Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Radarul marfurilor 2022. Romania va monitoriza transporturile de bunuri tranzactionate intracomunitar

de Idei de afaceri 08 Apr. 2022 1046
Radarul marfurilor 2022. Romania va monitoriza transporturile de bunuri tranzactionate intracomunitar
4.83 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Guvernul a aprobat proiectul de OUG care reglementeaza modalitatea prin care marfurile cu risc fiscal sunt monitorizate prin sistemul RO e-Transport. Proiectul, cunoscut si sub numele de Radarul Marfurilor, vine in sprijinul modernizarii și digitalizarii relatiei dintre statul roman si mediul de afaceri.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, sistemul va monitoriza in timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei, astfel: transportul bunurilor achizitionate si livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operatiunilor vamale, transportul bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national.
 
"Reducerea evaziunii fiscale este unul din obiectivele pe care mi le-am asumat in acest an. Romanii trebuie sa beneficieze de investitii publice si de un nivel de trai mai bun sustinute din colectarea cat mai eficienta a taxelor si impozitelor. Implementarea atat a radarului marfurilor, RO e-Transport, cat si a RO e-Factura sunt masuri de prevenire si reducere a evaziunii care isi vor dovedi eficacitatea in scurt timp", a spus Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
 
Potrivit Ministerului, sistemului RO e-Transport include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri, care vor genera coduri unice de inregistrare pentru fiecare transport, elemente de interconectare cu camere de luat vederi si alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier si componente software pentru analiza integrata a datelor. 
 

Cum functioneaza sistemului electronic integrat RO e-Transport

 
Sistemul va utiliza date si informatii detinute la nivelul institutiilor sau autoritatilor publice cu atributii in domeniul transportului rutier si va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Autoritatii Vamale Romane.
 
Astfel, va deveni obligatorie declararea anticipata a datelor aferente transporturilor intracomunitare, in functie de tipul operatiunii, beneficiarului sau, dupa caz, furnizorului din Romania. Ele vor fi valabile o perioada prestabilita de la data inceperii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate pana la intrarea pe teritoriul national sau pana la punerea in miscare a vehiculului transportor. Prin exceptie, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat descarcate temporar pe teritoriul Romaniei, obligatia declararii revine depozitarului.
 
 

Radarul Marfurilor va fi obligatoriu de la 1 iulie 2022
 

Categoriile de autovehicule de transport si categoriile de bunuri cu risc fiscal ridicat transportate rutier care vor fi monitorizate si procedura de aplicare a Sistemului RO e-Transport vor fi stabilite ulterior prin Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, respectiv prin ordin comun al presedintilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Autoritatii Vamale Romane.
 
Sistemul RO e-Transport va monitoriza modul in care TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri este virata la bugetul de stat si reprezinta o evolutie fireasca a activitatii de prevenire a evaziunii fiscale cu TVA in domeniul comertului intracomunitar, deoarece s-a constatat ca verificarea mijloacelor de transport in timpul deplasarii determina fiscalizarea veniturilor obtinute din comercializarea bunurilor transportate.
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: radarul marfurilorministerul finantelormediul de afaceribunuri cu risc fiscal

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]