Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa de solidaritate penalizeaza companiile care se conformeaza fiscal

de Florin Amariei 07 Dec. 2021 843
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Consiliul Investitorilor Straini sustine ca taxa de solidaritate penalizeaza companiile care se conformeaza fiscal.

"Introducerea unor taxe in mod intempestiv, desi nu este un caz singular, fara o analiza atat a impactului direct, dar si comparativ cu compatibilitatea legislatiei europene si a posibilelor reactii subsecvente, in loc sa stimuleze economia astfel incat sa genereze venituri in plus la buget, penalizeaza exact acele segmente de companii care se conformeaza si au reusit sa performeze in conditiile sanitare restrictive", se mentioneaza in comunicatul citat.
 
Organizatia atrage atentia ca introducerea taxei de solidaritate ar incetini cresterea economiei.
 
"FIC isi exprima ingrijorarea fata de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidaritate, fiind o axioma ca in perioade de criza nu trebuie aplicate taxe mai mari pentru ca ar frana cresterea economiei care se afla intr-o perioada de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie", se precizeaza in comunicat.
 
Consiliul Investitorilor Straini considera ca, de cele mai multe ori, luarea unor astfel de decizii fara o consultare reala cu mediul de afaceri, fara un dialog transparent si o perioada rezonabila de ajustare nu va avea efectul scontat, iar impactul negativ in imaginea Romaniei e foarte greu de recastigat.
 
FIC apreciaza ca provocarile bugetare ale Guvernului nu trebuie sa oblige marile companii, cele care deja contribuie cel mai mult la bugetul de stat, la eforturi financiare suplimentare.
 
"Ca in fiecare an elaborarea bugetului ne gaseste nepregatiti, fara reforme implementate si in fata aceleiasi dileme, veniturile sunt prea mici pentru cheltuielile care cresc constant in ciuda faptului ca nicio investitie notabila nu a fost planificata sau realizata. Consideram ca provocarile bugetare pot fi rezolvate printr-o serie de masuri care nu presupun un efort financiar suplimentar de la companiile mari care contribuie deja cel mai mult la bugetul de stat si pentru care colectarea TVA este cea mai ridicata, dintre care amintim posibilitatea cresterii veniturilor bugetare prin intermediul mecanismelor de crestere a conformarii voluntare, precum si imbunatatirea colectarii prin intermediul digitalizarii ANAF", se mentioneaza in comunicatul FIC.
 
Consiliul Investitorilor Straini exprima ingrijorarea membrilor sai cu privire la lipsa de transparenta si de dialog in elaborarea unor posibile schimbari importante in legislatia fiscala, noteaza organizatia.
 
"La inceputul toamnei, companiile membre ale Consiliului Investitorilor Straini erau increzatoare in evolutia pozitiva a economiei si in gestionarea situatiei pandemice, dar in ultimele 2 luni increderea s-a deteriorat rapid, iar elementele de stabilitate se dovedesc erodate de decizii luate fara o perspectiva economica sustenabila. FIC a sesizat posibilele viitoare presiuni asupra bugetului si a sugerat unele masuri de redresare si stimulare a economiei, cum ar fi incurajarea investitiilor straine prin crearea si implementarea unei viziuni prin care Romania sa atraga investitii cu valoare adaugata ridicata si atragerea fondurilor europene disponibile pentru Romania atat prin PNRR, cat si prin cadrul financiar multianual", se precizeaza in comunicat.
 
Totodata, organizatia patronala solicita autoritatilor sa asigure predictibilitatea sistemului fiscal, pentru consolidarea sentimentului de incredere a investitorilor straini.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: taxa solidaritatecompaniifiscalcis

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Companiile si-au majorat bugetele pentru salarii in 2022

de Bianca Tila
11 Iul 2022
Trei sferturi dintre companiile din Romania si-au majorat bugetele pentru salarii in acest an. Businessurile masurate de Barometrul de HR in luna...

PSD urmareste impozitarea veniturilor exceptionale ale companiilor

de Idei de afaceri
27 Ian 2022
Presedintele PSD a explicat la ce se refera supraimpozitarea si a aratat ca se va impune numai pentru acele venituri considerate exceptionale....

Impozitul minim global pentru companii nu se va aplica prea curand

de Florin Amariei
17 Iun 2021
Atingerea acestui acord a fost laudat, insa acum urmeaza partea cea mai grea: implementarea impozitului minim global pentru companii. Drumul este...

Consiliul Fiscal: Corectia macroeconomica trebuie facuta cu cap

de Florin Amariei
17 Iun 2021
Presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, arata ca pentru a nu impiedica redresarea economie "corectia economica trebuie facuta cu cap". In...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]