Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania, Bulgaria si Letonia au cele mai mici salarii minime din UE

de Florin Amariei 04 Feb. 2020 1731
4.83 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Romania, impreuna cu Bulgaria si Letonia se afla la finalul clasamentului din UE cu privire la salariul minim pe economie.

La inceputul acestui an, Bulgaria avea cel mai scazut salariu minim brut pe economie din UE (312 euro), urmata de alte noua state membre din est cu salarii minime cuprinse intre 400 si 600 de euro pe luna: Letonia (430 euro), Romania (466 euro), Ungaria (487 euro), Croatia (546 euro), Cehia (575 euro), Slovacia (580 euro), Estonia (584 euro), Lituania (607 euro) si Polonia (611 euro).
 
Tarile membre cu cea mai ridicata valoare a salariului minim pe economie sunt: Olanda (1.636 euro), Irlanda (1.656 euro) si Luxemburg (2.142 euro). Cel mai mare salariu minim pe economie din UE este de aproape sapte ori mai mare decat cel mai scazut.
 
Comparativ, salariu minim federal in SUA era de 1.119 euro pe luna in luna ianuarie 2020.
 
Dupa eliminarea efectului diferentelor de preturi, salariul minim in Uniunea Europeana variaza intre 579 PPS (paritatea standard la puterea de cumparare, n.r.) pe luna in Letonia si 618 PPS in Bulgaria pana a 1.705 PPS in Luxemburg, ceea ce inseamna ca salariul minim cel mai mare din UE este de peste trei ori mai mare decat cel mai mic.
 
In Romania, salariul minim exprimat in paritatea standard a puterii de cumparare este mai mic de 1.000 PPS dar cu toate acestea este mai mare decat cel din Cehia, Ungaria, Portugalia si Grecia.
 
Comparativ cu luna ianuarie 2010, salariul minim (in euro) era mai mare in luna ianuarie 2020 in toate statele membre care au un salariu minim pe economie, exceptand Grecia, unde este cu 12% mai mic. Datele Eurostat mai arata ca Romania a avut in ultimul deceniu cea mai mare rata medie anuala de crestere a salariului minim (12,5%), fiind urmata de Lituania cu o crestere de 10,1%.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romaniabulgarialetoniasalarii minimeue

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Blue Air intra in insolventa

de Bianca Tila
22 Mar 2023
Blue Air, aflata in portofoliul statului care detine 75% din actiuni, a intrat in insolventa, la propria cerere. Pe lista creditorilor se afla...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]