Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,41% in ianuarie 2024

de Bianca Tila 14 Feb. 2024 134
Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,41% in ianuarie 2024
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Rata anuala a inflatiei a crescut in luna ianuarie a acestui an la 7,41%, de la 6,61% in decembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36% si serviciile cu 10,91%, conform datelor Institutului National de Statistica.

"Indicele preturilor de consum in luna ianuarie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 a fost 101,10%. Rata anuala a inflatiei in luna ianuarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2023 a fost 7,4%. Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2023 - ianuarie 2024) fata de precedentele 12 luni (februarie 2022 - ianuarie 2023) a fost 9,8%", spune INS intr-un comunicat.
 
La inceputul anului, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca rata anuala a inflatiei se va mari in prima luna a anului curent si isi va relua apoi descresterea graduala, pe o traiectorie mai joasa fata de cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023.
 
"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei se va mari in prima luna a anului curent si isi va relua apoi descresterea graduala, pe o traiectorie mai joasa decat cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. 
 
Cresterea va fi antrenata de majorarea si introducerea in luna ianuarie a unor taxe si impozite indirecte in scopul continuarii consolidarii bugetare, in timp ce scaderea ulterioara a ratei inflatiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei - prioritar efecte de baza dezinflationiste si corectii descendente ale cotatiilor materiilor prime agroalimentare si ale cotatiei titeiului -, precum si dinamica in descrestere a preturilor importurilor", potrivit comunicatului BNR privind decizia de politica monetara din 12 ianuarie.
 
Prognoza actualizata a Bancii Nationale a Romaniei reconfirma perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in debutul anului 2024, sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite indirecte si a reluarii scaderii acesteia ulterior, dar intr-un ritm incetinit comparativ cu 2023 si cu proiectia precedenta.
 
"In sedinta de astazi (marti, 13 februarie - n. r.), Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2024, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile.

Prognoza actualizata reconfirma perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in debutul anului curent - sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite indirecte - si a reluarii scaderii acesteia ulterior, dar intr-un ritm incetinit comparativ cu 2023 si cu proiectia precedenta.

Astfel, dupa ce urca probabil in ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuala a inflatiei este asteptata sa coboare in decembrie 2024 in apropierea valorii prognozate si sa atinga limita de sus a intervalului tintei la finele anului viitor.

Descresterea va fi antrenata pe mai departe de factorii pe partea ofertei, in principal de efecte de baza dezinflationiste si de corectii descendente ale cotatiilor marfurilor, carora li se alatura influentele asteptate sa vina din decelerarea cresterii preturilor importurilor si din descresterea anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, precum si din continuarea restrangerii excedentului de cerere agregata, insa mult mai lenta decat in proiectia precedenta", arata BNR.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: bnrinflatierata anuala a inflatiei

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Rata anuala a inflatiei a crescut cu 4,7% in octombrie

de Bianca Tila
12 Nov 2024
Rata anuala a inflatiei a crescut, in luna octombrie 2024, cu 4,67%, de la 4,62% in septembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au...

Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,62%

de Bianca Tila
11 Oct 2024
Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,62%, in luna septembrie 2024. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar...

Rezervele valutare ale BNR au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
02 Sep 2024
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei totalizau 63,187 miliarde de euro la finalul lunii august 2024, in scadere cu 0,62% fata de...

Rata anuala a inflatiei a crescut

de Bianca Tila
12 Aug 2024
Rata anuala a inflatiei a crescut, in luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% in iunie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]