Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania va adera la zona euro de-abia in 20230

de Florin Amariei 26 Iul. 2021 1081
4.75 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Specialistii CFA sustin ca tara noastra nu va reusi sa adopte euro la fel de repede ca Bulgaria. Noi va trebui sa asteptam pana la finalul deceniului.

Potrivit unui comunicat al Asociatiei CFA Romania, incepand din aprilie 2020, in cadrul sondajului realizat lunar, prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an, au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale.
 
Astfel, cea mai mare parte a respondentilor (peste 77%) anticipeaza ca aceasta criza se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipeaza impactul pana in trimestrul II al anului 2022.
 
Datoria publica va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52% din PIB.
 
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 4,11%, peste 74% dintre participanti anticipand majorarea acesteia in urmatoarele 12 luni.
 
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro, arata comunicatul CFA Romania.
 
Comunicatul organizatiei precizeaza, de asemenea, ca 80% dintre participantii la sondaj prevad majorarea ratelor de dobanda de piata monetara (ROBOR 3M), nefiind inregistrata nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanti anticipeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele de 5 si 10 ani. De asemenea, 71% dintre participanti anticipeaza majorarea indicelui BET in urmatoarele 12 luni. Pentru a doua luna consecutiv, in jur de 60% dintre participanti anticipeaza majorarea preturilor proprietatilor rezidentiale in urmatoarele 12 luni.
 
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei a crescut in iunie comparativ cu luna anterioara la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric, in timp ce fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 42,1 puncte. Ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romaniaeurozona euro romaniaromania euroromania euro 2030

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Bancile europene au afisat profituri record

de Bianca Tila
19 Feb 2024
Cele mai mari banci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate pe peste 100 miliarde de euro. Impulsul dat de dobanzile crescute de Banca...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]