Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afacere profitabila din cresterea porcilor Mangalita si Bazna
Inginerul agronom Ioan Tataran si sotia sa, profesor Carmen Tataran, sunt crescatori de porci din rasele Mangalita si Bazna. Si-au infiintat o ferma in Lapusel, judet Maramures, in 2009.
„Cresterea porcilor Mangalita si Bazna am inceput-o dupa ce am vazut mai multe ferme de acest tip in Ungaria, amintindu-mi totodata si faptul ca pe vremea copilariei si adolescentei mele cresteam cu parintii aceste rase de porci“, povesteste Carmen Tataran.Propriul meu plan de afaceri
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
„Din 2011 am trecut, dupa 28 de ani de invatamant, din postura de titular in cea de persoana care completeaza ideile de afaceri ale sotului, ba mai mult, le pune pe hartie si le tehnoredacteaza. Am inceput cu 6 capete (cinci femele si un mascul) ca o afacere de familie, iar in prezent am ajuns la un efectiv total de 60 capete din rasele de porci Mangalita si Bazna in ferma noastra certificata eco.“
Asociatia crescatorilor de porci Mangalita - un ajutor pentru micii fermieri
Se vede treaba ca ambii soti sunt dedicati reinvierii unor traditii valoroase care, fara oameni de acest gen, s-ar pierde in valtoarea globalizarii. Planurile lor au crescut an de an si, pe langa afacerea de familie, au mai aparut si alte activitati adiacente. Astfel, dl Ioan Tataran este si presedintele Asociatiei producatorilor de produse traditionale si ecologice din Maramures si a infiintat Asociatia crescatorilor de porci Mangalita.
Scopul asociatiei este acela de a putea valorifica mai usor aceste animale si de a avea capacitatea de negociere cu oficialitatile centrale, respectiv reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in vederea acordarii de subventii pentru rasele de porci autohtone, in special porcul Mangalita.
Idei de Afaceri: Dna Tataran, cum a fost startul acestei afaceri de familie cu porci traditionali?
Carmen Tataran: Cel mai greu lucru, la inceput, a fost sa gasesc material biologic de calitate si pana la urma am gasit la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Turda. Dar, in rest, aveam construite adaposturile si in privinta cresterii porcilor in ferma nu a fost o problema.
Idei de Afaceri: Cum a fost primita carnea acestor porci de consumatori? A existat deschidere in faza initiala?
Carmen Tataran: Carnea, slanina si produsele din carne de Mangalita si Bazna au fost bine primite de consumatori intrucat am facut foarte multa reclama si totodata in zona se mai aduc astfel de produse si din Ungaria.
Idei de Afaceri: Cu ce hraniti porcii din aceste rase in ferma?
Carmen Tataran: Hrana de baza pentru porcii Mangalita si Bazna este porumbul, dar trebuie sa li se ofere si foarte multa masa verde, fie sa pasca, fie sa li se coseasca. Porcul de Mangalita se creste in sistem extensiv, este mai degraba adaptat pentru fermele taranesti, trebuie sa pasca, sa manance resturi vegetale si o cantatitate mare de ierburi. De asemenea, aceste rase de porci valorifica foarte bine jirul si ghinda din paduri.
Idei de Afaceri: Asociatia crescatorilor de porci Mangalita si-a propus sa stimuleze cresterea acestei rase. in cadrul ei se afla si membri la inceput de drum, adica cu cateva animale. Va rog sa precizati care sunt cerintele de a adera la asociatie?
Carmen Tataran: Pentru aderarea la Asociatia Crescatorilor de Porci Mangalita si Bazna trebuie ca doritorul sa aiba in proprietate cel putin 5 capete de porci din aceste rase si sa doreasca sa se asocieze. Pentru obtinerea de material biologic din rasele Mangalita si Bazna ne pot contacta si pe noi, telefonic. De asemenea, am scos o brosura despre cresterea porcilor Mangalita si Bazna. Fermierii din asociatie si-au propus sa faca export, asa cum fac si vecinii din Ungaria, unde rasa a fost revitalizata.
Idei de Afaceri: in prezent, ferma este certificata ecologic si aveți un efectiv de 60 de porci din rasele Mangalita si Bazna. in plus, dl Tataran este administrator al unei carmangerii. Cum procedati cu sacrificarea?
Carmen Tataran: Sacrificarea o facem in cadrul unui abator autorizat din zona, iar in fabrica noastra are loc doar procesarea carnii.
Articole conexe
10+ idei de afaceri pentru cupluri
de Bianca TilaDe ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere
de Idei de afaceriAfaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7
de Idei de afaceriAfacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit