Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum

de Idei de afaceri 15 Mai. 2023 65
Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sa fii manager tanar iti aduce multiple satisactii, cum ar fi crearea unui impact social pozitiv si flexibilitatea de a-ti gestiona timpul, avand si potentialul de a castiga mai mult decat la un job obisnuit. Cu toate acestea, insa, te poti confrunta cu o multime de provocari din cauza lipsei de experienta.

De exemplu, sa presupunem ca esti administratorul primei tale afaceri care functioneaza de cel putin un an, cu o cifra de afaceri de sub 2 milioane de euro. Principalele provocari cu care te poti confrunta intr-un astfel de context sunt: gestionarea eficienta a resurselor financiare, identificarea si gestionarea riscurilor operationale, dar si luarea deciziilor de investitii. Daca nu gestionezi corespunzator aceste provocari, ele pot cauza un dezechilibru in cashflow. Acest lucru poate crea probleme de capital si, conform unui studiu realizat in 2021, acesta reprezinta principalul factor care cauzeaza insolventa.
 
Pentru a trece cu bine peste provocari, este important sa inveti sa-ti gestionezi eficient resursele financiare si sa iti construiesti un plan de investitii smart. Iata cum poti face asta. 

1. Alege surse de finantare dedicate afacerilor mici

Indiferent ca ai fonduri suficiente sau limitate, intotdeauna trebuie sa fii pregatit pentru a face investitii smart, ca sa-ti poti creste veniturile si dezvolta afacerea. Intr-o astfel de situatie, poti sa apelezi la credite pentru afaceri mici si mijlocii. 
 
Daca ai cel putin 12 luni de activitate, poti obtine un imprumut de pana la 235.000 RON, rambursabil in 24 de luni, daca il folosesti pentru capital de lucru. In cazul in care faci alte investitii in afacerea ta, creditul poate fi rambursat in termen de pana la 48 de luni. Dobanda este variabila si se calculeaza in functie de valoarea ROBOR la 6 luni. 
 
Pentru ca o afacere mica se poate confrunta oricand cu o situatie care sa cauzeze intarzierea platilor ratei la credit, accesand un credit IFN special conceput pentru afaceri mici, ai posibilitatea de a amana plata ratei pe o perioada de 30 de zile. Acest lucru este posibil daca ai un comportament bun de plata la creditele in derulare. Mai mult decat atat, beneficiezi de un consilier care sa te ajute sa iei cele mai potrivite decizii pentru afacerea ta.
 
Un imprumut IFN te poate ajuta sa-ti asiguri capitalul de lucru sau sa realizezi investitii pentru dezvoltarea businessului tau.  De aceea, atunci cand accesezi un astfel de credit ai libertatea de a alege cum folosesti banii pentru afacerea ta. De exemplu, un credit IFN te poate ajuta sa-ti platesti taxele la stat pentru a evita penalizari, sa achizitionezi materie prima sau sa-ti asiguri un stoc optim de marfa, pentru a fi sigur ca faci fata tuturor comenzilor. 
 
Daca nivelul de capital propriu iti permite sa te ocupi de aceste aspecte si preferi sa folosesti banii din credit pentru dezvoltare, atunci iata cateva idei de investitii pe care le poti face in acest sens:
  • achizitioneaza mijloace fixe moderne care sa eficientizeze procesele afacerii;
  • investeste in strategii de marketing pentru a atrage noi clienti;
  • realizeaza cercetari de piata si dezvolta-ti portofoliul de produse pentru a-ti extinde afacerea.
 
2. Cauta continuu noi oportunitati de business

Fiind la inceput de drum, este important sa cauti noi oportunitati care sa te ajute sa te dezvolti. Iata doua lucruri in care merita sa investesti pentru a-ti dezvolta afacerea:

Studii de piata si cercetare

Cu ajutorul acestor studii, poti obtine o intelegere mai clara a pietei si a competitorilor. Un bun exemplu de studiu este cel care te ajuta sa identifici tendintele si evolutia pietei, precum si cererea cresterii pentru diverse produse sau servicii. Ulterior, poti realiza investitii inteligente in ceea ce priveste dezvoltarea afacerii tale, pentru a preintampina aceste tendinte.

Sondaje

Exista doua scopuri in care poti sa folosesti sondajele pentru a-ti dezvolta afacerea:
 
  • Poti afla nivelul de satisfactie al clientilor tai. Un sondaj adresat clientilor care deja au beneficiat de produsele pe care le oferi te poate ajuta sa afli parerea lor. Astfel, ai posibilitatea de a identifica unele lacune si poti lua masuri pentru imbunatatirea acestora.
  • Poti afla opinia publicului general cu privire la produsele oferite.  Cu ajutorul unui sondaj de opinie publica, ai posibilitatea de a identifica noi grupuri-tinta de clienti care ar achizitiona produsele tale. Totodata, un astfel de sondaj te ajuta sa identifici mai bine nevoile publicului caruia te adresezi si sa descoperi trendurile in ceea ce priveste preferintele lor. 
 
Ce poti face cu aceste informatii? Este simplu: poti sa iti extinzi portofoliul de produse pentru a indeplini nevoile si preferintele publicului ales si poti investi in strategii de marketing pentru a-ti creste notorietatea afacerii.

Evalueaza periodic investitiile deja facute

Evaluarea periodica a investitiilor deja facute te ajuta sa identifici atat investitiile eficiente, care au adus rezultatele dorite, dar si pe cele ineficiente, care necesita imbunatatiri. Cu ajutorul unei astfel de evaluari, ai posibilitatea de a lua decizii smart pentru investitiile viitoare.
 
Pentru a evalua o investitie, este necesar sa calculezi randamentul acesteia. Cel mai simplu mod este sa imparti profitul obtinut in urma investitiei la costul total.
 
Totodata, poti sa compari situatia dinainte de investitie cu situatia actuala. Comparatia poate include analiza fluxului de numerar, a conturilor de profit si pierdere si a bilantului contabil. Nu uita sa iei in considerare si factorii care au influentat rezultatele investitiei. Acestia poti fi externi, cum ar fi schimbarile de piata sau economie, ori interni, cum ar fi deciziile in privinta modificarii proceselor de productie.

Construieste-ti o strategie de investitii solida

Investitiile smart se bazeaza pe informatii si date clare. Acestea iti permit sa iti construiesti o strategie sustenabila, pe termen lung, care sa contribuie la dezvoltarea afacerii tale. Iata ce trebuie sa ai in vedere pentru construirea unei strategii solide:
 
  • Nevoile afacerii pe termen lung. Pentru a realiza investitii eficiente, ai nevoie sa stii care sunt nevoile afacerii pe termen lung si in ce directie te orientezi. Pentru asta, trebuie, in primul rand, sa setezi niste obiective clare de business, iar investitiile pe care le planifici sa fie efectuate in acest scop.
  • Identifica trendurile si eventualele modificari ale comportamentului consumatorilor. Poti afla aceste lucruri cu ajutorul sondajelor si al studiilor de piata. Foloseste-te de acest informatii pentru a realiza investitii pentru viitor, care sa te ajute sa tii pasul cu schimbarile pietei.
  • Estimeaza randamentul. Inainte de a face o investitie, este necesar sa faci un calcul estimativ al randamentului. Chiar daca investitia te poate ajuta sa realizezi un nou produs care indeplineste nevoile clientilor, s-ar putea ca procesul total de realizare a produsului sa fie prea costisitor in comparatie cu pretul pe care poti sa il setezi pentru vanzare.
 
Alegerea surselor de finantare potrivite, identificarea oportunitatilor de dezvoltare si evaluarea periodica a investitiilor sunt unele dintre cele mai importante solutii pe care le poti implementa pentru dezvoltarea afacerii tale. Alaturi de acestea, si construirea unei strategii solide de investitii este un factor important. Foloseste-te de informatiile din acest articol si gestioneaza investitiile afacerii tale intr-un mod inteligent.
 
Sursa foto: shutterstock.com
 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: investitiibusinesscredit pentru afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Companiile se asteapta ca bugetul pentru investitii in securitatea cibernetica sa creasca in 2025

de Bianca Tila
14 Oct 2024
Peste trei sferturi (77%) dintre companiile respondente la un sondaj de PwC la nivel global se asteapta ca bugetul lor pentru investitii in...

Investitii inteligente vara. Constructia unei afaceri cu inghetata stradala

de Bianca Tila
23 Apr 2024
Cladura incepe sa ne inunde, iar ideile antreprenorilor nu se lasa asteptate. Afacerea cu inghetata strada este o oportunitate excelenta in aceste...

3 moduri prin care poti atrage clienti noi catre businessul tau

de Idei de afaceri
18 Mar 2024
In economia moderna competitiva, ca intreprinzator, te confrunti cu o provocare constanta: sa atragi clienti noi. Acesta nu este doar un lux, ci o...

Investitiile straine directe s-au redus in acest an

de Bianca Tila
14 Sep 2023
In primele sapte luni ale anului curent, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au redus la 4,254 miliarde de euro, de la 5,992...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]