de Florin Amariei
09 Iul. 2020
1799
Zilierii si sezonierii vor fi sprijiniti de Ministerul Muncii printr-un set de nou masuri pe care Guvernul intentioneaza sa le adopte in curand.
"Avand in vedere pulsul pietei, resimtim nevoia de a pregati un nou set de masuri de sprijin. Ministerul Muncii e pregatit sa vina cu doua proiecte de ordonanta. O prima prezentare, succinta, se refera la programul flexibil. Va voi prezenta pe scurt textul propunerii de OUG, cu precizarea ca, ulterior avem in vedere elaborarea unei hotarari de Guvern si am sa ma refer si la aceasta pentru ca poate nu veti gasi toate prevederile pe care le pregatim in OUG. Propunerea noastra e sa completam Codul muncii. Imi mentin propunerea ca prin OUG pe care o initiem, pentru ca in situatii de urgenta, situatii exceptionale venim cu urmatoarele masuri: plata pentru munca flexibila se va imparti intre anagajator, 50% si stat, care va acoperi 50% din salariul brut. Ne gandim la o perioada de implementare pana la sfarsitul anului sau trei luni, dupa cum o sa ne dati semnale dvs. in acest sens. Mecanismul este decontare. Avem in vedere ca masura sa se adreseze si persoanelor independente, profesionistilor, celor care lucreaza in alte forme de munca", a afirmat Violeta Alexandru, joi, la sedinta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.
Ea a vorbit si despre un proiect pregatit de Executiv care vizeaza modificarea timpului de lucru si care introduce obligatia ca angajatorul sa anunte cu trei zile inainte salariatul despre acest aspect.
"Decizia de modificare a timpului de lucru, repet, e o simpla propunere, prefer sa va ascult pe dvs. Varianta pe care am supus-o discutiei e ca decizia de modificare a timpului de lucru sa se comunice salariatului cu cel putin 3 zile inainte. Angajatorul are obligatia sa informeze sindicatul. In baza comunicarii decizie angajatilor se opereaza modificarile in Revisal. Se achita integral contributiile catre stat. Se solicita decontul, prin mijloace electronice, iar AJOFM e dispusa sa faca decontul in 15
zile lucratoare. Propunerea noastra e sa se aplice doar in cateva domenii – agricultura, turism, organizari evenimente si HoReCa", a explicat Alexandru.
Ministrul Muncii a prezentat si masurile avute in vedere pentru zilieri.
"Am trecut deja la cealalta masura avuta in vedere, acoperirea de 35% in remuneratia celor care lucreaza in domenii de tip zilieri, tot din domeniile agricultura, tursim, organizari de evenimente si HORECA. Bonusul se acorda lunar acelor zilieri care desfasoara munca proportional, nu mai putin de patru ore lucrate", a completat Violeta Alexandru.
Nu in ultimul rand, Executivul vrea sa sprijine si persoanele care desfasoara munca sezoniera.
"Cei care desfasoara munca sezonier 41,5% din costul salarial aferent zilelor lucrate, nu mai putin de 45% din salariul mediu brut. E vorba de cei care au contracte individuale de munca. Nu in ultimul rand, o propunere la care lucram impreuna, ne adresam si celor care desfasoara activitati de telemunca, evaluam posibilitatea sa se acorde un sprijin financiar de 2.500 de lei pentru fiecare angajat, pentru echipamente de munca", a conchis ministrul Muncii.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: zilierisezonieriministerul munciihoreca