Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura prin care se esaloneaza datoriile catre ANAF, publicata

de Florin Amariei 11 Nov. 2020 1441
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Contribuabilii care doresc esalonarea datoriilor catre ANAF au acum procedura la indemana, intrucat aceasta a fost publicata.

"Inca de la declansarea crizei sanitare in Romania de acum noua luni, Ministerul Finantelor Publice si ANAF au inteles dificultatile cu care se confrunta companiile in asigurarea lichiditatilor atat de necesare continuarii activitatii si pentru mentinerea salariatilor. MFP si ANAF au apreciat ca primordiala sanatatea populatiei si a mediului de afaceri, sens in care au creat un mecanism de sprijinire a contribuabililor de buna credinta oferind un pachet de masuri fiscale, inclusiv amanarea platii obligatiilor bugetare, pentru ca acestia sa nu resimta puternic efectele negative ale pandemiei. In plus, Ministerul Finantelor Publice si ANAF au infiintat veritabile nuclee de specialisti, care au fost in stransa legatura cu reprezentanti ai mediului de afaceri si care au muncit intens pentru dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor online pentru a fi accesibile si intuitive, astfel incat contribuabilii sa  treaca cu bine peste aceasta perioada dificila, sa ramana sanatosi atat ei, cat si familiile si afacerile lor", mentioneaza ANAF.
 
"Proiectul de ordin a fost elaborat in vederea reglementarii procedurii ce trebuie aplicata in mod unitar atat de catre contribuabili, cat si de catre organele fiscale. De asemenea,  prin proiectul de ordin au fost elaborate si modele de formularele utilizate de organele fiscale pentru solutionarea  cererilor depuse de mediul de afaceri”, precizeaza ANAF.
 
Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala au elaborat noi masuri fiscale in vederea sprijinirii mediului de afaceri, aprobate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 181/2020.
 
Una dintre principalele facilitati fiscale este esalonarea la plata simplificata, care se acorda pe o perioada de maxim 12 luni, pentru obligatiile bugetare datorate dupa declararea starii de urgenta.
 
Adoptarea acestei facilitati a vizat sustinerea conformarii la plata si mentinerea lichiditatilor financiare pentru revitalizarea activitatii contribuabililor, ca efect al crizei sanitare.
 
Conditiile de acordare ce trebuie indeplinite debitor sunt: sa depuna cerere pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare; sa nu inregistreze obligatii bugetare restante la data declararii starii de urgenta, nestinse la data eliberarii certificatului de atestare fiscala; sa nu se afle in procedura faliment; sa nu se afle in dizolvare; sa aiba depuse toate declaratiile fiscale; sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 si 26 din Codul de procedura fiscala.
       
ANAF precizeaza care sunt avantajele accesarii esalonarii la plata simplificate.
 
"Este o alternativa la masurile fiscale adoptate dupa intrarea in starea de urgenta, in vederea sustinerii conformarii voluntare la plata pentru obligatiile acumulate in perioada de criza sanitara. Reprezinta o procedura simplificata de acordare a esalonarii la plata, pentru contribuabilii care si-au achitat obligatiile fiscale datorate pana la data intrarii in starea de urgenta. Se acorda numai in baza unei cereri la care se poate atasa o propunere de grafic, fara a fi depuse alte documente. Termenul de solutionare este de cel mult 5 zile”, precizeaza ANAF.
 
De asemenea, se suspenda executarea silita pentru obligatiile bugetare ce fac obiectul esalonarii la plata; nu se constituie garantii; nu se considera a fi restante obligatiile bugetare pe perioada esalonarii la plata; pe perioada esalonarii la plata, contribuabilii trebuie sa achite toate obligatiile nascute in aceasta perioada, cu posibilitatea de prelungire a termenelor de plata.
 
Mai mult, se poate solicita, de doua ori pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata, modificarea esalonarii la plata prin includerea in esalonare a obligatiilor ce constituie conditie de mentinere a valabilitatii acesteia.
 
Se poate mentine esalonarea la plata pierduta, de doua ori pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata.
       
Un alt aspect pe care il vizeaza esalonarea simplificata este acela ca aceasta facilitate fiscala poate fi accesata si de catre debitorii care au in derulare esalonari la plata acordate potrivit Codului de procedura fiscala, prin depunerea unei cereri la organul fiscal. Astfel, in cazul acestora se poate acorda esalonarea la plata pe o perioada de maxim 12 luni, numai pentru obligatiile bugetare datorate dupa declararea starii de urgenta, conditiile mai sus mentionate fiind aplicabile si in cazul lor.
 
Totodata, OUG nr. 181/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 988 din 26 octombrie 2020, mai prevede prelungirea masurilor dispuse prin Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 29/2020, precum si in Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 48/2020, pana la data de 25 decembrie.
 
"Nu se calculeazã si nu se datoreazã dobanzi si penalitãti de intarziere conform Codului de procedurã fiscalã, pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrãrii in vigoare a Ordonantei de urgentã Guvernului nr. 29/2020 si neachitate panã la data de 25 decembrie 2020. Nu sunt considerate obligatii fiscale restante, potrivit legii, obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrãrii in vigoare a Ordonantei de urgentã Guvernului nr. 29/2020 si neachitate panã la data de 25 decembrie 2020. Se suspendã sau nu incep mãsurile de executare silitã, prin somatie, poprire si valorificarea bunurilor la licitatie, a creantelor bugetare, cu exceptia executãrilor silite care se aplicã pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotãrari judecãtoresti pronuntate in materie penalã, precum si a ajutoarelor de stat a caror recuperare a fost dispusa printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instante nationale”, arata ANAF.
 
De asemenea, nu se calculeazã si nu se datoreazã dobanzi si penalitãti, conform Codului de procedurã fiscalã, pentru plata cu intarziere a ratelor din graficele de esalonare neachitate panã la data de 25 decembrie 2020. In acest caz, organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de esalonare, cu respectarea perioadei de esalonare aprobate.
 
"Se suspendã conditiile de mentinere a valabilitãtii esalonãrilor la platã acordate potrivit legii. Aceste conditii se considerã indeplinite dacã debitorii achitã obligatiile aferente in termen de 30 de zile de la incetarea perioadei de aplicare a acestor mãsuri fiscale. Pentru obligatiile care reprezintã conditie de mentinere a valabilitãtii inlesnirilor la platã, contribuabilii pot solicita modificarea esalonãrii la platã, cu conditia ca cererea sã fie depusã panã la expirarea termenului mentionat la pct. 5, prevederile art. 195 din Codul de procedurã fiscalã aplicandu-se in mod corespunzãtor”, arata ANAF.
 
Obligatiile bugetare care reprezintã conditie de mentinere a valabilitãtii inlesnirilor la platã, inclusiv cele cuprinse in ratele din graficele de esalonare, nu sunt considerate obligatii fiscale restante.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: proceduradatoriianafesalonare datorii anaf

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

ANAF isi intensifica toate controalele, chiar daca a pierdut jumatate din procesele cu cei amendati in trecut

de Idei de afaceri
23 Mar 2022
ANAF anunta ca incepe impreuna cu Inspectia Muncii o serie de controale mult mai serioase. Acestia vor verifica tot! Actiunea are loc in ciuda...

ANAF urmareste distrugerea firmelor romanesti de transport, sustin patronatele

de Florin Amariei
06 Aug 2021
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) urmareste impozitarea diurnelor soferilor de tir si camion din ultimii cinci, o masura care ar duce...

Veniturile din vanzarea NFT-urilor, impozitate de ANAF

de Florin Amariei
25 Mai 2021
Romanii care obtin venituri din vanzarea NFT-urilor trebuie sa aiba in vedere faptul ca acestea sunt impozitate de ANAF. Conform legislatiei...

ANAF: Companiile pot profita de TVA One Stop Shop

de Florin Amariei
05 Apr 2021
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca multele companii din Romania pot profita de TVA One Stop Shop. Conform prevederilor...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]