Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prima transa din imprumutul SURE ajunge in Romania

de Florin Amariei 25 Nov. 2020 1289
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

MFP anunta ca tara noastra va primi, in prima faza, 3 miliarde de euro din imprumutul SURE. Romania va trebui sa ramburseze banii in 14 ani si jumatate.

Valoarea totala a imprumutului solicitat de partea romana este de 4,1 miliarde de euro, iar banii vor fi folositi pentru finantarea deficitului generat de masuri precum somajul tehnic sau programul flexibil de munca, precizeaza seful de la Finante.
 
"In cateva zile, prima transa din instrumentul SURE - 3 miliarde euro!!!! Uniunea Europeana a acordat Romaniei in cadrul instrumentului SURE, conform cererii partii romane, un imprumut in valoare de circa 4,1 miliarde euro pentru sustinerea a 9 masuri adoptate de Guvernul Romaniei in contextul crizei generate de pandemia de Covid-19. Banii sunt folositi pentru a finanta deficitul bugetar aparut in urma cresterii cheltuielilor bugetare cu somajul tehnic, programul flexibil de munca si alte masuri similare menite sa protejeze angajatii si/sau persoanele care desfasoara o activitate independenta, precum si pentru finantarea, in subsidiar, a unor masuri legate de sanatate, in special la locul de munca", a scris ministrul citat.
 
Din punct de vedere al costurilor, imprumutul este acordat la aceiasi termeni financiari la care Comisia s-a imprumutat de pe piata - cupon 0%. Prima transa din acest imprumut, in valoare de 3 miliarde de euro, are o maturitate de 14,5 ani.
 
In sedinta de Guvern din data de 1 octombrie 2020, a fost aprobat Memorandumul privind incheierea Acordului de imprumut dintre Uniunea Europeana si Romania, in valoare de 4,099 miliarde de euro, in cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj intr-o situatie de urgenta ca urmare a aparitiei epidemiei de Covid-19 (SURE).
 
Imprumutul a fost acordat la cererea partii romane, transmisa Comisiei Europene, in baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui imprumut.
 
MFP mentioneaza ca imprumutul va sustine masurile adoptate de Guvernul Romaniei in contextul generat de criza Covid-19, in perioada februarie - august 2020, menite sa protejeze angajatii si persoanele care desfasoara o activitate independenta, cu scopul de a reduce incidenta somajului si pierderea veniturilor.
 
Dintre aceste masuri, eligibile in cadrul instrumentului SURE, conform evaluarii Comisiei Europene, institutia enumera somajul tehnic, programul de munca flexibil, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profesionisti a caror activitate a fost redusa/intrerupta, ca urmare a pandemiei de Covid-19, precum si sporuri si alte masuri similare acordate personalului medical pentru recunoasterea meritelor acestora.
 
Acordarea imprumutului se face in baza Regulamentului (UE) 2020/672.
 
Caracteristicile imprumutului acordat Romaniei sunt urmatoarele: perioada de tragere a sumelor imprumutului este de 18 luni de la data intrarii in vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv pana la sfarsitul lunii martie 2022); imprumutul poate fi disponibilizat in maximum 8 transe; valoarea transelor si calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru; maturitatea medie a imprumutului este de 15 ani; imprumutul va fi acordat in aceiasi termeni financiari in care Comisia s-a imprumutat de pe piata pentru disponibilizarea acestuia, la care se adauga eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finantari. 


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: prima transaimprumut suresomaj tehnicromania

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]