Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul bancar inregistreaza profit record in primul trimestru

de Bianca Tila 31 Mai. 2022 896
Sistemul bancar inregistreaza profit record in primul trimestru
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

La nivelul sistemului bancar romanesc, profitul net a ajuns la sfarsitul primului trimestru din 2022 la un nou record, de 1,96 miliarde de lei. Asadar, este in crestere cu 3,7% fata de castigul raportat pentru primul trimestru din anul 2021, conform ZF.

Comaparativ, acest trimestru a fost cel mai bun din ultimii ani, avand in vedere ca in primul trimestru din 2021 castigul preliminar a fost de 1,89 miliarde de lei si profitul din primul trimestru din 2020 era de 1,65 miliarde de lei. La finalul primului trimestru din anul 2019, sistemul bancar inscria un profit de 1,8 miliarde de lei.
 
Castigurile mari ontinute de institutiile de credit au fost corelate si cu ascensiunea creditarii si a economiei. In acest an, dobanzile au intrat pe o panta ascendenta. In primul trimestru al anului 2022, creditul privat a crescut cu un ritm mediu de 15,5% an/an. Acest lucru reprezinta aproape triplu fata de viteza medie din primul trimestru al anului 2021. Astfel, economia a marcat un plus de 6,5% fata de primul trimestru al anului 2021 si de 5,2% fata de al patrulea trimestru din 2021.
 
La sfarsitul primului trimestru din 2022 rentabilitatea activelor si rentabilitatea capitalului erau de 1,22% si respectiv 12,87%. Fata de nivelurile din primul trimestru al anului 2021, datele erau in usoara scadere.
 
Profiturile cumulate ale Bancii Transilvania, BCR si BRD au depasit 1 miliard de lei in primul trimestru al anului curent. Acest aspect reprezinta jumatate din castigul intregului sistem bancar. 
 
Cea mai mare banca, dupa activele de pe piata locala este Banca Transilvania. Aceasta a obtinut in primul trimestru al anului curent un profit net de 307,5 milioane de lei, in scadere cu 47% fata de primul trimestru al anului precedent.
 
Grupul BCR este cea de-a doua banca mare din Romania si a raportat un profit net de 447,5 milioane de lei, cu 12,5% peste nivelul primului trimestru al anului 2021.
 
BRD-SocGen se inscrie ca cea de-a treia banca dupa active. In primul trimestru al lui 2022 a inregistrat un profit net de 246 milioane de lei, in crestere cu 12,6% fata de primul trimestru al anului precedent.
 
Profitul net pe intreg anul 2021 la nivelul sistemului bancar romanesc a inregistrat un record de 8,3 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. S-a inscris o crestere de 66% fata de castigul raportat pentru anul 2020, in ciuda pandemiei de Covid-19. 
 
"Castigurile mari raportate de bancii in ultimii ani au fost sustinute atat de imbunatatirea calitatii portofoliilor si scaderea provizioanelor, cat si de activitatea operationala, portofoliile de credite noi fiind in crestere. 
 
Totodata, marja mare dintre dobanzile la credite si depozite si cresterea veniturilor din comisioane a sustinut rezultatele raportate de banci", scrie Mediafax.
 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: sistem bancarprofit net record 2022profit net

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]