Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii prefera sa discute cu familia sau prietenii despre bani si investitii

de Florin Amariei 21 Sep. 2021 773
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O cercetare efectuata la comanda BCR releva ca romanii prefera sa discute cu familia sau prietenii despre bani si investitii.

Potrivit sursei citate, mai mult de jumatate dintre romanii care pun bani deoparte nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor, iar 27% dintre ei prefera sa economiseasca banii cash.
 
"Cercetarea evidentiaza o nevoie de facilitare a accesului la informatii financiare, pentru ca lipsa sfaturilor specializate ii expune pe romani la vulnerabilitate, iar alegerile financiare gresite le afecteaza nivelul de satisfactie si calitatea vietii. Studiul realizat in august 2021 prezinta o serie de cunostinte si comportamente asociate cu educatia financiara: 58% dintre respondenti recunosc ca nu au avut acces la informatii financiare sau interes pentru a-si imbunatati nivelul de educatie financiara; 52% dintre respondenti prefera sa ceara sfaturi de la familie si prieteni, in timp ce doar 24% apeleaza la un expert bancar sau un specialist in finante", se precizeaza in comunicatul BCR.
 
Cercetarea de specialitate releva faptul ca lipsa unui sfat specializat ii expune la vulnerabilitate, iar acest lucru se simte in buzunar, in conditiile in care 71% au cumparat lucruri de care nu aveau nevoie doar pentru ca erau ieftine, 65% au cumparat impulsiv fara o planificare financiara atenta, in timp ce 62% nu isi monitorizeaza cheltuielile sau le prioritizeaza gresit.
 
Pentru unu din cinci respondenti, situatia financiara este cel mai important aspect al vietii lor, insa, in acelasi timp, doar unu din patru romani se declara multumiti de situatia lor financiara.
 
De asemenea, sanatatea (75%) si nevoile de baza, precum alimentatia si utilitatile (73%), sunt categoriile pentru care romanii isi prioritizeaza cheltuielile si depun toate eforturile pentru a se asigura ca sunt acoperite.
 
Pe de alta parte, educatia (30%) si petrecerea timpului liber (27%) reprezinta o prioritate secundara, in timp ce alte domenii, ca hobby-urile (16%), intalnirile sociale (18%) si divertismentul (7%) sunt considerate mai putin prioritare in ceea ce priveste cheltuielile.
 
In plus, doi din trei romani au, deja, o suma de bani deja economisita. In acest context, mai mult de jumatate (56%) dintre respondentii care economisesc sustin ca fac acest lucru ocazional, iar 44% dintre cei care economisesc au ales sa puna deoparte lunar o suma fixa. Peste jumatate dintre romanii care economisesc bani nu folosesc un serviciu financiar dedicat economiilor.
 
In ceea ce priveste serviciile bancare pe care le utilizeaza, 67% dintre respondenti au un cont curent si un card de debit, 65% au deschis un cont curent si 61% utilizeaza internet banking. 40% dintre respondenti au un card de credit si 28% au cel putin un produs de economisire de tip depozit bancar;
 
Totodata, doua treimi (66%) dintre romani admit ca principalul motiv pentru a economisi bani este acela de a le oferi siguranta in caz de urgenta.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romanibaniinvestitiiprietenifamilie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

BERD a inrautatit estimarile. Cum arata economia Romaniei?

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024, conform unui...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]