Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile petrolului, in scadere continua

de Florin Amariei 17 Mar. 2020 1695
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Preturile pentru petrol se afla in scadere continua, acestea ajungand marti la 30 de dolari pe baril.

Acestea au scazut pe fondul agravarii epidemiei de coronavirus, amplificand temerile ca restrictiile impuse de guverne pentru a tine sub control rabandirea imbolnavirilor vor provoca o recesiune globala, transmite News.ro citand Reuters.
 
Producatorii majori de petrol Arabia Saudita si Rusia nu au reusit sa cada de acord asupra unui plan de reducere a livrarilor, in contextul in care declinul activitatilor economice distruge cererea, si au inceput un razboi al preturilor.
 
Grupul Saudi Aramco a reiterat luni ca intentioneaza sa mareasca productia la un nivel record, pentru a ocupa o parte mai mare din piata.
 
Pretul petrolului Brent a inchis in scadere cu 11,2%, la 30,05 dolari pe baril, iar pe parcursul tranzactiilor a coborat la 29,52 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa luna ianuarie 2016.
 
Cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, a coborat cu 9,6%, la 28,7 dolari pe baril, cel mai redus nivel din februarie 2016.
 
Epidemia de coronavirus, care a infectat cel putin 174.000 de oameni si a ucis circa 6.700, a provocat deja un declin de 50% al preturilor petrolului, de la inceputul acestui an.
 

Pretul petrolului a mai scazut asemanator si in 2014

 
Iata ce spunea BNR despre modificarea de pret la acea vreme.
 
Episodul recent de ajustare a pretului petrolului se datoreaza, in principal, unui soc de oferta. In anul 2014, productia de petrol cumulata a statelor OPEC si a SUA a crescut in medie cu 1,2 milioane barili/zi, exclusiv datorita majorarii peste asteptari a productiei SUA (+16,4 la suta fata de 2013), ca urmare a operatiunilor cu fracturare hidraulica. Cresterea ofertei de titei a survenit in contextul unei dinamici modeste a consumului global de combustibili lichizi, determinata de performanta sub asteptari a activitatii economice la nivel global – pe fondul intensificarii tensiunilor geopolitice si al incetinirii avansului economiei europene, estimarea FMI privind cresterea economiei mondiale pentru anul 2014 a fost revizuita descendent cu 0,4 puncte procentuale, pana la 3,3 la suta.
 
In ultimii 45 de ani au existat numai cinci astfel de episoade de scadere ampla a cotatiilor titeiului, generate de tensiuni geopolitice, crize economice si financiare sau de decizia OPEC de a majora cotele de productie. Un episod similar cu ajustarea recenta este cel din 1986 cand pretul petrolului a scazut cu peste 60 la suta intr-un semestru ca urmare a deciziei OPEC de a-si majora cota de piata in detrimentul statelor din afara organizatiei. Gradul sporit de incertitudine privind atat evolutia cererii, cat mai ales a ofertei de petrol la nivel international a accentuat volatilitatea pretului petrolului, valorile acesteia inregistrate pe parcursul lunii ianuarie 2015 fiind cele mai ridicate de la declansarea crizei financiare. Intr-un asemenea context, predictibilitatea evolutiei viitoare a cotatiilor este foarte scazuta.
 
In Romania, combustibilii aveau in 2014 o pondere de 8,3 la suta in cosul de consum al populatiei, benzina si motorina detinand impreuna aproximativ jumatate din aceasta pondere.
 
Estimarile BNR indica faptul ca transmisia unei scaderi a pretului petrolului in pretul carburantilor este relativ rapida – un soc negativ de 10 la suta al pretului petrolului Brent determina o contractie cu aproximativ 3,3 la suta a pretului benzinei si al motorinei pe o perioada de un trimestru de la manifestarea socului. Transmisia este marginal asimetrica, ceea ce implica faptul ca raspunsul pretului carburantilor este usor mai pronuntat la o majorare a pretului titeiului comparativ cu o scadere a acestuia. 
 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: preturile petroluluiscadereopec

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

BCE: Invazia din Ucraina va duce la o scadere a economiei euro

de Idei de afaceri
25 Feb 2022
Banca Centrala Europeana (BCE) anunta ca e posibil ca invazia din Ucraina sa duca la o scadere modica a economiei zonei euro. Philip Lane, a...

Bursa din Rusia, in scadere cu peste 45%

de Idei de afaceri
24 Feb 2022
Invazia Ucrainei s-a resimtit pe piele de capital, iar Rusia va cunoaste in curand izolarea de pe scena financiara globala. Joi dimineata,...

Estimarile CE privind cresterea economica, actualizate in scadere

de Idei de afaceri
10 Feb 2022
Comisia Europeana (CE) si-a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica pentru anul curent. Previziunile economice de iarna...

Raport. Investitiile in imobiliarele din Romania, in scadere

de Florin Amariei
18 Mai 2021
Un raport nou subliniaza ca investitiile in imobiliarele din Romania sunt in scadere fata de 2020. "Primul trimestru din 2021 s-a incheiat cu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]