Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vicepresedintele BNR explica sistemul SWIFT pe intelesul tuturor

de Idei de afaceri 03 Mar. 2022 1465
4.67 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Leonardo Badea, vicepresedinte BNR, explica in termeni simpli cum functioneaza sistemul SWIFT, cum a aparut si la ce deserveste acesta.

"Desi este un sistem despre care foarte multa lume a auzit, in special cei care realizeaza plati in strainatate prin transfer bancar in cont, pentru multi rolul specific pe care el il are in cadrul operatiunilor de transfer de fonduri este mai putin inteles. De la bun inceput trebuie subliniat foarte clar ca SWIFT nu este sub nicio forma un sistem de plati sau de decontare de fonduri banesti si nu contribuie direct la gestionarea fluxurilor efective de bani. El faciliteaza insa un schimb de mesaje text intre institutiile financiare care contin explicatii si informatii (asadar nu fonduri banesti) cu privire la operatiunile realizate de acestea in numele si pe contul clientilor. Adesea sistemul SWIFT este comparat cu sistemele de posta electronica sau mesagerie electronica din viata de zi cu zi, doar ca este adaptat nevoilor si cerintelor de siguranta si operabilitate ale institutiilor bancare", spune Leonardo Badea.
 
El mentioneaza ca SWIFT S.C Belgia (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o societate comerciala, de tip cooperativa, infiintata in 1973, ai carei actionari sunt institutiile financiare care decid sa utilizeze serviciile sale. Societatea detine o retea proprietara (SWIFTNet), utilizata in prezent de peste 11.000 de institutii financiar-bancare si companii din 200 de jurisdictii, prin intermediul careia se transmit zilnic cca. 42 de milioane de mesaje financiare. Pentru a putea comunica intre ele in mod securizat, toate institutiile financiar-bancare trebuie ca, anterior, sa incheie pe baza bilaterala o relatie de corespondent (relatie de business). Ulterior, acestea isi transmit reciproc, prin intermediul retelei SWIFTNet o serie de mesaje specifice (chei RMA - Relationship Management Aplication), care asigura securitatea schimbului de mesaje financiare dintre ele.
 
Potrivit oficialului BNR, societatea a aparut ca o necesitate de a adresa o serie de nevoi ale industriei, generate de cresterea volumului de tranzactii, de cerintele de reducere a costurilor si a timpului de finalizare a acestora, de crestere a sigurantei, precum si ca efect al avansului tehnologiilor de comunicatii: inlocuirea telexului si faxului pentru transmiterea informatiilor financiare intre participanti; introducerea unor standarde in ceea ce priveste modul de intocmire a mesajelor financiare aferente diverselor operatiunii specifice (ex. operatiuni valutare, depozite plasate/atrase, tranzactii cu titluri de valoare, acreditive, ordine de plata, confirmari ale operatiunilor desfasurate etc.), astfel incat orice participant sa poata interpreta de o maniera sigura si fara echivoc mesajul; introducerea unor standarde in ceea ce priveste asigurarea securitatii la nivelul fiecarei institutii financiare si la nivelul intregii retele a SWIFTNet.
 
Prin intermediul retelei sale, SWIFT asigura o serie de servicii specifice (standardizate) care sunt furnizate catre institutiile financiar bancare si companii, acestea fiind utilizate in interiorul unui mediu sigur, neutru, asigurandu-se transferul mesajelor financiare, in mod continuu, iar odata mesajele transmise catre contrapartida, acestea nu mai pot fi contestate de catre institutia ordonatoare.
 
Leonardo Badea ofera un exemplu mult simplificat pentru a intelege mai bine modul in care functioneaza reteaua de mesagerie financiara SWIFT, ar putea fi cel in care un client al unei banci dintr-o anumita tara doreste sa transfere bani catre un partener comercial al sau dintr-o alta tara, cu cont deschis la o alta banca. Intre cele doua banci diferite din tari diferite are loc un schimb de mesaje text prin intermediul SWIFT cu informatiile necesare privind suma si datele de identificare bancara ale platitorului si ale beneficiarului precum si confirmarile privind receptionarea si decodarea corecta a continutului de informatii cuprins in mesaje, respectiv confirmarea de catre fiecare dintre cele doua banci de finalizare a operatiunii si a modificarii soldurilor conturilor celor doi clienti (deducerea sumei respective de bani din soldul contului platitorului si adaugarea ei la soldul contului beneficiarului).
 
El mentioneaza ca acest exemplu arata foarte clar ca SWIFT nu efectueaza de fapt plati. In inlantuirea de actiuni si activitati din exemplul de mai sus nu apare nicaieri ceva referitor la fluxuri de fonduri banesti intre cele doua banci, totul se refera la schimburi de mesaje text.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: bnrleonardo badeaswiftcum functioneaza swiftce este swift

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

BNR: Deficitul de cont curent s-a majorat

de Bianca Tila
13 Ian 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 25,340 miliarde de euro in perioada ianuarie - noiembrie 2022. Rezultatul este in crestere...

Popa, BNR: Inflatia va depasi 10%

de Florin Amariei
10 Feb 2022
Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, spune ca inflatia va depasi 10% incepand cu aprilie. Iata de ce! "Am crescut...

BNR, in dezacord cu BCE: Inflatia, in crestere continua

de Florin Amariei
10 Ian 2022
BNR sustine ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in urmatoarele luni si va depasi valorile prognozate, in timp ce BCE sustine ca va...

BNR: Agenda verde a UE va afecta multe firme din Romania

de Florin Amariei
28 Oct 2021
BNR arata prin intermediul lui Florian Neagu, director in cadrul DSF a BNR, ca agenda verde a UE va afecta destul de multe firme din Romania. Iata de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]