Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seful BNR: Cresterea economica se bazeaza pe consum

de Florin Amariei 10 Iul. 2019 2257
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a aratat ca in Romania cresterea economica "a ramas robusta, dar s-a bazat pe consum" in continuare.

Cresterea economiei romanesti a ramas una robusta, dar s-a bazat mai mult pe consum si mai putin pe investitii, in contextul in care dezechilibrul extern a continuat sa se accentueze, iar tensiunile pe piata muncii au crescut, in timp ce deficitul de cont curent a inceput sa fie finantat tot mai mult din fluxuri volatile de capital, a spus, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
 
Seful BNR a avertizat, in mai multe randuri, asupra stimularii cererii interne dincolo de potentialul economiei, ceea ce e dus la cresterea puternica a importurilor si la dezechilibrarea balantei comerciale si la accentuarea deficitului de cont curent.
 
”Cresterea economica din 2018 a ramas robusta (...) dar s-a bazat in continuare pe consum si mai putin pe investitii. Asistam la o accentuare a dezechilibrului extern, pe fondul expansiunii absorbtiei interne dincolo de potentialul economiei romanesti”, a spus Isarescu.
 
El a subliniat ca, la nivel national, stabilitatea financiara a ramas robusta, nefiind inregistrat vreun risc sistemic sever, dar consumul a fost stimulat dincolo de potentialul economiei.
 
”Avem o crestere economica dincolo de ce poate da economia. A fost stimulat consumul dincolo de ce poate sa dea economia. O parte din aceasta crestere de cerere, venita din majorari salariale, din stimularea cererii de consum, nu a putut fi acoperita din productia interna, ci din import”, a afirmat Isarescu.
 
El a mai subliniat ca dezechilibrul extern se apropie de un nivel ingrijorator.
 
”Incepand cu 2016, permanent, am adaugat cate ceva la dezechilibrul extern. Ne apropiem de nivelul de, sa nu spun alarma, poate e prea mult, de ingrijorare, de un deficit extern de 5%”, a spus Isarescu.
 
El a atras atentia si asupra cresterii tensiunilor de pe piata muncii, in contextul unui deficit de personal, dar si asupra scaderii investitiilor, probleme semnalate si in raportul BNR.
 
”In acest context, conditiile de pe piata muncii s-au mentinut tensionate pentru al treilea an consecutiv, companiile reclamand dificultati in procesul de recrutare – indicatorul de necorelare a pregatirii candidatilor cu cerintele angajatorilor, desi in usoara decelerare, s-a plasat la un nivel inalt si in anul 2018”, se arata in raport.
 
In plus, cresterea datoriei publice (+28,9 miliarde lei) s-a produs in linie cu dimensiunea deficitului bugetului general consolidat (28,5 miliarde lei). ”Caracterul extrem de favorabil al diferentialului dobanzi – crestere economica explica reducerea marginala a stocului datoriei publice la nivelul de 35% din PIB (de la 35,2% din PIB in 2017), in pofida inregistrarii unui deficit primar de 1,8% din PIB”, se arata in raport.
 
Isarescu a atras atentia ca nu s-a observat o presiune pe cursul de schimb in trecut, pana in 2017, pentru ca a existat o finantare a deficitului de cont curent din surse stabile.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: isarescubnrconsumcresterea economica

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Rezervele valutare ale BNR au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
02 Sep 2024
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei totalizau 63,187 miliarde de euro la finalul lunii august 2024, in scadere cu 0,62% fata de...

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri
03 Mar 2022
Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta. "Desi...

Estimarile CE privind cresterea economica, actualizate in scadere

de Idei de afaceri
10 Feb 2022
Comisia Europeana (CE) si-a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economica pentru anul curent. Previziunile economice de iarna...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]