Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce efecte poate avea inflatia asupra afacerilor

de Idei de afaceri 30 Mai. 2022 798
Ce efecte poate avea inflatia asupra afacerilor
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fenomen economic specific economiei de piata, inflatia isi face resimtita prezenta atat la nivelul companiilor, cat si la nivelul consumatorilor. Daca esti antreprenor, este important sa cunosti cat mai multe aspecte economice ale inflatiei, deoarece numai in acest mod poti evita efectele sale negative si poti sa identifici noi modalitati de a profita de pe urma procesului inflationist.


Ce este inflatia si cum se declanseaza
 
Inflatia este un fenomen economic cu care se confrunta tara noastra si se caracterizeaza printr-un dezechilibru intre cererea si oferta de produse si servicii de pe piata, din cauza  cresterii preturilor aferente bunurilor si serviciilor, concomitent cu scaderea puterii de cumparare a consumatorilor.
 
Principalii factori care declanseaza aparitia inflatiei sunt:
  • cresterea cantitatii de bani din economie. Desi cresterea masei monetare are scopul de a stimula economia prin oferirea de bani mai multi catre consumatori, aceasta masura duce la devalorizarea monedei, motiv pentru care creste si rata inflatiei. Mai exact, odata cu cresterea salariilor, consumatorii vor dispune de mai multi bani pentru a achizitiona produse si servicii, rezultand automat intr-o crestere a cererii. Astfel, pentru a mentine un echilibru intre cerere si oferta, companiile vor creste preturile pe care consumatorii trebuie sa le plateasca in schimbul produselor sau serviciilor.
  • intreruperea lantului de aprovizionare. O cauza a blocajelor in lantul de aprovizionare poate fi blocarea marfurilor in porturi sau inchiderea diverselor fabrici, iar un exemplu in acest caz este chiar criza semiconductorilor care a inceput in 2021. Aceasta problema a afectat mai multe industrii, printre care si cea auto, deoarece a limitat disponibilitatea echipamentelor electronice, conducand treptat la cresterea preturilor. Fiind afectate de aceasta criza, companiile trebuie sa suporte costuri mai mari de productie, motiv pentru care sunt nevoite sa creasca si preturile finale suportate de catre consumatori.
  • somajul. In stransa legatura cu cel de-al doilea motiv mentionat mai sus este si somajul deoarece in cazul intreruperii totale sau partiale a activitatii, companiile devin incapabile de plata salariilor, fiind astfel nevoite sa opteze pentru somajul tehnic al angajatilor sau pentru concediere definitiva. In cazul concedierii, angajatii primesc somaj din partea statului, lucru care forteaza unele afaceri sa creasca salariile peste beneficiile oferite de somaj, pentru a mentine si a atrage angajatii.

Ce impact poate avea inflatia asupra unei afaceri
 
Efectele inflatiei nu se resimt doar la nivel de consumator, ci si la nivelul mediului micro si macroeconomic si, desi consecintele acesteia sunt preponderent negative, inflatia poate sa reprezinte si o oportunitate atat pentru companii, cat si pentru investitori. Astfel, fie ca esti antreprenor, fie ca iti doresti sa investesti intr-o afacere, este important sa cunosti ce inseamna inflatia, cum poti sa te feresti de impactul sau negativ, dar si cum sa profiti de pe urma ei.

In ceea ce priveste companiile, cresterea preturilor le afecteaza in masura in care acestea trebuie sa plateasca mai mult pentru materii prime, materiale si pentru serviciile de care au nevoie. Acest lucru duce la o crestere a preturilor pentru produsele finale sau pentru serviciile care sunt achizitionate de catre consumatorul final. Mai mult decat atat, antreprenorii sunt nevoiti sa compenseze cresterea inflatiei prin oferirea unei majorari salariale angajatilor, costuri care de asemenea se vor reflecta in produsele vandute sau in serviciile prestate consumatorilor finali.

Din cauza caracterului imprevizibil al mediului economic si al comportamentului consumatorilor, companiile sunt nevoite sa se adapteze la noile nevoi si la eventuale schimbari neasteptate pe piata. In caz contrar, acestea pot sa fie afectate de un dezechilibru cauzat de diverse intarzieri si pierderi de contracte, precum si de imposibilitatea de a gasi furnizori si clienti noi.

Cu toate ca inflatia are efecte preponderent negative atat la nivelul consumatorilor, cat si la nivelul companiilor, acestea din urma care au puterea de a transfera costul de productie in pretul final care trebuie suportat de catre consumator, pot sa si beneficieze de pe urma inflatiei. Mai exact, anumite companii care percep preturi mai mari pentru produsele sau serviciile lor, isi cresc marjele de profit, lucru care atrage noi investitori si, deci, surse noi de finantare potrivite pentru dezvoltarea afacerii.
 
Ca orice alt proces economic, inflatia poate fi daunatoare sau benefica pentru companii, efectele sale depinzand in mare parte de modalitatea in care un antreprenor alege sa gestioneze situatia. Chiar daca acest proces inflationist poate determina afacerile sa creasca preturile produselor sau serviciilor pe care le ofera, riscand astfel pierderea de clienti, este important sa nu pierdem din vedere aspectul benefic al inflatiei, si anume atragerea de investitori care pot contribui la succesul pe termen lung al afacerii.
 
sursa foto: freepik.com
 
 
 
 
 
 
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: inflatieeconomiesomajaprovizionare

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Rata anuala a inflatiei a crescut cu 4,7% in octombrie

de Bianca Tila
12 Nov 2024
Rata anuala a inflatiei a crescut, in luna octombrie 2024, cu 4,67%, de la 4,62% in septembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au...

Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,62%

de Bianca Tila
11 Oct 2024
Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,62%, in luna septembrie 2024. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar...

Rata anuala a inflatiei a crescut

de Bianca Tila
12 Aug 2024
Rata anuala a inflatiei a crescut, in luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% in iunie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu...

Rata anuala a inflatiei coboara

de Bianca Tila
11 Apr 2024
Rata anuala a inflatiei a coborat in luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% in februarie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]