Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedurile de insolventa, uniforme la nivelul UE

de Florin Amariei 20 Apr. 2021 1095
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Blocul comunitar urmareste implementarea unei modalitati prin care procedurile de insolventa sa fie uniforme la nivelul UE.

Legile cu privire la insolventa difera de la tara la tara, ceea ce creeaza dificultati pentru zona euro. Aceasta problema ameninta sa limiteze cresterea economica in conditiile in care activele companiilor insolvente sunt inghetate pentru o perioada lunga de timp pana la solutionarea procedurilor juridice, in loc sa fie reintroduse rapid in circuitul economic.
 
"Proceduri de insolventa functionale pot avea un impact urias intr-o redresare", a declarat presedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe.
 
Asteptata crestere a numarului de companii care vor da faliment va duce la acumularea creditelor neperformante ale bancilor, intr-o perioada in care redresarea economica post-pandemie incepe iar guvernele vor retrage schemele de sprijin care au mentinut pe linia de plutire multe companii neviabile.
 
"Diferentele care exista de la o tara la alta in ceea ce priveste regimul insolventelor duc la o fragmentare a pietelor de capital din UE. Aceasta convergenta este importanta si pentru a evita o acumulare a creditelor neperformante in lunile urmatoare si a viitoarelor crize", a declarat la randul sau comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. "Intentionam sa demaram o initiativa pentru a creste convergenta legilor insolventei", a adaugat Gentiloni.
 
Intr-un document pregatit pentru discutiile ministrilor de Finante, Comisia Europeana a informat ca regimurile insolventelor din UE difera atat ca design cat si ca punere in practica atunci cand vine vorba de realizarea unui echilibru intre interesele creditorului si cele ale debitorului si a prioritatii de care se bucura angajatii, companiile de utilitate publica sau autoritatile fiscale.
 
De asemenea, nu exista nici macar o singura definitie a insolventei sau a momentului in care o companie trebuie sa treaca prin procedurile formale de insolventa. In plus, nu exista nici reguli comune cu privire la masa bunurilor care face obiectul insolventei, urmarirea activelor, ordinea de preferinta a creantelor si drepturilor creditorilor in functie de rangul acestora.
 
Unificarea legilor ar implica si Ministerele de Justitie, cea ce ar crea noi dificultati, si de aceea, pentru moment, ministrii Finantelor au cazut de acord asupra unei abordari mai realiste privind intarirea sistemului prin alte modalitati decat prin schimbarea legilor.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: insolventaprocedura insolventaue

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

CJUE: Ajutorul acordat TAROM de catre Romania respecta regulile pietei interne

de Bianca Tila
06 Nov 2024
Tribunalul General din cadrul Curtii de Justitie a Uniunii Europene a respins actiunea inaintata de Wizz Air referitoare la un ajutor acordat de...

Romania se afla printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

de Bianca Tila
25 Sep 2024
Rata medie pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere in Bucuresti a ajuns sa detina o pondere de aproximativ 40% din salariul mediu pe...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]