Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu. Doar 4 din 10 romani mai reusesc sa faca economii

de Florin Amariei 04 Ian. 2021 1281
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Un nou studiu releva ca numarul de romani care pot sa puna bani deoparte a scazut: doar 4 din 10 mai reusesc sa faca economii.

In perioada pandemiei, aproximativ patru din zece romani reusesc sa faca economii (39%), in conditiile in care inainte de pandemie, intr-o luna obisnuita, doua treimi dintre respondenti (68%) reuseau sa economiseasca, arata un studiu.
 
"In perioada pandemiei, aproximativ patru din zece romani reusesc sa faca economii (39%), in conditiile in care inainte de pandemie, intr-o luna obisnuita, doua treimi dintre respondenti (68%) reuseau sa economiseasca”, releva Studiul Digitalizarea sistemului bancar in perceptia romanilor realizat in luna decembrie 2020 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si comandat de Asociatia Romana a Bancilor.
 
Barbatii si persoanele care locuiesc in mediul urban reusesc in mai mare masura sa economiseasca in timpul pandemiei.
 
"Daca ar dispune de o suma mare de bani si ar dori sa economiseasca, 28% dintre romani i-ar investi in educatia proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenti ar depune banii la banca, 16% ar avea initiative antreprenoriale si 10% ar cumpara valuta, restul fiind utilizati in diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenti ar tine banii la saltea”, se arata in studiu.
 
Pentru constituirea unui depozit bancar, trei sferturi dintre clienti prefera interactiunea directa cu functionarul bancar (78%), 14% doresc interactiune de tip on line si pentru 1% dintre romani este indiferenta metoda de interactiune, iar pentru 7% din cei intervievati nu este cazul.
 
Sondajul de opinie a fost realizat in luna decembrie 2020 pe un esantion de 1.479 respondenti adulti, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 2,8%.
 
"In pofida scaderii ponderii persoanelor care economisesc, pandemia COVID-19 a determinat o accelerare a vitezei de crestere a depozitelor clientilor pana la 15%, in ritm anual, cu 3-4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie. Soldul depozitelor este cifrat la 410 miliarde lei, potrivit datelor la luna noiembrie 2020. Avansul mai rapid al economisirii in contextul pandemic arata ca populatia si companiile au vazut sistemul bancar romanesc ca o centura de siguranta, fiind depozitarul banilor acestora, nu numai un amortizor de soc al crizei de sanatate prin sprijinul acordat clientilor care au intampinat probleme de lichiditate si prin finantarile noi acordate”, spun autorii studiului.
 
Doua treimi din economiile populatiei si companiilor sunt realizate in moneda nationala, restul economiilor fiind constituite in valuta. Majoritatea depozitelor sunt constituite pe termene scurte, de sub un an. Aproximativ 61,4% din soldul economiilor din banci sunt constituite de populatie.
 
Numarul deponentilor la institutiile de credit participante FGDB se cifreaza la 14,9 milioane, din care 13,8 milioane reprezinta deponenti persoane fizice.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: studiuromanieconomiieconomii in pandemie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

BERD a inrautatit estimarile. Cum arata economia Romaniei?

de Bianca Tila
27 Sep 2023
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2023 si in 2024, conform unui...

Deficitul balantei comerciale a Romaniei s-a redus cu 17%

de Bianca Tila
11 Sep 2023
In primele sapte luni ale anului in curs, deficitul balantei comerciale a fost de 15,604 miliarde de euro, mai mic cu 3,201 miliarde de euro,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]