent.
 
Companiile incep deja sa resimta efectele acestei crize. Grupul israelian Strauss Group Ltd., proprietarul Doncafe si Amigo, a anuntat recent ca majorarea costurilor cu materiile prime, in special cafea si lapte, ii erodeaza marjele. In consecinta, compania a decis sa majoreze preturile in Brazilia, dar si in Ucraina, Romania, Serbia si Polonia.
 
In ultimele luni exportatorii brazilieni nu au putut exporta milioane de saci de cafea din cauza blocajelor din porturi. La randul sau Vietnamul, cel mai mare producator de cafea robusta, s-a confruntat si el cu probleme din cauza perturbarilor de-a lungul lanturilor de aprovizionare si cresterii costurilor cu transporturile maritime pe rutele din Asia.
 
In acest an, consumul global de cafea este preconizat sa creasca pana la 168,8 milioane de saci (fiecare cu o greutate de 60 de kilograme), in crestere de la 164,8 milioane saci anul trecut, arata prognozele analistilor de la Rabobank International.
 
Piata mondiala ar urma sa inregistreze o rata medie anuala de crestere de 9% in urmatorii trei ani.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: preturicafea arabicapreturi mai mari cafea

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Petrom reduce preturile. Carburantii s-au ieftinit, din nou

de Bianca Tila
19 Aug 2022
Liderul pietei de distributie a carburantilor din Romania a decis reducerea preturilor, azi, la doua zile de la precedenta ieftinire. Preturile au...

Rata anuala a inflatiei, la cel mai inalt nivel din ultimii 18 ani. Preturile alimentelor au explodat

de Ana Ghiarasim
12 Apr 2022
Rata anuala a inflatiei in luna martie 2022 a urcat la 10,2%, comparativ cu aceeasi perioada in anul trecut, arata datele publicate marti de...

Preturile alimentelor la nivel global, cea mai mare crestere din ultimii 7 ani

de Florin Amariei
03 Dec 2020
Preturile alimentelor la nivel global au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 7 ani, conform analizei prezentata de FAO. FAO publica...

INS: Preturile productiei industriale, in scadere

de Florin Amariei
05 Mai 2020
Institutul National de Statistica (INS) arata ca preturile productiei industriale sunt in scadere. Preturile productiei industriale pe total...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]