Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii fac prea putine economii

de Idei de afaceri 01 Nov. 2021 867
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Conform unui studiu realizat de compania mama a BCR, romanii fac prea putine economii. Austriecii sunt cu mult inaintea noastra!

Doar 3 din 10 romania au o rutina de economisire, in timp ce 70% pun bani deoparte complet aleatoriu. In medie, se strang lunar aproximativ 309 lei pe luna, adica 58 de euro. Austriecii, spre exemplu, pun deoparte 344 de euro lunar.
 
Datele arata, in principal, ca romanii fac progrese in zona educatiei financiare, insa le lipseste inca disciplina economisirii.
 
Potrivit cercetarii, 51% dintre romani considera ca este foarte important sa economiseasca, comparativ cu 44% in 2020 si 36% in 2019, insa, in acelasi timp, 71% dintre respondenti nu au o rutina de economisire si sustin ca pun bani deoparte aleatoriu, in functie de ceea ce le ramane la final de luna in cont, dupa ce isi asigura cheltuielile curente. In majoritatea tarilor din regiune, 1 din 2 respondenti au declarat ca economisesc lunar o suma fixa, ceea ce releva o mai buna organizare a cheltuielilor si prioritizarea economisirii.
 
"Editia 2021 a studiului Money Matters ne confirma ca in Romania exista interes pentru zona de educatie financiara, dar si ca intelegem, intr-un numar din ce in ce mai mare, ca obtinerii prosperitatii tine si de economisirea unui procent din castigul lunar. Este nevoie sa ne organizam sistematic bugetul personal, astfel incat sa stim foarte clar ce venituri si cheltuieli avem si cum putem aloca bani pentru economii, dar si pentru nevoi si dorinte", a declarat Nicoleta Deliu, director comunicare, BCR.
 
Studiul Money Matters a fost realizat la cererea Erste Group si a vizat tarile din Europa Centrala si de Est – Austria, Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Romania si Serbia. Cercetarea a avut loc in lunile iulie si august 2021, pe un esantion de 500 de persoane, reprezentativ la nivelul populatiei bancabile, cu varsta de peste 15 ani.
 
Datele studiului au scos in evidenta faptul ca romanii economisesc, in medie, 309 lei pe luna, echivalentul a 58 euro, cu un salariu mediu net de 3.541 lei. Suma medie lunara economisita pe regiune este de 120 de euro, reprezentand o crestere de 31,86% fata de anul 2017, cand suma era de 91 euro. Romanii au inregistrat o crestere constanta a sumei economisite, ajungand la 309 lei lunar, in crestere cu 8,5% fata de 2020, cand suma medie economisita a fost de 286 lei, si in crestere cu 14,8% fata de 2019, cand suma medie economisita a fost de 269 lei.
 
"Austriecii continua sa fie lideri in aceasta zona a Europei, cu o medie de 344 euro lunar, urmati de slovaci cu 123 euro si cehi cu 119 euro. Pe locurile urmatoare se afla ungurii cu 83 euro, croatii cu 72 euro si sarbii cu 47 euro. Corelat cu salariul mediu din fiecare tara din regiune, exista un procent constant de 10% economisire la nivelul populatiei", releva studiul.
 
Cresterea constientizarii importantei economisirii se datoreaza si impactului COVID-19, tinand cont de faptul ca 30% dintre respondentii romani ai studiului Money Matters au declarat ca in ultimul an au economisit sau investit mai putin din cauza contextului pandemic, media pe regiune fiind de 18,5%.
 
69% dintre intervievati au mentionat ca motivul pentru care economisesc sunt urgentele si cheltuielile neprevazute, in timp ce 66% dintre ei au declarat ca economisesc pentru a avea o rezerva de bani pentru sine sau pentru familie.
 
13% dintre romani considera ca au cunostinte solide de educatie financiara, in timp ce media pe regiune a celor ce au declarat ca au cunostinte foarte bune de educatie financiara este de 9,5%.
 
In ceea ce priveste atribuirea responsabilitatii educatiei financiare, 55% dintre respondenti considera ca intra in atributiile scolii si a altor instutii de invatamant, 49% cred ca este responsabilitatea parintilor si a familiei, 41% plaseaza responsabilitatea bancilor si altor institutii financiare, 41% considera ca intra in atributiile autoritatilor publice, iar 31% cred ca este responsabilitatea mass-media. Media la nivelul regiunii este de 51,8% pentru respondentii care considera ca educatia financiara intra in responsabilitatea bancilor.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: romanieconomiistudiu economiieconomii romani

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romanii pot investi. Titluri de stat Tezaur cu dobanzi anuale de peste 7%

de Bianca Tila
01 Nov 2024
Incepand de luni, 4 noiembrie, romanii au posibilitatea de a investi in titluri de stat, intr-o noua editie Tezaur cu dobanzi anuala de peste 7%, cu...

BERD a inrautatit estimarile. PIB-ul Romaniei ar urma sa inregistreze un avans

de Bianca Tila
26 Sep 2024
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an. Cererea mai scazuta...

Romania se afla printre statele cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

de Bianca Tila
25 Sep 2024
Rata medie pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere in Bucuresti a ajuns sa detina o pondere de aproximativ 40% din salariul mediu pe...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]