Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vinde-ti afacerea la pretul dorit. Iata cum!

de Alexandra Popescu 13 Iun. 2014 2870
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Indiferent de domeniul afacerii, industria in care activeaza, cei mai multi proprietari de afaceri se gandesc la o iesire inainte ca pornirea sa fie initiata. Pentru unii, scopul este de a detine o afacere care ofera un trai confortabil, iar intr-o zi va fi mostenita de familie. Insa, exista multi antreprenori al caror scop este acela de a-si construi o afacere, apoi isi propun sa o vanda, sa isi faca o revenire spectaculoasa si sa repete ciclul acesta la nesfarsit.

 
Cei care se gandesc sa isi vanda afacerile se confrunta cu o alta problema: compania nu are valoarea pe care ei au crezut-o initial.
 
Exploreaza metodele de evaluare. Exista multe modalitati de a valorifica o companie. Se face prin evaluarea activelor, valoarea de lichidare (cat de mult s-ar fi obtinut dintr-o vanzare dintr-un foc), valoarea de piata (valoarea pe care au primit-o companiile similare) si prin capitalizarea veniturilor (cat de mult se asteapta ca aceasta companie sa castige in viitor). Iar mai apoi intervine si o alta metoda destul de comuna, cea a abordarii multiplicatorilor de venit (ceea ce compania multiplica printr-un anumit factor de industrie).
 
Abordarea multiplicatorilor de venit aduce afacerii un venit net: adauga salariul proprietarului si beneficiile, platile de interes, deprecierile si deducerea cheltuielilor de capital. Ajustarea numarului venitului net este multiplicat cu ajutorul unui factor de industrie, exprimat de obicei ca un interval pentru a ajunge la valoare.
 
Conform spuselor lui Matthew Winefield, presedintele Winefield&Associates, citat de entrepreneur.com, procesul de evaluare este pe departe atat de simplu. Multi factori pot afecta multiplicatorul. Vanzarile mici sunt un factor care pot reduce multiplicatorul de-a lungul intervalului. Companiile de nisa pot ridica multiplicatorul peste gama. Un consultant experimentat cu o familiaritate puternica in industrie in cauza poate asigura proprietarul afacerii cu un sens realistic al multiplicatorului si valoarea companiei.
 
Incepe procesul devreme. Proprietarii de afaceri care doresc sa vanda afacerea intr-o zi trebuie sa inceapa procesul de evaluare cat mai curand posibil. Acestia pot sa aiba surpriza ca evaluarea nu este nici pe departe cea pe care au crezut-o.
 
Evaluarile trebuie sa inceapa devreme in viata lor de afaceri pentru a afla daca se incadreaza relativ in scopul lor de iesire. Aceasta tactica poate insemna timp pentru implementarea unei strategii de crestere a afacerii la un nivel necesar pentru a atinge obiectivul de iesire dorit.
 
O evaluare timpurie va oferi proprietarilor de afacere unii metrici care pot fi utilizati pentru a stabili obiectivele de iesire. Utilizand analiza evaluarii, proprietarul poate determina ce tip de performanta va fi necesara pentru a iesi la pretul de vanzare dorit.
 


Tags: antreprenoriafaceriafaceri de succesvanzare afaceresfaturi afacerievaluare afacere

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

INS: Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a crescut cu 8,1%

de Bianca Tila
07 Oct 2024
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata a inregistrat cresteri, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2024, fata de aceeasi perioada a anului trecut,...

Afaceri romanesti de succes. 5 to go afiseaza o crestere de 55% fata de anul trecut

de Bianca Tila
03 Aug 2023
Lantul de cafenele 5 To Go se remarca fata de anul trecut. In prima jumatate a anului 2023 a depasit cu 5% cifra de afaceri estimata. Comparativ cu...

Cifra de afaceri din industrie a crescut in T1 2023

de Bianca Tila
17 Mai 2023
Cifra de afaceri din industrie pe total a inregistrat cresteri de 5,5% in termeni nominali, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023, fata de perioada...

Team First Software inregistreaza afaceri in crestere

de Bianca Tila
31 Ian 2023
Team First Software este o companie romaneasca de sotfware cu 18 de experienta in solutiile ERP. A incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]