Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
De ce e o idee buna sa-ti faci o microferma de gaini ouatoare ?free range?
Deoarece astazi Uniunea Europeana ofera fonduri pentru foarte multe tipuri de afaceri agricole si pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural, multi intreprinzatori au invatat ca folosirea mijloacelor tehnologice moderne duc la o crestere a productivitatii chiar si in conditiile in care spatiul este limitat.
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Cresterea prepelitelor japoneze
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Astfel, o microferma de gaini ouatoare „free range” face ca profitul sa fie mai mare decat in cazul unor ferme traditionale de crestere a gainilor deoarece un astfel de tip de ferma obtine o productivitate ridicata, iar pretul acestor oua este mai mare decat al celor provenite de la gainile crescute in sistemul care foloseste baterii.
In prezent, dintr-un total de 334.600 tone de oua romanesti, aproximativ 87% sunt obtinute in ferme mai mari de 10.000, iar 13% provin din ferme mai mici de 25 de capete. In cazul fermelor cu efective mai mici de 25 de capete gaini ouatoare, productia este in general pentru autoconsum sau pentru reimprospatarea efectivelor de gaini.
In plus, din totalul fermelor intensiv-industriale in ceea ce priveste sistemul de crestere si exploatare a gainilor, doar un procent de 17% foloseste sistemul de crestere in baterii, iar 83% folosesc cresterea la sol pe asternut permanent.
Cresterea gainilor ouatoare in sistem ecologic prezinta doua posibilitati, iar una dintre acestea este cea in care sistemul de crestere este cel pe asternut permanent cu acces liber in padoc („free range”), iar ouale produse sunt numerotate cu cifra 1.
O astfel de ferma deschisa in Suceava are o capacitate de productie de 600 de capete gaini ouatoare pe serie. Microferma respecta toate reglementarile europene si nationale cu privirea la cresterea gainilor in sistem ecologic. Densitatea pe mp este de maxim 9 gaini ouatoare, iar hranitorile circulare trebuie sa asigure minimum 4 cm/pasare. Cuibarele ar trebui sa asigure spatiul pentru cel mult 7 gaini, iar stinghiile de odihna trebuie sa asigure un spatiu minim de 15 cm pentru fiecare pasare.
In cazul padocului, gainile trebuie sa beneficieze pe durata zilei de posibilitatea permanenta de miscare in aer liber, exceptie facand cazurile in care exista restrictii temporare impuse de autoritatile veterinare sau de vreme. Terenul folosit ca padoc va fi acoperit de vegetatie si nu va face obiectul niciunei alte utilizari, cu exceptia livezilor, a zonelor impadurite sau a pasunilor (aceasta ultima optiune trebuie sa fie autorizata de autoritatile competente).
Toate echipamentele si adaposturile de pasari trebuie sa fie conforme cu prevederile Ordinului nr. 136 din 16 iunie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare.
Acest sistem „free range” permite oricand trecerea in sistem ecologic deoarece toate cerintele sunt similare. Investitia initiala poate pleca de la 3.000 de euro in functie de numarul de pasari, dar poate sa fie si mai mica mai ales in cazul in care echipamentele si spatiile de crestere sunt amenajate si realizate in regie proprie.
Pretul acestor oua obtinute in sistem „free range” este cu cel putin 50% mai mare decat in cazul pasarilor crescute in baterii. Standardele comunitare si sistemul de control obligatoriu garanteaza consumatorilor faptul ca aceste oua sunt obtinute in sistem astfel ca valoarea acestora este mai mare, iar pretul este justificat.
Articole conexe
Ferma piscicola. Descrierea concurentei
de Idei de afaceriFerma de ovine: o afacere de viitor, cu fonduri europene
de Alina ConstantinescuFerma de struti - o afacere cu potential mare in 2016
de Alina ConstantinescuFerma de caviar in franciza - 15.000 kg / an, prin cofinantare
de Cosmin EnescuAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit