Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii sunt cei mai punctuali la plata facturilor

de Florin Amariei 14 Nov. 2019 2001
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un nou studiu arata ca romanii sunt cei mai punctuali la plata facturilor dintre europeni.

Opt din zece facturi (81%) sunt platite la timp de catre consumatorii romani, in crestere fata de anul anterior cand 74% dintre acestea erau achitate la termenul limita, potrivit studiului EOS, intitulat "Comportamente de plata europene 2019", realizat de catre institutul independent de cercetare al pietei Kantar Infratest.
 
La nivel european, comportamentul de plata atat la clientilor persoane fizice (B2C), cat si persoane juridice (B2B), a inregistrat evolutii pozitive in ultimii ani. Astfel, in medie, patru facturi din cinci in Europa de Est sunt platite in termenul de plata. In acelasi timp, in Europa de Vest, proportia ajunge la 83%.
 
Conform cercetarii, in 2019, comportamentul de plata al romanilor in ceea ce priveste plata la timp a facturilor a crescut fata de 2018, ajungand la 81%, in comparatie cu 74%, in anul precedent, in ciuda reducerii termenelor de plata pentru persoane fizice, de la 31 de zile in 2018, la 29 de zile in 2019.
 
In ceea ce priveste nivelul de creante neincasate, acesta ramane acelasi ca in 2018, respectiv de 4%, cu un impact negativ asupra economiei din Romania. Prin comparatie, nivelul mediu de creante neincasate la nivelul Europei de Est este mai mic, de 3%.
 
Companiile din Romania care au participat la studiul EOS considera ca principalele motive pentru care clientii persoane juridice nu platesc sunt neincasarea platilor de la proprii clienti (74%), precum si utilizarea liniilor de credit de la furnizori (67%).
 
Totodata, clientii persoane fizice sustin ca intarzie cu plata sau nu platesc deloc din cauza problemelor temporare cu lichiditatile (70%) si a supra-indatorarii (54%).
 
In acest context, realizatorii studiului de specialitate mentioneaza ca si o singura factura neplatita are efecte negative asupra unei companii.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: romanipunctualiplata facturi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai semnificativa crestere a datoriei in 2023

de Bianca Tila
22 Apr 2024
Deficitul guvernamental in UE a crescut anul trecut, de la 3,4% din PIB in 2022, pana la 3,5% din PIB in 2023. Romania se numara printre tarile...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

BERD a inrautatit estimarile. Cum arata economia Romaniei?

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024, conform unui...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]