de Florin Amariei
19 Feb. 2021
1520
Uniunea Europeana (UE) a decis ca modul in care blocul comunitar tranzactioneaza cu alte tari va fi schimbat pentru ca „dificultatile” sa fie evitate.
Comisia Europeana, care negociaza acorduri comerciale in numele celor 27 de state membre, a propus adoptarea unor instrumente noi, pentru a deveni un jucator "mai hotarat" in comertul global. Regiunea este un partener comercial major pentru 74 de state din jurul lumii, iar comertul bilateral reprezinta circa 43% din cresterea PIB-ului sau total, potrivit datelor Comisiei.
"Dificultatile cu care ne confrunta, necesita o strategie noua pentru politica comerciala a UE”, a declarat joi comisarul pentru Comert Valdis Dombrovskis.
"Ne va conferi instrumentele pentru a ne apara atunci cand ne vom confrunta cu practici comerciale incorecte. Urmarim un parcurs care este deschis, strategic si hotarat, subliniind capacitatea UE de a face alegeri proprii si de a configura lumea din jurul sau”, a adaugat acesta.
In ultimii ani, UE s-a straduit sa-si promoveze agenda comerciala multilaterala. Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, au impus tarife pentru produsele UE si au amenintat ca vor percepe taxe suplimentare producatorilor auto europeni.
In 2018, ambele parti au promis sa lucreze la un acord comercial de mica amploare, dar acest lucru nu a reusit sa se concretizeze. In plus, Trump a contestat si regulile comerciale internationale prin blocarea organismului de apel al Organizatiei Mondiale a Comertului si nu a fost vazut ca un partener tipic pentru UE, in abordarea problemelor comerciale globale. Cu toate acestea, au existat si presiuni interne.
UE a ajuns la un acord de principiu cu statele Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay) in 2019, insa acordul nu a fost inca ratificat de parlamentarii europeni care sunt ingrijoratii de defrisari si alte practici din Brazilia.
In pofida acestor provocari, Comisia Europeana considera ca este timpul sa dezvolte si mai mult comertul in intreaga lume, astfel incat sa poata face fata mai bine socului economic din criza coronavirusului. Dar, proclamand o noua pozitie mai ”hotarata”, ar putea exista ramificatii pentru China si Statele Unite.
Holger Schmieding, economist-sef la Berenberg, a declarat joi pentru CNBC ca noua pozitie a Europei este ”probabil indreptata mai mult impotriva Chinei.
"UE ar dori sa indice ca poate raspunde cu putere la orice amenintare din exterior. Deci, UE ar putea sa-si arate si sa-si lustruiasca armele ", a spus el, adaugand ca, in cele din urma, obiectivul UE este ca SUA sa ii sustina ideile.
Ca parte a noului plan, UE doreste sa revigoreze OMC, inclusiv organismul de apel al acesteia, astfel incat tarile sa poata depasi orice litigii restante.
Alte idei de reforma pentru OMC sunt: cresterea transparentei practicilor comerciale ale membrilor; sa fie un forum pentru actualizarea regulilor privind comertul digital; si acorduri ”plurilaterale”, pentru a fi mai usor sa se negociere acorduri comerciale, fara sa fie nevoie de participarea fiecarui membru.
"Totul depinde de directia pe care o iau cu asertivitatea”, a spus Erik Jones, profesor la Universitatea Johns Hopkins, despre modul in care SUA ar putea raspunde la aceasta noua abordare.
Administratia Biden este in mod clar interesata sa refaca relatia transatlantica
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: uniunea europeanacomisia europeananegocieritratatesuacomert