Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania, risc mediu pentru afaceristi. Ce puncte slabe avem

de Florin Amariei 10 Ian. 2020 2448
2.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Euler Hermes arata intr-o analiza proaspat publicata ca Romania reprezinta un risc mediu pentru antreprenori. Organizatia a subliniat si punctele slabe ale tarii noastre.

In primul rand, se face referire la cresterea reala a PIB-ului tarii. Aceasta a incetinit semnificativ in 2018, scazand cu 2,9% fata de 2017.
 
"Cresterea s-a vazut din nou pana la + 5% an/an in primul trimestru al anului 2019, dar s-a redus pana la + 4,4% in trimestrul II. Media + 4,7% an/an in primul semestru al anului 2019 s-a datorat in principal unei recuperari puternice a cresterii investitiilor (+ 11,4% an/an) dupa ce s-a contractat cu -3,2% in 2018, in parte datorita stimulului fiscal. Cu toate acestea, stocurile au scazut -1,1 puncte procentuale de la cresterea semestrului I 2019, in principal din cauza eliminarii stocurilor din T2. Atat cheltuielile consumatorilor, cat si cele publice au fost puternice in primul semestru (ambele + 6% an/an)", se arata in studiu.
 
In al doilea rand, exportam mai putin. Euler Hermes subliniaza ca importurile s-au extins cu + 7,3%, cererea externa neta a scazut -1,4 pp de la cresterea PIB in primul semestru al anului 2019.
 
"Privind in viitor, indicatorii timpurii arata o incetinire a economiei romanesti in urmatoarele trimestre. De exemplu, productia in sectorul auto important a scazut din iunie 2019. Mai mult, ne asteptam ca noul guvern al prim-ministrului Ludovic Orban din partea Partidului National Liberal, care a preluat functia in noiembrie 2019, sa domine cheltuielile fiscale, cel putin intr-o anumita masura, ceea ce va reduce, de asemenea, cresterea. In general, pe fondul scaderii cererii globale, a tensiunilor comerciale continue si a cresterii mult mai reduse in Zona euro - principala destinatie de export a Romaniei – expertii Euler Hermes prognozeaza o crestere a PIB-ului care va ajunge la + 4,2% in 2019 si va incetini la + 2,8% in 2020", spun specialistii.
 
In al treilea rand, inflatia joaca un rol important in determinarea capacitatii unui stat de a-si balansa veniturile si cheltuielile. Inflatia preturilor de consum a sarit de la o medie anuala de 1,3% in 2017 la 4,6% in 2018, determinata de cresterea salariilor, de stimularea fiscala pro-ciclica si de politicile monetare prea libere, adauga firma.
 
"Din cauza stimulului fiscal pro-ciclic puternic din ultimii ani, deficitul fiscal anual s-a extins rapid de la doar -0,7% din PIB in 2015 la -3% in 2018. Deficitul este foarte probabil sa creasca in continuare la aproximativ -4% in 2019, ca rezultat al restituirii TVA intarziate din 2018 si, in special, a cresterilor substantiale ale pensiilor (+ 15% in 2019, + 40% in 2020 au fost anuntate de guvernul anterior care s-a prabusit in octombrie 2019)", adauga acestia.
 
In al patrulea rand, FMI a calculat ca aceste cresteri ale pensiilor, cu exceptia cazului in care guvernul pune in aplicare masuri de compensare a politicilor, ar putea dubla deficitele fiscale si ale contului curent ale Romaniei la aproximativ -8% din PIB si ar face ca datoria publica sa creasca cu 20 pp din PIB (de la aproximativ 36%) pana in 2022.
 
"Primul ministru Orban a anuntat intentia de a restrange unele dintre masurile fiscale puse in aplicare de predecesorul sau, pentru care Romania a fost criticata de UE si de investitori. Cu toate acestea, stapanirea acestor politici fiscale in expansiune nu va fi usoara decat la urmatoarele alegeri parlamentare, programate pentru sfarsitul anului 2020, intrucat guvernul minoritatii lui Orban va avea nevoie de sprijin din partea parlamentarilor din opozitie pentru a promova proiectele de lege. Si anularea cresterilor de pensie anuntate se poate dovedi dificila intr-un an electoral. Prin urmare, situatia actuala indica un anumit risc de modificari bugetare ad-hoc pe tot parcursul anului 2020 si un domeniu de aplicare redus pentru planificarea bugetului pe termen lung inainte de alegeri. In consecinta, deficitul fiscal poate ajunge si la aproximativ -4% din PIB in 2020", arata analiza.
 
In al cincilea rand, Euler Hermes arata ca reglementarile Romaniei cu privire la platile intarziate sunt mai exigente decat normele UE in materie, dar comportamentul de plata al companiilor autohtone ramane problematic. Procedurile legale sunt lungi si costisitoare, prin urmare, ar trebui sa se ia in considerare utilizarea arbitrajului sau a unui forum european strain, deoarece atat hotararile arbitrale, cat si deciziile pronuntate in tarile UE sunt executorii.
 
”Inainte de inceperea actiunilor legale de orice fel, este esential sa se efectueze actiuni prealabile. Intr-adevar, pe masura ce trece timpul, sansele sunt ca rau-platnicii sa devina insolventi. In astfel de cazuri, recuperarea datoriei devine practic imposibila", afirma analistii.
 
Finalmente, ei spun ca Romania are cateva puncte forte, cum ar fi: calitatea de membru al UE si relatii internationale destul de bune, datoria publica scazuta, un sector industrial competitiv si un mediu de afaceri adecvat.
 
Dar are si puncte slabe, spre exemplu: instabilitatea guvernului, arierate ale intreprinderilor de stat, stimulent fiscal excesiv, pro-ciclic incepand din anul 2015, vulnerabilitatile sectorului bancar, datorii din sectorul privat ridicat (in special in valuta), cresterea rapida a deficitului de cont curent, in timp ce intrarile nete de investitii straine directe sunt in scadere si sarcina datoriei externe ridicate.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romaniarisc mediuafaceristiantreprenorieuler hermes

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

Eurostat: Romania se afla printre tarile cu cea ridicata productie de lemn

de Bianca Tila
20 Dec 2022
Uniunea Europeana s-a situat la 118,5 milioane de metri cubi anul trecut, in ceea ce priveste productia de lemn rotund, potrivit datelor publicate de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]