de Florin Amariei
02 Iun. 2021
892
Un studiu al EY releva ca peste 80% din directorii executivi de companii din Romania vor sa renunte la o investitie in urmatorii doi ani.
Conform sursei citate, 75% dintre respondentii romani au declarat ca nu au reusit sa obtina pretul asteptat in cea mai recenta cedare de active, o situatie foarte similara cu tendinta globala (79% dintre respondentii la nivel global). In acelasi timp, 70% dintre directorii executivi romani au declarat ca deficientele din analiza strategica si de portofoliu au afectat rezultatele asteptate din cedarile de active, un procent mai mic fata de cel global (77% din numarul total de respondenti la nivel mondial).
In plus, conform raspunsurilor a 55% dintre respondentii locali, cea mai recenta dezinvestitie nu a generat impactul asteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei ramase, un procent foarte apropiat de cel global (56%).
Aceasta editie a EY Global Divestment Study, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori executivi, inclusiv din Romania, a aratat ca un procent record de companii (78%) in istoria de noua ani a studiului pastreaza un timp mult prea indelungat unitati de business care, desi au reprezentat la un moment dat un element esential in portofoliu, consuma acum inutil resurse si capital care ar putea avea o alocare mai buna. La nivelul Romaniei, 75% dintre directorii executivi cuprinsi in studiu confirma ca au pastrat prea mult timp in portofoliu unele active, desi ar fi trebuit sa le cedeze.
In pofida acestor provocari si in contextul in care companiile se confrunta cu decizii dificile in privinta alocarii capitalului, majoritatea respondentilor (67% in Romania si 76% la nivel global) estimeaza o accelerare a planurilor lor de dezinvestitii ca efect al pandemiei. 85% dintre respondentii romani intentioneaza sa initieze urmatoarea dezinvestitie sau cedare de active in urmatorii doi ani, cu mult peste procentul de 56% dintre respondentii la nivel global.
"Indiferent unde isi are sediul compania, deciziile de cedare a unor active sau dezinvestitiile se bazeaza, de prea multe ori, pe calcule pe termen scurt. Drept urmare, am constatat in cadrul primului studiu Global Divestment, care a inclus si companii cu sediul in Romania, o concordanta semnificativa intre raspunsurile executivilor de la nivel global si cele ale executivilor locali. In fapt, cedarile de active ar trebui sa fie strans corelate cu strategia generala a companiei si vazute ca o oportunitate de transformare. Intelegerea rolului unei cedari de active in strategie este esentiala pentru valorificarea unor noi surse de crestere si majorarea valorii pentru partile interesate", a declarat Liliana Busoiu (foto), Associate Partner, Transaction Diligence team leader, EY Romania, si responsabil cu servicii Sell and Separate in Romania.
Potrivit comunicatului de presa al EY, factorii de mediu, sociali si de guvernanta (ESG) joaca un rol tot mai important in catalizarea activitatii de cedare de active. 65% dintre vanzatorii din Romania au declarat ca aspectele legate de ESG influenteaza direct planurile privind cedarea de active, fata de 46% la nivel global. In acelasi timp, factorii ESG sunt mult mai importanti in zona EMEA (pentru 47% dintre respondentii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa) decat pe continentul american (14%).
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: studiustudiu eydirectoriinvestitie