Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rata anuala a inflatiei, in scadere usoara

de Florin Amariei 12 Iun. 2019 2232
4.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Rata anuala a inflatiei a cunoscut o usoara scadere in luna mai, fiind de 4,10%. Aceasta este folosita pentru a masura evolutia preturilor de consum in ultimul an. In luna aprilie a fost de 4,11%.

In aprilie, rata anuala a inflatiei a urcat la 4,11%, dupa ce crescuse in martie la 4,03% si la 3,83% in februarie.
 
In mai, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,24%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 3,27%, iar preturile serviciilor au crescut cu 4,30%.
 
Fata de decembrie, printre cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la cartofi (55,27%), alte legume si conserve de legume (23.84%) si citrice (16.12%).
 
In mai, pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, fata de decembrie, cu 6.21%. 
 
La mijlocul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a marit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, in contextul in stimularea cererii interne peste potentialul economiei si cresterea pretului petrolului la nivel international au pus presiune pe inflatie, potrivit guvernatorului Mugur Isarescu.
 
Intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciilor se pot modifica oricand. Unele preturi cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflatie atunci cand se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice. In consecinta, cu un euro se poate cumpara mai putin, respectiv un euro valoreaza mai putin decat valora anterior.
 
La calcularea inflatiei, sunt luate in considerare toate bunurile si serviciile care intra in consumul gospodariilor populatiei, inclusiv:
  • articole zilnice (cum ar fi alimentele, ziarele, benzina);
  • bunuri de folosinta indelungata (de exemplu, imbracamintea, calculatoarele personale si masinile de spalat);
  • serviciile (cum ar fi coaforul, asigurarile si inchirierea de locuinte).


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: rata inflatieiluna mai

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]