Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 criterii dupa care sa va alegeti biroul

de Robert Bratu 17 Aug. 2010 3377
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pe o piata cu produse si servicii din ce in ce mai diverse, cu caracteristici tehnice detaliate si complete, luarea unei decizii corecte consuma din ce in ce mai mult timp, spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Esop.



Acestia au realizat o sinteza a aspectelor esentiale ale unui spatiu de birou:

1. Evaluati proprietatile in baza unor date complete si comparabile.
Asigurati-va ca in evaluarea spatiilor din lista aveti la baza informatii complete, care sa va faciliteze compararea ofertelor.

De exemplu, "pentru unele proprietati puteti primi informatiile despre suprafata utila de birou (zona utilizabila pentru pozitionarea posturilor de lucru, inclusiv oficiu, server si grupuri sanitare), in timp ce pentru altele despre suprafata inchiriabila (care include in plus fata de suprafata utila si spatiile comune aferente, rezultand deci suprafata careia se aplica chiria pe metrul patrat)", au spus oficialii Esop.

"Obtinerea de date complete si comparabile este dificila deseori, pentru ca fiecare proprietar are un anume mod de a-si promova proprietatea", a declarat Mirela Raicu, partener la Esop.

2. Aflati cota de spatii comune aferenta fiecarui spatiu.
Acest aspect poate influenta semnificativ sau chiar schimba ierarhia spatiilor, din prisma chiriei pe metru patrat.

"De exemplu, un spatiu care are o chirie de 10,5 euro/mp, si care pare prima optiune, dar care are o cota de spatii comune de 16%, este mai putin avantajos fata de un alt spatiu, cu chirie de 11 euro/mp, care are spatii comune de doar 5%", a spus Mirela Raicu.

De regula, spatiile comune variaza intre 8 si 13% in cazul imobilelor de suprafata mare (de peste 3.000-3.500 mp), respectiv intre 12-17% in cazul imobilelor cu suprafete mai reduse (sub 2.500-3.000 mp).

3. Analizati termenii contractuali principali si testati flexibilitatea acestora.
Verificati principalii termeni comerciali, cum ar fi perioada contractuala, sistemul de masurare a cheltuielilor de intretinere, precum si avansul sau garantiile solicitate.

"Veti observa ca anumite imobile, de regula cele de clasa A sau clasa superioara, au uneori termeni usor mai rigizi (datorita finantarii lor prin credite bancare) si este important sa stiti acest lucru de la inceputul discutiilor. Totusi, este de retinut faptul ca in ultimele 12 luni, datorita crizei economice, aceste aspecte destul de importante si delicate in trecut au cunoscut o flexibilizare semnificativa, chiar si in cazul imobilelor de clasa superioara", a precizat Raicu.

4. Analizati eficienta fiecarui spatiu dincolo de clasicul numar de metri patrati.
Cele mai eficiente spatii sunt cele de forma dreptunghiulara, cu lumina naturala pe lungimea cladirii, pe ambele fatade. Formele patrate pot fi in realitate mult mai dificile din cauza distantei mai mari intre 2 fatade luminate.

"Veti observa, luand in calcul eficienta spatiului (prin prisma acestor paramentri, forma, lumina naturala, etc), faptul ca uneori in 300 metri patrati pot incapea acelasi numar sau chiar mai multe posturi de lucru decat in 375 mp, intr-o alta cladire si configuratie", a spus Mirela Raicu.

5. Calculati cel mai sigur indicator de comparare a spatiilor: chiria per post de lucru.
Cel mai important este sa va raportati la obiectivul final si nu la obiective partiale. Iar obiectivul final nu este inchirierea unui anume numar de metri patrati, ci a unui sediu care sa acomodeze un anumit numar de angajati.

"Din aceste ratiuni, veti observa ca acest obiectivul final este cel mai fidel si eficient exprimat nu de chiria pe mp, ci de chiria per post de lucru. Aceasta se calculeaza ca raport intre chirie totala (rezultata din multiplicarea chiriei pe mp cu suprafata inchiriabila), si numarul de posturi de lucru", a declarat Mirela Raicu.

Invata sa faci bani din amenajarile interioare pentru birouri si locuinte!



Tags: amenajaribirouspatiu

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Covrigarie. Spatiul si utilizatile de care ai nevoie

de Idei de afaceri
18 Ian 2024
Legat de zona geografica, lansarea unei afaceri cu covrigi este recomandata in localitati cu 8.000 - 10.000 de locuitori. Aceasta nu este insa o...

Doua idei de afaceri pentru care nu ai nevoie de mult spatiu

de Florin Amariei
21 Mar 2019
Daca ai mai putin de 100 de metri patrati disponibili, atunci poti sa alegi una dintre aceste doua afaceri profitabile. Poti porni incet, dar sigur...

Cum sa iti gasesti un spatiu potrivit pentru inceputul unei afaceri

de Camelia Diaconu
23 Dec 2019
Primul gand pe care il ai in momentul in care vrei sa iti deschizi o afacere este unde va fi locatia in care vei activa. Gasirea unui loc pe care sa...

Idei de afaceri inedite - Amenajari de sali de cazino pentru o seara

de Nita Alina
08 Ian 2016
Premisele afacerii: O firma din Anglia a obtinut mari succese financiare oferindu-le clientilor servicii de organizare de petreceri indite: firma...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]