Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UE a amendat cinci banci pentru constituirea unui cartel

de Idei de afaceri 02 Dec. 2021 1325
3.67 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Uniunea Europeana (UE) prin organismul sau executiv a amendat cinci banci care au conspirat pentru manipularea cursului valutar. Entitatile sunt acuzate de constituirea unui cartel.

Comisia Europeana (CE) a amendat in total cu 344 de milioane de euro cinci banci - UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC si Credit Suisse -, gasite vnovate de constituirea unui cartel pe piata operatiunilor de schimb valutar, o amenda care pune capat definitiv unei anchete lansate de Bruxelles in 2013.
 
Aceste amenzi inchid cea de a treia parte a unei anchete efectuate incepand din 2013, in care s-au aplicat amenzi in valoare de 1.07 miliarde de euro in 2019.
 
Aceasta ancheta a aratat ca traderi insarcinati cu operatiuni spot cu anumite valute care actionau in numele bancilor sanctionate se coordonau in strategiile de negociere.
 
”Hotararile noastre privind cartelurile (...) arata clar ca Comisia vrea sa vegheze ca sectorul financiar sa fie sanatos si concurential”, subliniaza, citat intr-un comunicat, comisarul european insarcinat cu Concurenta Margrethe Vestager.
 
Complicitatea celor cinci banci ”a adus atingere integritatii sectorului financiar, in detrimentul economiei si consumatorilor euroepni”, sublinaiza ea.
 
Solutionarea dosarului a facut obiectul unei tranzactii cu patru dintre cele cinci grupuri implicate.
 
Banca elvetiana UBS a beneficiat de o imunitate totala, dupa ce a dezvaluit dosarul Comisiei Europene, care i-a permis sa nu fie amendata cu 94 de milioane de euor, in pofida implicarii sale in practici frauduloase.
 
Cele trei banci britanice - Barclays, RBS si HSBC - au beneficiar de reduceri ale amenzilor, dupa ce si-au recunoscut faptele si au colaborat in cadrul anchetei.
 
Sanctiunile lor financiare se ridica la 54,3 milioane de euro, 32,5 milioane de euro si, respectiv, 174,3 milioane de euro.
 
Credit Suisse, in schimb, nu a cooperat si nu a beneficiat de reduceri prevazute de proceduri. Banca elvetiana a fost amendata cu 83,3 milioane de auro.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: banciamenzischimb valutarcartel schimb valutarcomisia europeana

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Bancile europene au afisat profituri record

de Bianca Tila
19 Feb 2024
Cele mai mari banci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate pe peste 100 miliarde de euro. Impulsul dat de dobanzile crescute de Banca...

Depozitele la banci au crescut cu 2,7% in septembrie

de Bianca Tila
23 Oct 2023
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au inregistrat cresteri in luna septembrie a acestui an, cu 2,7% fata de luna anterioara, pana la...

Ministerul Finantelor a atras 75 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatia de luni

de Bianca Tila
11 Apr 2023
Ministerul Finantelor a atras 75 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatia de luni. La acel moment a imprumutat 304,6 milioane de lei,...

FMI, avertisment pentru bancile centrale

de Florin Amariei
12 Oct 2021
Fondul Monetar International (FMI) a publicat un avertisment pentru bancile centrale. Iata-l! Cu ocazia publicarii noului raport World Economic...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]