Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Suciu, BNR: Politic, Romania isi poate permite orice

de Florin Amariei 08 Iun. 2020 1378
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, spune ca Romania isi poate permite orice din punct de vedere politic, insa economic "numai ce poate plati".

"Bugetul este deja aruncat cu totul in aer, practic. Nu stiu despre ce vorbim. Important este ca acest deficit bugetar pe care il va avea statul roman, sa poata fi platit, sa poata fi acoperit (...) ", a precizat Suciu la Digi 24, intrebat daca Romania si-ar permite pentru aceasta toamna o dublare a alocatiilor si o crestere a pensiilor cu 40%.
 
Pe de alta parte, acesta considera ca discutia despre pensii si alocatii nu are o relevanta economica pentru ca, politic, tara isi poate permite orice insa din punct de vedere economic isi permite numai ceea ce poate plati.
 
"Nu are nici o relevanta economica. Evident ca e rupta de o discutie economica. Politic (Romania, n.r.) isi poate permite orice. Economic isi poate permite doar ceea ce poate plati si in acest moment limitele de plata pe care statul roman si le poate permite sunt evidente", a apreciat Suciu.
 
In opinia purtatorului de cuvant al BNR, aceste masuri pot fi realizate doar prin imprumuturi insa aceste imprumuturi se fac la anumite dobanzi, care depind de o anumita realitate economica. Suciu a explicat ca, in acest moment, cheltuielile trebuie dimensionate corect avand in vedere ca elementele de criza inca nu pot fi dimensionate corect.
 
"Aceasta realitate economica depinde deja de anumite deficite pe care deja le avem. Romania nu a pornit de la zero cu deficitul bugetar (...). A pornit de la deficite bugetare serioase si deficite comerciale. In consecinta, nu pleaca de la zero si are foarte mult de recuperat. La aceasta se adauga elementele de criza pe care inca nu stim sa le dimensionam corect. Stim ca vor fi mari, dar inca nu stim sa le dimensionam corect. In schimb, ce stim sa dimensionam, dimensionam niste cheltuieli. Este singura solutie, a dimensiona cheltuielile corect", a apreciat Dan Suciu.
 
Acesta a vorbit si despre incertitudinile din economia Romaniei, enumerand criza sanitara, necunoasterea impactului asupra economiei, necunoasterea impactul masurilor guvernamentale pentru sprijinirea economiei si ceea ce se intampla cu pretul materiilor prime la nivel mondial.
 
"Nu stim evolutia crizei sanitare. Impactul ei sanitar, daca va continua, daca vom avea un val doi, si asa mai departe. Vorbim apoi, de o incertitudine in ceea ce priveste impactul direct pe economie(...) Nu stim insa, a treia incertitudine, care va fi impactul masurilor pe care atat Guvernul Romaniei cat si alte guverne le iau in sprijinirea economiei. Si, ca sa mai adaug si cea de-a patra incertitudine, nu stim, la nivel extern, ce se intampla cu anumite preturi pentru materiile prime gen petrol s.a.m.d., care au un impact serios asupra oricarei economii, precum si al evolutiei economice in general, pentru ca economia romaneasca este puternic conditionata de ce se intampla pe plan international", a declarat Dan Suciu.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: dan suciubnrromaniapermite orice

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai puternica crestere a vanzarilor cu amanuntul in luna noiembrie

de Bianca Tila
08 Ian 2024
Vanzarile cu amanuntul in UE si zona euro au afisat scaderi in luna noiembrie. Cu toate acestea, Romania se numara printre statele membre cu cea mai...

Crowdfunding. Ce inseamna, platforme din Romania si cum functioneaza o campanie de crowdfunding

de Bianca Tila
03 Ian 2024
Daca esti la inceput de drum in antreprenoriat cu siguranta te-ai intrebat ce alte posibilitati de finantare ai la indemana pentru a-ti dezvolta...

Numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania creste

de Bianca Tila
14 Iun 2023
In primele patru luni ale anului, numarul firmelor cu capital strain nou infiintate in Romania a crescut cu 4,6%, comparativ cu perioada similara din...

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]